Του Νικόλα Εμμανουήλ
Όταν το 2015 ο Stewart Parnell, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Peanut Corporation of America (PCA) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 ετών – μαζί με δύο συνεργάτες του – επρόκειτο για μία από τις σκληρότερες ποινές που καταγράφηκαν ποτέ σε υπόθεση ασφάλειας τροφίμων.
Η υπόθεση αφορούσε τη διάθεση στην αγορά φυστικοβούτυρου μολυσμένου με σαλμονέλα που προκάλεσε επιδημία και πιθανότατα το θάνατο εννέα ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες άλλοι αρρώστησαν, καθώς επίσης, την παραποίηση εγγράφων που προσπαθούσαν να καλύψουν τη μόλυνση πριν από τη κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων.
Οι κατηγορίες εναντίον των στελεχών της PCA – δηλαδή του Stewart Parnell, του αδελφού του, Michael Parnell, μεσίτη τροφίμων για λογαριασμό της PCA και της Mary Wilkerson, υπεύθυνης ποιοτικού ελέγχου του εργοστασίου, δεν σχετίζονταν με τους εννέα θανάτους εξαιτίας της σαλμονέλας. Αντίθετα, κατηγορήθηκαν για απάτη και ψέματα προς τους πελάτες σχετικά με τη μόλυνση. Μάλιστα, η ανάκληση των προϊόντων οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 890.000 ευρώ)!
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν emails που έδειχναν ότι ο Stewart Parnell και η PCA “έκρυβαν για χρόνια το γεγονός ότι πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στελέχη της εταιρείας παραποίησαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα, δηλώνοντας ότι τα προϊόντα από φιστίκια ήταν ασφαλή για κατανάλωση όταν οι δοκιμές έδειχναν ότι ήταν ακατάλληλα ή όταν τα προϊόντα δεν είχαν καν δοκιμαστεί, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα», ανέφερε η Wall Street Journal.
Το Σεπτέμβριο του 2014, τα τρία στελέχη καταδικάστηκαν για διάφορες κατηγορίες, από συνωμοσία και απάτη για εσκεμμένη και εν γνώσει πώληση τροφίμων μολυσμένων με σαλμονέλα για τους αδερφούς Parnell έως παρεμπόδιση για τη Wilkerson.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι τα άτομα που ήταν άρρωστα ή συγγενείς εκείνων που πέθαναν ως αποτέλεσμα της επιδημίας σαλμονέλας δεν ήταν θύματα εγκληματικής ενέργειας και δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να υποβάλουν γραπτές δηλώσεις ή προφορικές καταθέσεις κατά τη διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, εννέα θύματα της επιδημίας κατέθεσαν στο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού που σε ηλικία 3 ετών χτυπήθηκε από σαλμονέλα αφού έφαγε κράκερ με φυστικοβούτυρο.
Για τον Stewart Parnell, είχε προταθεί ισόβια κάθειρξη, αλλά τελικά, καταδικάστηκε σε 28 χρόνια φυλάκιση, ο αδερφός του σε 21 χρόνια, ενώ η Wilkerson αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2023. Μάλιστα, η όλη υπόθεση θεωρείται από τις περιπτώσεις που πραγματικά απονεμήθηκε δικαιοσύνη, ενώ όσες προσπάθειες έκαναν οι τρεις τους τα επόμενα χρόνια να ασκήσουν έφεση και να βγει μια πιο ευνοϊκή απόφαση έπεσαν στο κενό.
Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που ανέλαβαν την υπεράσπιση των θυμάτων, ο Μπιλ Μάρλερ, είπε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες μηνύσεις με θέμα την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα πεπόνια της Listeria
Άλλη μια χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή με τους αδερφούς Έρικ και Ράιαν Τζένσεν, δύο αγρότες από το Κολοράντο που καλλιεργούσαν πεπόνια και ενεπλάκησαν σε ένα ξέσπασμα λιστερίας το 2011 εξαιτίας του οποίου, έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι. Ο FDA το χαρακτήρισε ως το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα τροφικής ασθένειας στις ΗΠΑ από το 1924. Το 2014 τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια με αναστολή και έξι μήνες κατ’ οίκον κράτηση καθώς και την υποχρέωση να πληρώσουν 150.000 δολάρια (περίπου 133.500 ευρώ) για αποζημίωση και να συμπληρώσουν 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
6,1 εκατ. ευρώ πρόστιμο για μολυσμένα αυγά
Στην υπόθεση Quality Egg, επίσης, το 2015, ο Ώστιν «Τζακ» ΝτιΚόστερ και ο γιος του, Πίτερ ΝτιΚόστερ, καταδικάστηκαν σε τρεις μήνες φυλάκιση αφού κατηγορήθηκαν για διανομή μολυσμένων αυγών που προκάλεσαν το ξέσπασμα σαλμονέλας το 2010 με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Τελικά, η εταιρεία πλήρωσε πρόστιμο 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 6,1 εκατομμύρια ευρώ) και οι ΝτιΚόστερ πλήρωσαν 100.000 δολάρια ο καθένας (περίπου 89.000 ευρώ).
Με αφορμή την υπόθεση της PCA, ο Μάρλερ είχε εκφράσει την άποψη ότι «οι εταιρείες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ποινικές διώξεις από ό,τι πριν από 10 χρόνια».
«Ο FDA έχει επιφορτιστεί με την αναθεώρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων του έθνους μας και μπορεί να επιτύχει αυτόν τον ουσιαστικό στόχο μόνο με τη λήψη δραστικών μέτρων», είχε δηλώσει με τη σειρά του ο Σον Στίβενς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «οι ποινικές κυρώσεις αποτελούν αναπόσπαστο και βασικό μέρος των προσπαθειών του FDA να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτύχει αυτό που του έχει ανατεθεί».
Πηγές:
https://www.fooddive.com/news/what-the-industry-can-learn-from-the-pca-salmonella-case/406206/
https://www.food-safety.com/articles/5833-11th-circuit-wont-hear-or-rehear-anymore-parnell-appeals
https://www.foodsafetynews.com