Τα σημαντικότερα περιστατικά ήταν το Cronobacter sakazakii από το βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ και η σαλμονέλα από την σοκολάτα Kinder
Σε 47 ειδοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων συμμετείχε το Α’ τρίμηνο του 2022 η INFOSAN σε σύγκριση με 64 το Δ΄τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας μείωση 26,5%.
Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό δίκτυο εθνικών αρχών με ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο συντονίζεται από μια κοινή Γραμματεία FAO/WHO. Οι εθνικές αρχές σχεδόν όλων των κρατών μελών του FAO και του ΠΟΥ αποτελούν μέρος του δικτύου και επικοινωνούν μεταξύ τους για την ανταλλαγή πληροφορίων για περιστατικά ασφάλειας τροφίμων και έκτακτων περιστατικών που σχετίζονται με τρόφιμα διεθνώς.
Τα 25 περιστατικά αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο με εννέα λόγω της σαλμονέλας, επτά λόγω της Listeria monocytogenes, πέντε από το E. coli και από έναν από τους Bacillus cereus, Cronobacter sakazakii και Norovirus.
Έντεκα περιστατικά προκλήθηκαν από αδήλωτο αλλεργιογόνο ή συστατικό όπως γάλα, αυγό, ξηροί καρποί, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης και σόγια.
Οκτώ εμπεριείχαν φυσικό κίνδυνο όπως μέταλλο, γυαλί, έντομα, ποντίκια και πλαστικό, ενώ τρία οφείλονταν σε χημικούς κινδύνους όπως το οξείδιο του αιθυλενίου και το MDMA (ονομάζεται επίσης έκσταση).
Οι κατηγορίες τροφίμων που ενεπλάκησαν πιο συχνά ήταν τα σνακ, τα επιδόρπια και άλλα τρόφιμα, τα δημητριακά και τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά και τα λαχανικά και τα φυτικά προϊόντα.
Όπως αναμενόταν τα πιο σημαντικά περιστατικά ήταν τα κρούσματα Cronobacter sakazakii που συνδέονταν με βρεφικό γάλα σε σκόνη που παράγεται από την Abbott Nutrition στις ΗΠΑ και η Salmonella typhimurium στη σοκολάτα Kinder που παράγεται από τη Ferrero στο Βέλγιο.