Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: Μείωση των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων το Α΄ τρίμηνο του 2022

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνINFOSAN: Μείωση των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων το Α΄ τρίμηνο του 2022
spot_img

Τα σημαντικότερα περιστατικά ήταν το Cronobacter sakazakii από το βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ και η σαλμονέλα από την σοκολάτα Kinder

Σε 47 ειδοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων συμμετείχε το Α’ τρίμηνο του 2022 η INFOSAN σε σύγκριση με 64 το Δ΄τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας μείωση 26,5%.

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό δίκτυο εθνικών αρχών με ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο συντονίζεται από μια κοινή Γραμματεία FAO/WHO. Οι εθνικές αρχές σχεδόν όλων των κρατών μελών του FAO και του ΠΟΥ αποτελούν μέρος του δικτύου και επικοινωνούν μεταξύ τους για την ανταλλαγή πληροφορίων για περιστατικά ασφάλειας τροφίμων και έκτακτων περιστατικών που σχετίζονται με τρόφιμα διεθνώς.

Τα 25 περιστατικά αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο με εννέα λόγω της σαλμονέλας, επτά λόγω της Listeria monocytogenes, πέντε από το E. coli και από έναν από τους Bacillus cereus, Cronobacter sakazakii και Norovirus.

Έντεκα περιστατικά προκλήθηκαν από αδήλωτο αλλεργιογόνο ή συστατικό όπως γάλα, αυγό, ξηροί καρποί, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης και σόγια.

Οκτώ εμπεριείχαν φυσικό κίνδυνο όπως μέταλλο, γυαλί, έντομα, ποντίκια και πλαστικό, ενώ τρία οφείλονταν σε χημικούς κινδύνους όπως το οξείδιο του αιθυλενίου και το MDMA (ονομάζεται επίσης έκσταση).

 Οι κατηγορίες τροφίμων που ενεπλάκησαν πιο συχνά ήταν τα σνακ, τα επιδόρπια και άλλα τρόφιμα, τα δημητριακά και τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά και τα λαχανικά και τα φυτικά προϊόντα.

Όπως αναμενόταν τα πιο σημαντικά περιστατικά ήταν τα κρούσματα Cronobacter sakazakii που συνδέονταν με βρεφικό γάλα σε σκόνη που παράγεται από την Abbott Nutrition στις ΗΠΑ και η Salmonella typhimurium στη σοκολάτα Kinder που παράγεται από τη Ferrero στο Βέλγιο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο