Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ – Αλλεργιογόνα: Οι ασάφειες στην επισήμανση για το σουσάμι, προκαλούν ανησυχίες και νέα περιστατικά αλλεργιών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗΠΑ - Αλλεργιογόνα: Οι ασάφειες στην επισήμανση για το σουσάμι, προκαλούν ανησυχίες και νέα περιστατικά αλλεργιών
spot_img

Ερευνητές ζητούν ταχύτερη δράση σχετικά με την επισήμανση αλλεργιογόνων για συστατικά σουσαμιού στις συσκευασίες τροφίμων, επικαλούμενοι σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών που καταναλώνουν εν αγνοία τους προϊόντα που συχνά προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η “σοβαρά μη αναγνωρίσιμη επισήμανση” για συσκευασμένα προϊόντα σουσαμιού – ιδιαίτερα ταχίνι – προκαλεί περίπου το 65% των αλλεργικών αντιδράσεων που αποφεύγουν.

Η αλλεργία στο σουσάμι μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά έκθεσης.

«Αυτό που ανακαλύψαμε στη μελέτη μας ήταν ότι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν περιστατικά που σχετίζονται με τυχαία κατάποση σουσαμιού, πολλοί ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν ότι λέξεις όπως ‘ταχίνι‘ σήμαιναν σουσάμι», λέει στο Packaging Insights η Δρ Katie Kennedy, αλλεργιολόγος από το Νοσοκομείο Παίδων της Philadelphia και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Δεδομένου ότι η λέξη “σουσάμι” συχνά δεν χρησιμοποιείται στις ετικέτες, τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν με μεγαλύτερο ρυθμό, προσθέτει.

Οι κίνδυνοι της ανακριβούς επισήμανσης

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο που διαδόθηκε σε διαδικτυακές κοινότητες επικεντρωμένο στην αλλεργία στο σουσάμι. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα κλινικά χαρακτηριστικά, τις θεραπείες, τα αποτελέσματα και τα ζητήματα επισήμανσης.

Συνολικά ανασκοπήθηκαν 360 κλινικές αντιδράσεις που σχετίζονται με το σουσάμι σε 327 άτομα. Η αναφυλαξία εμφανίστηκε στο 68,9% των αντιδράσεων. Το 47,8% των περιστατικών χρειάστηκε νοσηλεία ενώ στο 36,4% χορηγήθηκε επινεφρίνη (μια ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση των ιατρικών λειτουργιών).

Τα συμβάντα που αφορούν συσκευασμένο τρόφιμο εμφανίστηκαν στο 67,5% των ανεπιθύμητων ενεργειών (AE), με μόνο το 43,8% αυτών να χρησιμοποιούν τον όρο “σουσάμι“. Μια εναλλακτική ονομασία σημειώθηκε στο 46,0% των προϊόντων που δεν περιελάμβαναν “σουσάμι” στην επισήμανση, κυρίως σε προϊόντα με ταχίνι.

“Διαπιστώσαμε σημαντική νοσηρότητα αλλεργίας στα σουσάμι, εν μέρει λόγω ασυνεπούς επισήμανσης αλλεργιογόνων. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας ταχύτερης διαδικασίας για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την ενημέρωση του κύριου καταλόγου αλλεργιογόνων και τη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου συστήματος αναφοράς των AE που σχετίζονται με τα τρόφιμα”, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης .

Αλλάζοντας τη νομοθεσίας για τις συσκευασίες ταχύτερα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ψήφισε μια νομοθετική πράξη που καθιστά το σουσάμι το ένατο αλλεργιογόνο που πρέπει να προσδιορίζεται από το νόμο στις ετικέτες για τα αμερικανικά τρόφιμα, ξεκινώντας από το 2023.

Ο Νόμος για την ασφάλεια, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την έρευνα για την αλλεργία στα τρόφιμα (FASTER) θα απαιτήσει να αναγράφεται το σουσάμι στις ετικέτες των τροφίμων ως αλλεργιογόνο, μαζί με τα φιστίκια, τους καρπούς με κέλυφος, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τη σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το σιτάρι. Επιπλέον, ο νόμος θα απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών να διερευνά και να κάνει συστάσεις για τον εντοπισμό, την πρόληψη και τη θεραπεία των τροφικών αλλεργιών.

Το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής εκτιμά ότι περίπου ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν αλλεργίες στο σουσάμι από περίπου 32 εκατομμύρια που πάσχουν από γενικές τροφικές αλλεργίες.

Ο Kenneth Mendez, Διευθύνων Σύμβουλος της AFFA, περιέγραψε την πράξη FASTER ως “Καταπληκτική πρόοδο για την κοινότητα αλλεργίας στα τρόφιμα“, και ότι “η προσθήκη σουσαμιού στη μεγάλη λίστα αλλεργιογόνων είναι μια απαραίτητη αλλαγή και σημαντικό μέρος αυτής της νομοθεσίας“.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νόμοι επισήμανσης άλλαξαν πέρυσι μετά το θάνατο ενός κοριτσιού που κατά λάθος έφαγε μια μπαγκέτα που περιείχε σουσάμι. Ο νόμος της Natasha, που πήρε το όνομά του από το θύμα, επιβάλλει την πλήρη επισήμανση συστατικών και αλλεργιογόνων σε τρόφιμα που είναι προσυσκευασμένα για άμεση πώληση. Ο νόμος εφαρμόζεται στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία και τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2021.

Καταπολέμηση των αλλεργιών στην παιδική ηλικία

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι νομοθεσία όπως ο νόμος FASTER θα μπορούσε να εφαρμοστεί ταχύτερα δεδομένων των κινδύνων που τίθενται για τους καταναλωτές, η βιομηχανία λαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της ανάπτυξης αλλεργιών στην πρώιμη ζωή.

Πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία Ready, Set, Food συγκέντρωσε 3,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να χρηματοδοτηθεί το οργανικό σύστημα εισαγωγής πρώιμων αλλεργιογόνων, το οποίο παρέχει καθημερινά συμπληρώματα για να εισαγάγει σταδιακά τα μωρά στα εννέα κορυφαία αλλεργιογόνα σε τρία διαφορετικά στάδια.

Με την υποστήριξη των Danone και Johnson & Johnson, η πρωτοβουλία επιδιώκει να αποτρέψει την ανάπτυξη αλλεργιών, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη εισαγωγή σε αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως τα αυγά και τα φιστίκια, έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών σε συγκεκριμένες ομάδες βρεφών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο