Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιρλανδία: Τετραπλασιασμός των μολύνσεων από θαλασσινά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙρλανδία: Τετραπλασιασμός των μολύνσεων από θαλασσινά
spot_img

Έλεγχοι στα θαλασσινά στην Ιρλανδία εντόπισαν Listeria και νοροϊό σε διάφορα είδη, ενώ μια φέτα σολομού βρέθηκε να περιέχει κομμάτι μέταλλο.

Τετραπλασιάστηκαν τα προϊόντα θαλασσινών στην Ιρλανδία που προκάλεσαν ή θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ασθένειες στους καταναλωτές το 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Αρχή Προστασίας της Θαλασσινής Αλιείας (SFPA) της χώρας.

Χαρακτηριστικά, έλεγχοι στα θαλασσινά εντόπισαν Listeria και νοροϊό σε διάφορα είδη, ενώ σε μια φέτα σολομού βρέθηκε μάλιστα ένα κομμάτι μέταλλο!

Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών της SFPA στον ιστότοπο Irish Examiner, η τάση αύξησης των περιστατικών μολύνσεων θαλασσινών θα συνεχίσει να κυμαίνεται κατ΄αυτόν τον τρόπο, ενώ στις αρχές πέρσι αναφέρθηκαν συνολικά 74 περιστατικά που αφορούσαν τρόφιμα, σχεδόν 5 φορές περισσότερα από ότι το 2021.

Από τα αναφερόμενα περιστατικά, 21 συσχετίστηκαν με το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) εξέδωσε ειδοποιήσεις τροφίμων για τρία από αυτά τα περιστατικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Αρχή, κατά τη διάρκεια του 2022, 23 περιστατικά (37%) ήταν αναφορές υποτιθέμενης ασθένειας μετά από κατανάλωση ζωντανών οστράκων, ιδίως στρειδιών, το 10% οφειλόταν στην ανίχνευση Listeria σε αλιευτικά προϊόντα και το 8% του συνόλου οφείλονταν σε νοροϊό σε θαλασσινά.

Η SFPA είναι υπεύθυνη και για την αξιολόγηση των ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων στους τομείς της θαλάσσιας αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης για το αν ο νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων εφαρμόζεται σε περίπου 2.323 επιχειρήσεις τροφίμων στη χώρα. Ακόμη, στις αρμοδιότητές της υπάγεται η διερεύνηση παραπόνων, που μπορούν να έρθουν ακόμα και από κάποιον εργαζόμενο ή πελάτη και αφορούν από την παρουσία πολλών κοκάλων σε ένα ψάρι (για παράδειγμα) μέχρι και την εύρεση ενός ξένου αντικειμένου στο τρόφιμο.

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια τροφίμων, αλλά και των θαλασσινών στην Ιρλανδία (SFPA, FSAI) πρόκειται να διοργανώσουν μια σειρά κοινών εργαστηρίων τις επόμενες εβδομάδες με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για να προσδιοριστεί γιατί υπάρχει αύξηση στα περιστατικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα