Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
24.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κανέλα σε παγωτά: Άγνοια κινδύνου από καταναλωτές και παραγωγούς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚανέλα σε παγωτά: Άγνοια κινδύνου από καταναλωτές και παραγωγούς
spot_img

Το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται σε ρύθμιση για την παρουσία κουμαρίνης.

Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν δράση να “αφυπνίσουν” τους καταναλωτές σχετικά με τη λήψη πρόσθετων συστατικών που περιέχουν τα τρόφιμα χωρίς τη γνώση των κινδύνων για την υγεία που ενέχουν.

Η κανέλα, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ως αρωματικό συστατικό στην παραγωγή τροφίμων εδώ και πολλούς αιώνες. Λόγω όμως της δημοτικότητάς της, η κανέλα – ειδικά η αλεσμένη κανέλα – υπόκειται σε νοθεία. Δηλαδή αναμιγνύεται με άλλα συστατικά μερικά από τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία όπως οι λεγόμενες «ψευδείς κανέλες» που αναφέρονται συνήθως ως cassia και περιέχουν μεγάλες ποσότητες κουμαρίνης σε αντίθεση με την αυθεντική και πιο ακριβή κανέλα Κεϋλάνης (true cinnamon). Σε έρευνα που έγινε το 2013 στη Δανία  έδειξε πως το 50%% των δειγμάτων κανέλας που αναλύθηκαν περιείχαν κουμαρίνη.

Μια πιθανή εξήγηση για αυτήν την υπέρβαση είναι ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων που χρησιμοποιούν την κανέλα ως συστατικό δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των ειδών κανέλλας και την συνεισφορά τους στην παρουσία κουμαρίνης στα προϊόντα τους, ενώ πιθανότατα δεν γνωρίζουν τα κανονιστικά όρια της ΕΕ για την κουμαρίνη και πώς να συμμορφωθούν με τον κανονισμό της ΕΕ

Ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε ανακλήσεις προϊόντων που έχει βρεθεί να περιέχουν κουμαρίνη η οποία είναι μία ουσία τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, με μέση θανατηφόρα δόση (LD 50 ) 293 mg / kg. Ταυτόχρονα υπάρχει και πληθώρα αναφορών στην ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για νοθευμένη κανέλα.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας (BfR) έχει ως εκ τούτου καθορίσει μια ανώτατη ημερήσια πρόσληψη (TDI) 0,1 mg κουμαρίνης ανά kg σωματικού βάρους ανά ημέρα και ισχύει επίσης για τις ευπαθείες ομάδες καταναλωτών.

Συνεπώς, ένας ενήλικας βάρους 60 kg μπορεί να καταναλώνει 6 mg κουμαρίνης ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του χωρίς να αναμένεται βλάβη της υγείας του. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) καθόρισε την ίδια τιμή στην αξιολόγησή της για την κουμαρίνη.

Σε περίπτωση υπέρβασης του μέγιστου επιπέδου, το προϊόν απαγορεύεται να πωλείται σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τις αρωματικές ύλες.

Διερεύνηση της κουμαρίνης

Εδώ και αρκετά χρόνια, το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Βάδης-Βυρτεμβέργης εξετάζει διάφορα τρόφιμα που περιέχουν κανέλα για κουμαρίνη. Βρέθηκαν επανειλημμένα σημαντικά αυξημένα επίπεδα, για παράδειγμα σε αρτοσκευάσματα όπως τα αστεράκια κανέλας.

Για να αποκτήσουν οι ερευνητές μια πρώτη εικόνα, δοκιμάστηκαν τέσσερα παγωτά με κανέλα χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα μέθοδο ανίχνευσης κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα. Η κουμαρίνη ήταν πράγματι ανιχνεύσιμη και στα τέσσερα δείγματα, και σε ένα από αυτά μάλιστα με επίπεδο άνω των 60 mg/kg.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η υπάρχουσα διαδικασία δοκιμής επεκτάθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δημιουργήθηκε και επαληθεύτηκε εκτενώς μια κατάλληλη διαδικασία για τον προσδιορισμό της κουμαρίνης σε γαλακτοκομικά προϊόντα και παγωτά που περιέχουν κανέλα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα διαδικασία δοκιμής, τα τρία δείγματα με περιεκτικότητα άνω των 5 mg/kg κουμαρίνης μετρήθηκαν εκ νέου και εξετάστηκαν περαιτέρω δείγματα.

Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου 2023, το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών του Σίγκμαρινγκεν εξέτασε συνολικά 16 δείγματα (οκτώ δείγματα παγωτού και γαλακτοκομικών προϊόντων το καθένα) για κουμαρίνη.

Τα δείγματα ήταν κυρίως γιαούρτι με κανέλα και ενδεχομένως άλλα αρωματικά τρόφιμα, όπως μήλα, δαμάσκηνα και σταφίδες από καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς και παγωτό κανέλας από παγωτατζίδικα ή από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα “αστέρια κανέλας παγωτού” που είναι δημοφιλή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα αποτελέσματα ήταν ως επί το πλείστον θετικά, χωρίς να ανιχνεύεται κουμαρίνη σε κανένα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιείχαν κανέλα. Μόνο τέσσερα δείγματα παγωτού περιείχαν κουμαρίνη σε επίπεδα μεταξύ 4 – 64 mg/kg.

Αν και έχουν καθοριστεί ανώτατα επίπεδα για ορισμένα τρόφιμα, το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται σε ρύθμιση. Συνεπώς, η χρήση κανέλας στο παγωτό ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον καθορισμό των μέγιστων επιπέδων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επί του παρόντος νόμιμα μέγιστα επίπεδα για αυτές τις δύο κατηγορίες τροφίμων.

Οι μελέτες δείχνουν λοιπόν, ότι τα υψηλά επίπεδα κουμαρίνης δεν είναι μόνο ένα γνωστό πρόβλημα σε αρτοσκευάσματα, αλλά μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στο παγωτό που περιέχει κανέλα. Ήταν αξιοσημείωτο ότι υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε δείγματα από μικρότερους παρασκευαστές ή απευθείας εμπόρους παρά σε δείγματα από μεγαλύτερες εταιρείες.

Είναι πιθανό ότι αυτές οι εταιρείες τροφίμων συχνά δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο της κουμαρίνης στην κανέλα. Εκτός από την επιλογή των πρώτων υλών (π.χ. η χρήση ελεγχόμενων βάσεων παγωτού που περιέχουν κανέλα) και τον τύπο της κανέλας, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα της κανέλας που χρησιμοποιείται.

Στο δείγμα παγωτού κανέλας που εξετάστηκε με 64 mg/kg κουμαρίνης, μια πολύ έντονη οσμή και γεύση κανέλας, ακόμη και για παγωτό κανέλας, και ένα ευδιάκριτο καφέ χρώμα του μείγματος παγωτού ήταν ήδη αισθητά αντιληπτά κατά τη διάρκεια της οργανοληπτικής δοκιμής.

Με βάση τα ευρήματα, το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών του Σίγκμαρινγκεν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παγωτά που περιέχουν κανέλα για κουμαρίνη και θα εργαστεί για την ευαισθητοποίηση των εταιρειών τροφίμων και τον καθορισμό μέγιστης ποσότητας κουμαρίνης στο παγωτό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

580 ειδοποιήσεις στο RASFF για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά – Οι περισσότερες από την Τουρκία!

Οι Τούρκικες πιπεριές έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα - Ανακοίνωση της Incofruit Hellas.

Ανάκληση γάλακτος από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού

Mε την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού

Επικίνδυνα καλλυντικά και στην Ελλάδα – Μετά το σαμπουάν ανακλήθηκε αφρόλουτρο και γνωστό καλλυντικό προσώπου

Ανακλήσεις επικίνδυνων ειδών προσωπικής φροντίδας από τον ΕΟΦ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο