Οι Ιταλοί επέστρεψαν επικίνδυνα φιστίκια από το Ιράν μέσω Ελλάδας.
Οι Αρχές της Ιταλίας ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια Ιράν, που διακινούνται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.
Τα φιστίκια περιείχαν υπερβολική ποσότητα αφλατοξίνης Β1 και Ολικές αφλατοξίνες- μυκοτοξίνες 77% και 72% πάνω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια αντίστοιχα (Αφλατοξίνη Β1 34,9 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 8 μg/kg και ολικές αφλατοξίνες 36,8 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 10 μg/kg). Τα προϊόντα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια συνοριακού ελέγχου και δεσμεύτηκαν.
Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες.
Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο. Η πιθανή μόλυνση των γεωργικών προϊόντων και των καλλιεργειών από το AFB 1 είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τα φιστίκια και τα προϊόντα τους.
Σύμφωνα με μελέτη, από τις 12.400 κοινοποιήσεις για αφλατοξίνες στο RASFF κατά την περίοδο μεταξύ 1997 και 2022, οι 10.340 (83,39 %) αφορούσαν το Ιράν που ήταν η πιο συχνά κοινοποιημένη χώρα (21,56 %), ακολουθούμενη από την Τουρκία (20,48), την Κίνα (9,99 %), την Ινδία ( 7,88 %), ΗΠΑ (7,74 %), Αργεντινή (5,82 %), Αίγυπτο (3,94 %), Βραζιλία (3,05 %), Πακιστάν (1,52 %) και Νιγηρία (1,41 %). Οι περισσότερες κοινοποιήσεις με τον υψηλότερο σοβαρό κίνδυνο έγιναν για τα μολυσμένα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία, ακολουθούμενα από τα κελυφωτά φιστίκια από το Ιράν.