Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες σε φυτικό λάδι προέλευσης Τουρκίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνες ουσίες σε φυτικό λάδι προέλευσης Τουρκίας
spot_img

Στο τούρκικο λάδι ανιχνεύτηκαν ορυκτέλαια που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο κατά 96%!

Σήμερα η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φυτικό λάδι προέλευσης Τουρκίας.

Στο λάδι το οποίο εκτός από την Ολλανδία πωλείται και στη Γερμανία εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (MOAH). Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ το όριο της ΕΕ για τα ΜΟΑΗ σε φυτικό λάδι  είναι 2 mg/kg στο λάδι της Τουρκίας έφτασε τα 53 mg/kg δηλαδή η ποσοστιαία υπέρβαση είναι πάνω από 96%.

Και τον Αύγουστο του 2023 η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για πιθανό κίνδυνο για τους καταναλωτές από βιολογικό Ισπανικό ελαιόλαδο. Στο Ελαιόλαδο, που διανέμεται σε Γερμανία και Τσεχία εντοπίστηκαν συστατικά ορυκτελαίων (MOSH και MOAH). Το προϊόν που αποσύρθηκε από τα Γερμανικά σουπερμάρκετ, εντοπίστηκαν 34 mg/Kg MOSH/POSH και 8,26 mg/Kg MOAH.

Τα ορυκτέλαια έχουν μπει στο στόχαστρο επιστημόνων και καταναλωτικών οργανώσεων λόγω τόσο της ευρείας παρουσίας τους στα τρόφιμα όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Σε έρευνα της  οργάνωσης Foodwatch το 2021, έπειτα από μελέτη 152 προϊόντων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ανακαλύφθηκε πως 1 στα 8 ήταν μολυσμένα με ορυκτέλαια υδρογονανθράκων.

Οι υδρογονάνθρακες των ορυκτελαίων, ιδιαίτερα τα MOAH, είναι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν στα τρόφιμα. Τα MOAH μπορούν να δράσουν ως γονιδιοτοξικό καρκινογόνο. Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των μέσων απελευθέρωσης, των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Εντός των επομένων μηνών η ΕΕ θα φέρει προς ψήφιση το σχέδιο Κανονισμού, όπου προτείνονται όρια για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (όριο για τα MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) στο ελαιόλαδο στα  2mg/kg).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο