Στο τούρκικο λάδι ανιχνεύτηκαν ορυκτέλαια που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο κατά 96%!
Σήμερα η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από φυτικό λάδι προέλευσης Τουρκίας.
Στο λάδι το οποίο εκτός από την Ολλανδία πωλείται και στη Γερμανία εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (MOAH). Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ το όριο της ΕΕ για τα ΜΟΑΗ σε φυτικό λάδι είναι 2 mg/kg στο λάδι της Τουρκίας έφτασε τα 53 mg/kg δηλαδή η ποσοστιαία υπέρβαση είναι πάνω από 96%.
Και τον Αύγουστο του 2023 η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για πιθανό κίνδυνο για τους καταναλωτές από βιολογικό Ισπανικό ελαιόλαδο. Στο Ελαιόλαδο, που διανέμεται σε Γερμανία και Τσεχία εντοπίστηκαν συστατικά ορυκτελαίων (MOSH και MOAH). Το προϊόν που αποσύρθηκε από τα Γερμανικά σουπερμάρκετ, εντοπίστηκαν 34 mg/Kg MOSH/POSH και 8,26 mg/Kg MOAH.
Τα ορυκτέλαια έχουν μπει στο στόχαστρο επιστημόνων και καταναλωτικών οργανώσεων λόγω τόσο της ευρείας παρουσίας τους στα τρόφιμα όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Σε έρευνα της οργάνωσης Foodwatch το 2021, έπειτα από μελέτη 152 προϊόντων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ανακαλύφθηκε πως 1 στα 8 ήταν μολυσμένα με ορυκτέλαια υδρογονανθράκων.
Οι υδρογονάνθρακες των ορυκτελαίων, ιδιαίτερα τα MOAH, είναι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν στα τρόφιμα. Τα MOAH μπορούν να δράσουν ως γονιδιοτοξικό καρκινογόνο. Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των μέσων απελευθέρωσης, των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Εντός των επομένων μηνών η ΕΕ θα φέρει προς ψήφιση το σχέδιο Κανονισμού, όπου προτείνονται όρια για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (όριο για τα MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) στο ελαιόλαδο στα 2mg/kg).