Μπισκότα και σοκολάτες με τοξικά κατάλοιπα – Χρησιμοποιούν κακής ποιότητας πρώτες ύλες – Τι αποκαλύπτουν νέες αναλύσεις
Οι εστέρες 3-MCPD και οι γλυκιδυλεστέρες είναι χημικές ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν κατά τον ραφινάρισμα των βρώσιμων ελαίων, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Θεωρούνται μολυσματικοί παράγοντες και μπορούν να βρεθούν σε διάφορα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια και τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά τα έλαια. Κατά την πέψη, αυτοί οι εστέρες διασπώνται σε 3-MCPD και γλυκιδόλη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία και ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνοι» Ομάδα 2Β και Ομάδα 2Α αντίστοιχα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται συνήθως στο ραφιναρισμένο φοινικέλαιο και στο φοινικέλαιο, αλλά το 3-MCPDE και το GE βρίσκονται επίσης σε άλλα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια (όπως έλαια, καρύδας, ηλίανθου και σόγιας) και σε ραφιναρισμένα θαλάσσια έλαια (όπως ιχθυέλαια).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικά λουκάνικα στη μηνιαία αναφορά της ΕΕ για νοθεία τροφίμων
Η επιτρεπόμενη ανώτατη ποσότητα στα τρόφιμα στην ΕΕ είναι για την 3-MCPD στα 750 μg/kg και η επιτρεπόμενη συγκέντρωση γλυκιδόλης στα 500 μg/kg. Χαμηλότερες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις ορίζονται για τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για ειδικές ιατρικές εφαρμογές. Αυτές οι αυστηρές επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις αποσκοπούν στη μείωση της παρουσίας τους σε βρώσιμα έλαια και επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανή μόλυνση και η μετανάστευση από το λάδι στα τρόφιμα και να αποτραπούν επακόλουθα προβλήματα υγείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα προειδοποίηση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων Volkswagen λόγω προβλήματος στους αερόσακους – Ποια μοντέλα αφορά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνετε ωμές αν έχετε λιπώδες ήπαρ
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σε υψηλές ποσότητες σε τρόφιμα με τελευταία περίπτωση την ανάκληση δημοφιλών μπισκότων στη Δανία. Η Golden Foods ApS ανακαλεί μπισκότα σάντουιτς με γεύση σοκολάτας Bourbon και μπισκότα Bourbon Osmania λόγω υπερβολικών επιπέδων εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρων. «Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα από όπου το αγοράσατε» αναφέρει η αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Αυτές οι ουσίες έχουν εντοπιστεί και σε σοκολάτες Dubai όπως έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις επίσημων φορέων στη Γερμανία. Οι επικίνδυνες ουσίες πιθανότητα μόλυναν τις σοκολάτες Ντουμπάι μέσω μολυσμένου φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σχηματισμό εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τους ερευνητές , τα υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν συστατικά κακής ποιότητας για την παρασκευή των γλυκών.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.