Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά λουκάνικα στη μηνιαία αναφορά της ΕΕ για νοθεία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΕλληνικά λουκάνικα στη μηνιαία αναφορά της ΕΕ για νοθεία τροφίμων

Υπόνοιες νοθείας σε ελληνικά λουκάνικα – Αναφορά από τη Γερμανία στην ΕΕ

Δόθηκε στη δημοσιότητα η μηνιαία έκθεση Μαΐου, με τις υποψίες απάτης στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Μια κοινοποίηση απάτης ορίζεται ως μη συμμόρφωση σχετικά με οποιαδήποτε ύποπτη εκούσια ενέργεια από επιχειρήσεις ή άτομα, με σκοπό την εξαπάτηση των αγοραστών και την αποκόμιση αδικαιολόγητου οφέλους. Η έκθεση περιλαμβάνει μη συμμορφώσεις με υποψίες απάτης. Αυτές είναι μη επιβεβαιωμένες απάτες, αλλά συμβάλλουν στην ειδοποίηση και την έναρξη ερευνών από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Τον Μάιο ανακτήθηκαν 129 υποψίες απάτης από 764 κοινοποιήσεις στο iRASF. Μεταξύ των αναφορών στην έκθεση, περιλαμβάνεται και μία ειδοποίηση από τη Γερμανία για προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα. Η αναφορά εντάσσεται στην κατηγορία «Νοθεία (με συστατικό υποκατάστασης) για το κρέας και για  προϊόντα κρέατος».

Πρόκειται για λουκάνικα στα οποία εντοπίστηκε υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τη δηλωμένη και πιο συγκεκριμένα η αναγραφόμενη περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν 19,7 g/100 g και η πραγματική, 26,7 g/100 g (υπέρβαση κατά 35%). Επίσης τα λουκάνικα περιείχαν γλουταμινικό οξύ σε ποσότητα 1888 mg/kg. Ανάλογη αναφορά έγινε από τη γερμανία και για Ιταλικά λουκάνικα λόγω υψηλότερης περιεκτικότητα σε λιπαρά από τη δηλωμένη (23,9 g /100 g αντί για 14,5 g /100 g). Για το θέμα δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρεία και τη μάρκα του προϊόντος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το γλουταμινικό οξύ και οι άλατά του (γνωστά ως γλουταμικά, π.χ. μονοσόδιο γλουταμινικό MSG) επιτρέπονται ως βελτιωτικά γεύσης, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και όρια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα