Έκθεση σε τοξικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία
Μπορεί ένα αθώο ρόφημα όπως το ταπεινό τσάι να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας; Οι καταναλωτές τσαγιού και αφεψημάτων που προέρχονται από βότανα σε συχνή βάση πιθανόν εκτίθενται στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Η έκθεση σε αυτές τις τοξικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Δείτε επίσης: Τούρτα με τοξικό φυτοφάρμακο – Άμεση ανάκληση και ενημέρωση καταναλωτών
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.
Από το 2011 η επιστημονική ομάδα της EFSA είχε συνδέσει τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με πιθανές καρκινογενέσεις. Επικαιροποιώντας τη γνωμάτευσή της το 2017 η EFSA ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της εντόπισαν 17 πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή σε τρόφιμα, κυρίως σε ροφήματα και ζωοτροφές που θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται και συνέστησαν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την τοξικότητα και την καρκινογένεση εκείνων που απαντώνται συχνότερα στα τρόφιμα.
- Δείτε επίσης: 3 νεκροί και δεκάδες ασθενείς από μολυσμένο στιφάδο – Το περίεργο συστατικό που προκάλεσε τις δηλητηριάσεις
- Δείτε επίσης: Επιστήμονες έφτιαξαν μικροκάψουλες που υπόσχονται απώλεια βάρους χωρίς τις παρενέργειες του Ozempic
Απανωτές ανακλήσεις
Πριν λίγες ημέρες, η Κρατική Υγειονομική Επιθεώρηση της Πολωνίας, διαπίστωσε υπέρβαση του υψηλότερου επιτρεπτού επιπέδου αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης στο βρεφικό ρόφημα Chamomile-Dill Fix Tea. Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας PZH – Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών, η κατανάλωση του προϊόντος με τον συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας μπορεί να ενέχει κίνδυνο για τους καταναλωτές και γι αυτό και ανακλήθηκε.
Τις ίδιες ημέρες στη Γερμανία ανακλήθηκε ρόφημα Βιολογικής τσουκνίδας, της εταιρείας Johann Bünting, σε φακελάκια τσαγιού των 2 γραμμαρίων το καθένα λόγω ανίχνευσης Αλκαλοειδούς πυρρολιζιδίνης.
Το ίδιο προϊόν ανακλήθηκε και στη Σλοβενία.
Το περασμένο καλοκαίρι, το Βέλγιο ενημέρωσε σήμερα μέσω του RASFF, την Γερμανία και την Αυστρία ότι σε ελληνική ρίγανη εντοπίστηκαν οι βιομολυσματικοί παράγοντες Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs). Τον Ιανουάριο η Ολλανδία ενημέρωσε για σοβαρό κίνδυνο από ρίγανη προέλευσης Ελλάδας, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Λίβανο, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Βρετανία, ενώ το ίδιο έγινε και από την Γερμανία τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο του 2023.
- Δείτε ακόμη: Το απλό κόλπο με το σπίρτο για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια
- Δείτε επίσης: Βάλτε αυτό το φρούτο δίπλα στις πατάτες σας για να διατηρηθούν φρέσκιες περισσότερο
Διατροφική έκθεση
Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά, μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών.
Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα.Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.
Προϊόντα που έχουν εντοπιστεί αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης:
- Μέλι
- Γύρη
- Σιτηρά
- Γάλα
- Αυγά
- Κρέας
- Σαλάτες
- Τσάι
- Λικέρ
- Μπαχαρικά
- Συμπληρώματα διατροφής