Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες στο τσάι μας – Ένας ύπουλος κίνδυνος

ΑρχικήΝέαΚαρκινογόνες ουσίες στο τσάι μας - Ένας ύπουλος κίνδυνος
spot_img

Έκθεση σε τοξικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία

Μπορεί ένα αθώο ρόφημα όπως το ταπεινό τσάι να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας; Οι καταναλωτές τσαγιού και αφεψημάτων που προέρχονται από βότανα σε συχνή βάση πιθανόν εκτίθενται στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης. Η έκθεση σε αυτές τις τοξικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Δείτε επίσης: Τούρτα με τοξικό φυτοφάρμακο – Άμεση ανάκληση και ενημέρωση καταναλωτών

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.

Από το 2011 η επιστημονική ομάδα της EFSA είχε συνδέσει τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με πιθανές καρκινογενέσεις. Επικαιροποιώντας τη γνωμάτευσή της το 2017 η EFSA ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της εντόπισαν 17 πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή σε τρόφιμα, κυρίως σε ροφήματα και ζωοτροφές που θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται και συνέστησαν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την τοξικότητα και την καρκινογένεση εκείνων που απαντώνται συχνότερα στα τρόφιμα.

Απανωτές ανακλήσεις

Πριν λίγες ημέρες, η Κρατική Υγειονομική Επιθεώρηση της Πολωνίας, διαπίστωσε υπέρβαση του υψηλότερου επιτρεπτού επιπέδου αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης στο βρεφικό ρόφημα Chamomile-Dill Fix Tea. Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας PZH – Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών, η κατανάλωση του προϊόντος με τον συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας μπορεί να ενέχει κίνδυνο για τους καταναλωτές και γι αυτό και ανακλήθηκε.

Τις ίδιες ημέρες στη Γερμανία ανακλήθηκε ρόφημα Βιολογικής τσουκνίδας, της εταιρείας Johann Bünting, σε φακελάκια τσαγιού των 2 γραμμαρίων το καθένα λόγω ανίχνευσης Αλκαλοειδούς πυρρολιζιδίνης.

Το ίδιο προϊόν ανακλήθηκε και στη Σλοβενία.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Βέλγιο ενημέρωσε σήμερα μέσω του RASFF, την Γερμανία και την Αυστρία ότι σε ελληνική ρίγανη εντοπίστηκαν οι βιομολυσματικοί παράγοντες Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs). Τον Ιανουάριο  η Ολλανδία ενημέρωσε για σοβαρό κίνδυνο από  ρίγανη  προέλευσης Ελλάδας,  Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Λίβανο,  Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Βρετανία, ενώ το ίδιο έγινε και από την Γερμανία τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο του 2023.

Διατροφική έκθεση

Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά,  μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών.

Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα.Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

Προϊόντα που έχουν εντοπιστεί αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης:

  • Μέλι
  • Γύρη
  • Σιτηρά
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Κρέας
  • Σαλάτες
  • Τσάι
  • Λικέρ
  • Μπαχαρικά
  • Συμπληρώματα διατροφής

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο