Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνο σουσάμι στα Ελληνικά σύνορα – “Μπλόκο” από τις αρχές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνο σουσάμι στα Ελληνικά σύνορα - "Μπλόκο" από τις αρχές
spot_img

Μπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε φορτίο με σουσάμι γεμάτο με καρκινογόνες αφλατοξίνες.

Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι. Ωστόσο πολλές φορές απορρίπτονται στα σύνορα φορτία με σουσάμι επειδή είμαι μολσυμένα είτε με παθογόνους μιρκοοργανισμούς που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις είτε με μυκοτοξίνες.

Για άλλη μία φορά οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για επικίνδυνα Τρόφιμα και Ζωοτροφές) για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Σύμφωνα με την σημερινή ειδοποίηση, το φορτίο με το τούρκικο σουσάμι ελέγχθηκε στα σύνορα στις 6 Δεκεμβρίου και ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε την παρουσία υψηλής ποσότητας καρκινογόνων μυκοτοξινών: Για την Αφλατοξίνη Β1 η ποσότητα ήταν 5,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 2 μg/kg και το σύνολο των αφλατοξινών ήταν 9,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4 μg/kg. Οι αρχές ενημέρωσαν επίσης σήμερα το RASFF, για απόρριψη στα σύνορα φορτίου με σουσάμι, μολυσμένου με σαλμονέλα, προέλευσης Νιγηρίας.

Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που βρίσκεται ιδιαίτερα σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) οι αφλατοξίνες είναι γνωστό ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες και, η έκθεση μέσω των τροφίμων θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Η αφλατοξίνη Β1 (AFB 1) είναι η πιο κοινή στα τρόφιμα και μεταξύ των πιο ισχυρών γονοτοξικών και καρκινογόνων αφλατοξινών λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

Η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού που πωλείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη, από Σουδάν, Νιγηρία και Ινδία καθώς η καλλιέργειά του έχει εγκαταλειφτεί επειδή αποθήκευσή του είναι δύσκολη ως προς την διατήρηση της ποιότητας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο