Μπλόκο στα ελληνικά σύνορα σε φορτίο με σουσάμι γεμάτο με καρκινογόνες αφλατοξίνες.
Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι. Ωστόσο πολλές φορές απορρίπτονται στα σύνορα φορτία με σουσάμι επειδή είμαι μολσυμένα είτε με παθογόνους μιρκοοργανισμούς που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις είτε με μυκοτοξίνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας
Για άλλη μία φορά οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για επικίνδυνα Τρόφιμα και Ζωοτροφές) για σοβαρό κίνδυνο από σουσάμι προέλευσης Τουρκίας. Σύμφωνα με την σημερινή ειδοποίηση, το φορτίο με το τούρκικο σουσάμι ελέγχθηκε στα σύνορα στις 6 Δεκεμβρίου και ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε την παρουσία υψηλής ποσότητας καρκινογόνων μυκοτοξινών: Για την Αφλατοξίνη Β1 η ποσότητα ήταν 5,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 2 μg/kg και το σύνολο των αφλατοξινών ήταν 9,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4 μg/kg. Οι αρχές ενημέρωσαν επίσης σήμερα το RASFF, για απόρριψη στα σύνορα φορτίου με σουσάμι, μολυσμένου με σαλμονέλα, προέλευσης Νιγηρίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H Quaker ανακαλεί το δημοφιλές μείγμα για γλυκά
Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που βρίσκεται ιδιαίτερα σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) οι αφλατοξίνες είναι γνωστό ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες και, η έκθεση μέσω των τροφίμων θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Η αφλατοξίνη Β1 (AFB 1) είναι η πιο κοινή στα τρόφιμα και μεταξύ των πιο ισχυρών γονοτοξικών και καρκινογόνων αφλατοξινών λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός σε πέντε χώρες για επικίνδυνο γλυκαντικό
Η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού που πωλείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη, από Σουδάν, Νιγηρία και Ινδία καθώς η καλλιέργειά του έχει εγκαταλειφτεί επειδή αποθήκευσή του είναι δύσκολη ως προς την διατήρηση της ποιότητας.