Τα κατεψυγμένα λαχανικά που θεωρούνται γνωστό μέσο μετάδοσης της Listeria, εξετάζονται ως πιθανή πηγή
Τρία διαδοχικά κύματα κρουσμάτων λιστερίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024 και το 2025 ενδέχεται να συνδέονται με κατεψυγμένα λαχανικά που καλλιεργήθηκαν και μεταποιήθηκαν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το eFoodAlert, έπειτα από αίτημα προς τον FDA βάσει του νόμου περί ελευθερίας πληροφόρησης.
Η αρχική διερεύνηση από το CDC ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 χωρίς να εντοπιστεί πηγή. Η υπόθεση επανεξετάστηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους μετά την εμφάνιση νέων περιστατικών, χωρίς και πάλι να προκύψει σαφής αιτία. Τον Ιούνιο του 2025 η έρευνα άνοιξε εκ νέου, όταν εντοπίστηκαν πέντε επιπλέον κρούσματα που αποδόθηκαν στο ίδιο στέλεχος του παθογόνου, με ημερομηνίες εμφάνισης από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Μάιο του 2025.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από μίξερ που πωλείται και στην Ελλάδα – Ευρωπαϊκή προειδοποίηση (Δείτε μάρκα και φωτογραφία)
Συνολικά καταγράφηκαν 27 περιστατικά σε 13 πολιτείες. Ο χάρτης του CDC που περιλαμβάνεται στην έκθεση του FDA εμφανίζει στοιχεία για 25 περιπτώσεις, μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και τη Φλόριντα. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας από κάτω του ενός έτους έως 97 ετών, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Νοσηλεύτηκαν 25 άτομα, καταγράφηκε ένας θάνατος, ενώ δύο από τους ασθενείς ήταν έγκυες γυναίκες.
Ο FDA δεν προχώρησε σε πλήρη ιχνηλάτηση, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα από το CDC. Πραγματοποιήθηκε περιορισμένη ανάλυση διανομής για δύο περιπτώσεις. Δείγματα και αρχεία συλλέχθηκαν από πιθανούς προμηθευτές και στις 20 Αυγούστου 2025 εντοπίστηκαν θετικά δείγματα με πιθανή σύνδεση με το ξέσπασμα. Οκτώ ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε γενετική ταύτιση δείγματος από έναν προμηθευτή με το στέλεχος της επιδημίας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2025 η εταιρεία Endico Potatoes Inc. προχώρησε σε ανάκληση δύο παρτίδων κατεψυγμένων λαχανικών, συγκεκριμένα «μπιζέλια και καρότα» και «ανάμεικτα λαχανικά», λόγω πιθανής επιμόλυνσης με Listeria monocytogenes. Τα προϊόντα είχαν εισαχθεί από την Αίγυπτο.
Τα προϊόντα παρήχθησαν από την εταιρεία International Company For Agricultural Production & Processing (ICAPP) με έδρα το Κάιρο και μονάδα παραγωγής στην πόλη Ramadan. Η επιχείρηση εντάχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 στη λίστα Import Alert 99-23 του FDA για κράτηση χωρίς φυσικό έλεγχο λόγω κινδύνου επιμόλυνσης. Στις 22 Οκτωβρίου 2025 προστέθηκε και δεύτερος προμηθευτής από την Πολωνία, η Warminskie Zaklady Przetworstwa Owocowo – Warzywnego sp. o.o., της οποίας τα δείγματα ήταν θετικά αλλά δεν ταυτίζονταν με το στέλεχος της επιδημίας. Έλεγχος που είχε πραγματοποιήσει ο FDA τον Ιούνιο του 2024 στην Endico Potatoes στο πλαίσιο του προγράμματος επαλήθευσης ξένων προμηθευτών δεν είχε εντοπίσει αποκλίσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα κατεψυγμένα λαχανικά αποτελούν γνωστό μέσο μετάδοσης του παθογόνου και τα προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να παραμένουν σε οικιακούς καταψύκτες. Παρά την ανίχνευση του στελέχους σε δείγμα προϊόντος, οι αρχές δεν κατέληξαν σε οριστικό συμπέρασμα και χαρακτήρισαν τα κατεψυγμένα λαχανικά ως ύποπτο μέσο μετάδοσης.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, με κρούσματα το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέθηκαν με κατεψυγμένα λαχανικά και επιδημία την περίοδο 2015–2018 σε ευρωπαϊκές χώρες που αποδόθηκε σε κατεψυγμένο καλαμπόκι και μίγματα λαχανικών. Το έγγραφο του FDA που διαβιβάστηκε στο eFoodAlert περιλαμβάνει εκτεταμένες διαγραφές, μεταξύ άλλων σε στοιχεία για τον αριθμό και τη γεωγραφική κατανομή των περιστατικών, καθώς και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες από άλλες δημόσιες πηγές.
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.
