Την παρουσία γυαλιών στο τρόφιμο ανακάλυψε η ίδια η εταιρεία παρασκευής η οποία προτρέπει τους καταναλωτές να μην το φάνε
Επείγουσα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ζυμαρικά που περιέχουν κομμάτια γυαλιού στέλνει η Ολλανδία μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο διασφάλισης της επαρκούς και έγκαιρης ροής και ανταλλαγής πληροφοριών κυρίως μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το προϊόν Chicken Dumplings with vegetables, ζυμαρικά γεμιστά με λαχανικά της μάρκας Meirun που έχει ημερομηνία λήξης 27/02/2026 και διατίθεται στο εμπόριο σε συσκευασίες 410 γρ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγίου Βαλεντίνου με λουλούδια – δηλητήριο. Τα ανησυχητικά αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών και ο θάνατος 11χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Την παρουσία γυαλιών στο τρόφιμο ανακάλυψε η ίδια η εταιρεία παρασκευής η οποία προτρέπει τους καταναλωτές να μην το φάνε και να το επιστρέψουν το σε ένα από τα καταστήματα αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Tα ζυμαρικά παρασκευάζονται στο Βέλγιο αλλά διακινούνται και στην Ολλανδική αγορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι – Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα υψηλότερη ταξινόμηση κινδύνου για τις μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό
Κομμάτια γυαλιού σε τρόφιμα
Η παρουσία ξένων σωμάτων στα τρόφιμα αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό τραυματισμό, μέχρι και τον θάνατο.
Οι μεγαλύτερες επιμολύνσεις με ξένα σώματα στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία 10 χρόνια ήταν με μέταλλο και πλαστικό και ακολουθούν τα θραύσματα γυαλιού και τα λοιπά απροσδιόριστα ξένα σώματα.
Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Γερμανία κέρδισε τον “πόλεμο” του μπαλσάμικου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για προϊόντα σφολιάτας με επικίνδυνο συστατικό – Έχουν διανεμηθεί και σε εστιατόρια και ομάδες αλληλεγγύης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ο FDA έθεσε κατηγορία μεγαλύτερου κινδύνου για φρυγανιά ενώ ο παρασκευαστής έλαβε μέτρα μετά την αρχική ανάκληση;
Ορισμένα μέτρα πρόληψης όταν γίνεται χρήση γυαλιού, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν λαστιχένια χαλιά στο πάτωμα όπου γίνεται ο χειρισμός του γυαλιού για την πρόληψη θραύσεων σε περίπτωση πτώσης ή αντιστροφή της συσκευασίας για πλύση με νερό ή φύσημα με αέρα, τα οποία μπορούν να απομακρύνουν τυχόν θραύσματα γυαλιού πριν από την πλήρωση. Η καλύτερη μέθοδος για τον οπτικό έλεγχο ενός γυαλιού σε μια γραμμή παραγωγής είναι με έναν φακό, που δημιουργεί αντανάκλαση σε τυχόν θραύσματα.
Σε αντίθεση με την επιμόλυνση από πλαστικό, η μόλυνση από γυαλί μπορεί να ανιχνευθεί με ακτίνες Χ και η μόλυνση μετάλλων από ανιχνευτές μετάλλων καθώς και ακτίνες Χ. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στις δυνατότητες ανίχνευσης τους, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανακλήσεις ως αποτέλεσμα της επιμόλυνσης από μέταλλο και γυαλί.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.