Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις
spot_img

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως αποδεκτές.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δισφαινόλη Α (ΒPA), μια τοξική ένωση που χρησιμοποιείται ευρέως για την επένδυση κονσερβών τροφίμων και άλλων συσκευασιών τροφίμων, μολύνει τους ανθρώπους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών βρήκαν BPA στα ούρα περισσότερων από το 90% των Αμερικανών που πήραν δείγμα. Το 2009, οι δοκιμές που ανέθεσε η EWG ήταν οι πρώτες που βρήκαν BPA στους ομφάλιους λώρους σε εννέα από τα 10 βρέφη που πήραν δείγμα.

Επειδή η συσκευασία των τροφίμων είναι η κύρια πηγή έκθεσης, είναι λογικό ότι τα επίπεδα BPA στον οργανισμό μας επηρεάζονται από το τι τρώμε και πώς αυτά τα τρόφιμα συσκευάζονται. Παρόλο που μια πρόσφατη βρετανική μελέτη δείχνει ότι το να μειώσετε μόνοι σας τα επίπεδα BPA μέσω της διατροφής δεν είναι εύκολο, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έκθεσή σας.

Η BPA δρα όπως τα οιστρογόνα στο σώμα. Διαταράσσει τις ορμόνες, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τον μεταβολισμό και βλάπτει το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο και το μικρό παιδί κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και οι έφηβοι εμφανίζονται μοναδικά ευάλωτοι. Η BPA έχει επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές διαταραχές.

Η νέα μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, ήταν η μεγαλύτερη πραγματικού κόσμου μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της μετριοπάθειας της διατροφής στην BPA στον οργανισμό.

Παρακολούθησε 94 εφήβους οι οποίοι για μία εβδομάδα άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και συμπεριφορές για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την BPA στις συσκευασίες τροφίμων. Ενώ οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία μετρήσιμη επίδραση στα επίπεδα BPA στη συνολική ομάδα, είδαν μείωση των επιπέδων για τους εφήβους που ξεκίνησαν τη δοκιμή με τα υψηλότερα επίπεδα.

Πρόσφατα, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της ΒΡΑ στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι, έπειτα από μια περίοδο σταδιακής κατάργησης, αυτή η χημική ουσία δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιείται στα εν λόγω προϊόντα στην ΕΕ.

Η απαγόρευση, η οποία προτάθηκε κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και εκτενών συζητήσεων με όλα τα κράτη μέλη, θα εγκριθεί επίσημα κατόπιν περιόδου ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και θα αρχίσει να ισχύει στα τέλη του 2024.

ΒPA και στις κονσέρβες

Η ΒΡΑ μπορεί, επίσης, να αποτελεί συστατικό των εποξειδικών ρητινών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη του εσωτερικού πολλών κονσερβών και την προστασία τους από τη διάβρωση. Σύμφωνα με την EFSA, αυτές οι επιστρώσεις στις κονσέρβες αποτελούν μια από τις κύριες πηγές BPA για τον πληθυσμό, μαζί με το πλέον ρυθμιζόμενο θερμικό χαρτί για αποδείξεις.

Παρόλο που πολλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί γεμίζουν πλέον τα τρόφιμά τους σε κονσέρβες των οποίων οι εσωτερικές επιστρώσεις δεν περιέχουν ΒΡΑ, σειρά μετρήσεων του Γραφείου Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) στη Στουτγάρδη υποδεικνύουν ότι οι κονσέρβες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή πρόσληψης BPA, παραδείγματα τα οποία έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η υπηρεσία δοκιμών μέτρησε σε περίπου 500 δείγματα κονσερβοποιημένων τροφίμων πόσο ΒΡΑ μετανάστευσε από τις κονσέρβες σε ορισμένα τρόφιμα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα BPA έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο αριθμός των κονσερβοποιημένων λουκάνικων και κρέατος που δεν είναι εμπορεύσιμα, δηλαδή μολυσμένα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο μετανάστευσης, μειώθηκε επίσης απότομα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από 27 σε 3%.

Το περιοδικό προτείνει στο καταναλωτικό κοινό να αποφύγει τις κονσέρβες που περιέχουν γάλα καρύδας, κρέας, λουκάνικα, μαγειρευτά και έτοιμα γεύματα, τα οποία σύμφωνα με μετρήσεις του CVUA Στουτγάρδης είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ΒΡΑ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο