Η παρουσία θραυσμάτων οστών σε προϊόντα διατροφής ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια
Η επιμόλυνση των προϊόντων τροφίμων με ξένα σώματα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Παρά το γεγονός ότι έχουν θεσπιστεί πολλοί έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να ξεγλιστρούν από αυτά τα προληπτικά μέτρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεμάτη μαμούνια βρώμη πασίγνωστης μάρκας που αγοράστηκε από Eλληνικό σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Δεν πωλείται!» Ευρωπαϊκός συναγερμός και για άλλες 4 δημοφιλείς κολόνιες με την ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέρμα στις «πονηρές» πρακτικές της Amazon: Διαταγή να κοινοποιεί ανακλήσεις και να επιστρέφει χρήματα για ελαττωματικά προϊόντα
Η εταιρεία Wegmans εξέδωσε εθελοντική ανάκληση για τις κοτομπουκιές FYFGA λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να περιέχουν θραύσματα οστών. Ο λιανοπωλητής συμβουλεύει τους πελάτες να μην καταναλώσουν το επηρεαζόμενο προϊόν.
Η παρουσία θραυσμάτων οστών σε προϊόντα διατροφής ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό ή τραυματισμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 118 καταγγελίες για εγκαύματα από smartwatch – Ανακλήθηκαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Το «ύπουλο» εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – Δείτε πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς
Προϊόντα που επηρεάζονται

Η ανάκληση αφορά τις κοτομπουκιές FYFGA που πωλούνται σε συσκευασίες 1300 γραμμαρίων με τα ακόλουθα στοιχεία:
- Κωδικός UPC: 0-77890-25210-9
- Ημερομηνία λήξεως: 26 Αυγούστου 2025
Οι πελάτες που αγόρασαν το επηρεαζόμενο προϊόν συνιστάται να το επιστρέψουν στο κατάστημα Wegmans για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες δημιούργησαν μακαρόνια πιο λεπτά κι από τα ανθρώπινα μαλλιά – Η απίθανη χρήση τους
Η πιθανή παρουσία θραυσμάτων οστών στις κοτομπουκιές ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια.
Άλλες πρόσφατες ανακλήσεις
Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Bestway Sandwiches Inc. ανακάλεσε περίπου 24.870 λίβρες κατεψυγμένων προϊόντων taquito κοτόπουλου και τυριού λόγω μόλυνσης με ξένα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μετάλλου. Αυτά τα προϊόντα διανέμονταν στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοκτέιλ κορτιζόλης: Είναι ασφαλής η νέα μόδα που έχει κατακλύσει τα social; Τι λένε οι γιατροί;
Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα
Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα μπορούν να είναι είτε ξένα υλικά που εισάγονται κατά λάθος κατά τη διάρκεια της παραγωγής (όπως μεταλλικά θραύσματα) είτε φυσικά αντικείμενα (όπως τα κόκκαλα των ψαριών) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό για τους μεταποιητές τροφίμων να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων στα τρόφιμα.
Οι πιο συνηθισμένοι φυσικοί κίνδυνοι παρουσιάζονται παρακάτω:
Γυαλί
Μέταλλο
Πλαστικά
Πέτρες
Ξύλο
Φυσικά συστατικά (φτερά, κοχύλια, οστά, υπολείμματα ζώων)
Οποιοδήποτε ξένο υλικό που υπάρχει σε ένα τρόφιμο και έχει μέγεθος δύο χιλιοστά ή περισσότερο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η φύση και η μορφή ενός προϊόντος, όπως τα τρόφιμα για βρέφη ή τα ποτά, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κινδύνου. Παράγοντες όπως η σκληρότητα, το σχήμα και η αιχμηρότητα ενός προϊόντος μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου για τους καταναλωτές.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.