Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl pl: Δύο ανακλήσεις δημοφιλών τροφίμων μέσα σε δύο ημέρες λόγω σαλμονέλας και υψηλής περιεκτικότητας σε μόλυβδο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl pl: Δύο ανακλήσεις δημοφιλών τροφίμων μέσα σε δύο ημέρες λόγω σαλμονέλας και υψηλής περιεκτικότητας σε μόλυβδο
spot_img

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Πολωνία ανακάλεσε μέσα σε δύο ημέρες δύο είδη σαλάτας.

Μετά από έλεγχο της Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης της Πολωνίας εντοπίστηκαν βακτήρια σαλμονέλας στα δείγματα μειγμάτων μαρουλιού που πωλούνται από την αλυσίδα σουπερμάrκετ Lidl.  Όπως αναφέρει η Główny Inspektorat Sanitarny, « Η κατανάλωση ενός προϊόντος μολυσμένου με σαλμονέλα σχετίζεται με τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης». Πρόκειται για το προϊόν  «Lidl Market Square» μείγμα μαρουλιού, των 400 gr.

Η μολυσμένη με σαλμονέλα σαλάτα μαρουλιού.

Η ανακοίνωση των Lidl αναφέρει: “ Σας ενημερώνουμε ότι στο προϊόν “Lidl Market Square, Classic Salad Mix, 400 g” με ημερομηνία best before πριν τις 20 Αυγούστου 2024, μετά από επίσημο έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας. Λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των καταναλωτών, μαζί με τον κατασκευαστή “AVIT Adam Rytel” αποφασίσαμε να αποσύρουμε το προϊόν από πώληση και δεν συνιστούμε την περαιτέρω κατανάλωσή του.  Λόγω των παραπάνω, σας προσκαλούμε να επιστρέψετε το προϊόν σε οποιοδήποτε κατάστημα Lidl χωρίς την απόδειξη. Η επιστροφή των εμπορευμάτων ισχύει μόνο για το προϊόν «Lidl Market Square, Classic Salad Mix, 400 g” με ημερομηνία λήξης 20 Αυγούστου 2024. Όλα τα άλλα προϊόντα που πωλούνται στα Lidl, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων μειγμάτων σαλάτας, δεν υπόκεινται σε ανάκληση.  Η Lidl και ο κατασκευαστής “AVIT Adam Rytel” ζητούν συγγνώμη από όλους τους καταναλωτές που αγόρασαν το αναφερόμενο προϊόν…»

Η σαλάτα κόκκινο λάχανο των Lidl Που ανακλήθηκε λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου.

Οι επίσημες αρχές ελέγχου τροφίμων επιβλέπουν τη διαδικασία απόσυρσης της υπό εξέταση παρτίδας από την αγορά και διεξάγουν έρευνα για το θέμα.

Αυτή δεν είναι η μοναδική ανάκληση από τα Lidl Πολωνίας που ανακοίνωσαν επίσης την ανάκληση της σαλάτας κόκκινο λάχανο Freshona των 500 gr με ημερομηνία ελάχιστης αντοχής 03/2026 και αριθμό παρτίδας 60 A 115, καθώς διαπιστώθηκε αυξημένο επίπεδο μολύβδου κατά τον επίσημο έλεγχο.

Συστάσεις για τους καταναλωτές από τις αρχές της Πολωνίας

Μην καταναλώνετε το προϊόν από την παρτίδα που καλύπτεται από το μήνυμα. Ο κατασκευαστής ζητά από τους καταναλωτές που μπορεί να έχουν αυτό το προϊόν να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκε. Εάν εμφανιστούν ενοχλητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μιας παρτίδας του προαναφερθέντος προϊόντος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Συμπτώματα σαλμονέλας

Η τροφιμογενής ασθένεια που προκαλείται από τη σαλμονέλα (σαλμονέλωση) έχει ως αποτέλεσμα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, έμετος) αιφνίδιας έναρξης που συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πονοκέφαλο που εμφανίζονται γενικά 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Σε περίπτωση απουσίας συμπτωμάτων εντός 7 ημέρες μετά την κατανάλωση των προσβεβλημένων προϊόντων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να συμβουλευτείτε γιατρό. Το μαγείρεμα στους +65°C οδηγεί  στην καταστροφή αυτών των βακτηρίων και στην αποτροπή των συνεπειών της τροφικής δηλητηρίασης.

Έκθεση σε μόλυβδο

Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο  στην υγεία είναι πιο επιβλαβείς για τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Αυτό γιατί η γαστρεντερική απορρόφηση του υδατοδιαλυτού μολύβδου είναι υψηλότερη στα παιδιά (40-50%) από ότι στους ενήλικες (3-10%).  Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως πολύ χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο. Η έκθεση σε υψηλές ποσότητες μολύβδου μπορεί να προκαλέσει επίσης εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένες εκθέσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν νωθρότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή διάρκεια προσοχής, επιγαστρικό άλγος, δυσκοιλιότητα, έμετο, σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο