Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Listeria monocytogenes στη Μυζήθρα – Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ Δήμητρα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνListeria monocytogenes στη Μυζήθρα - Μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ Δήμητρα
spot_img

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά των στελεχών Listeria monocytogenes που απομονώθηκαν από ελληνικό τυρί ορού γάλακτος Μυζήθρας και από επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων.

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (περίπου 20%) μεταξύ των ασθενειών που εκδηλώνονται από βακτηριακά τροφιμογενή παθογόνα στον άνθρωπο, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα συχνά εμπλέκονται ως πηγές μόλυνσης του ανθρώπου, με Listeria monocytogenes. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα σήμανε συναγερμός σε 13 χώρες της Ευρώπης για Listeria από γαλλικό τυρί με τέσσερις γυναίκες να γεννούν πρόωρα!

Ο έλεγχος του L. monocytogenes στο περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων είναι αρκετά δύσκολος λόγω της ικανότητας του παθογόνου να αντέχει σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, να προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών/φυσικοχημικών καταπονήσεων, και της δυναμικής αντίστασής του σε αντιμικροβιακά και απολυμαντικά μέσω σχηματισμού βιοφίλμ. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τελικά στην επιμονή του L. monocytogenes στον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τροφίμων.

Ερευνητές από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Γαλακτοκομικών ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξέτασαν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά των στελεχών Listeria monocytogenes που απομονώθηκαν από ελληνικό τυρί ορού γάλακτος Μυζήθρας και από επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων για δυόμισι χρόνια παρακολούθησης σε εγκατάσταση επεξεργασίας τυριού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi στο Special Issue New Tools, Old Enemies: Introducing a New Era of Methods for Detecting, Tracking and Controlling Foodborne Pathogens.

Το L. monocytogenes δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα παραδοσιακά ελληνικά τυριά με μαλακό οξύ, όπως το Γαλοτύρι και το Κατίκι, ή σε σκληρά ώριμα τυριά όπως το παραδοσιακό ελληνικό τυρί γραβιέρα, αν και απαιτείται αποτελεσματικός έλεγχος της διασταυρούμενης μόλυνσης μετά την επεξεργασία στα ελληνικά τυριά Μυζήθρα, Ανθότυρο και Μανούρι. Ευτυχώς, εξ όσων γνωρίζουν οι συγγραφείς, η τελευταία τεκμηριωμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική λιανική αγορά, αν και δημοσιεύτηκε πριν από μια δεκαετία, έδειξε χαμηλό επιπολασμό της Listeria spp. και την απουσία θετικών δειγμάτων για L. monocytogenes σε μαλακά τυριά. Σε αυστηρή ευθυγράμμιση με αυτά τα ευρήματα, η πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που διεξήχθη με δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και την επιστημονική βιβλιογραφία τόνισε τη χαμηλότερη μέση επικράτηση (περίπου 0,8%) της L. monocytogenes στα φρέσκα τυριά , όπως η Μυζήθρα, μεταξύ όλων των άλλων ευρωπαϊκών τυριών (δηλαδή, ωριμασμένα, με φλέβα, αλείφωμα και άλμη).

 Σε αυτή τη μελέτη, χαρακτηρίστηκαν φαινοτυπικά και γενετικά με αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) 54 στελέχη L. monocytogenes που απομονώθηκαν από τη Μυζήθρα, (48 απομονώσεις) και επιχρίσματα που συλλέχθηκαν από επιφάνειες μιας μονάδας επεξεργασίας τυριού (έξι απομονώσεις ) στην περιοχή της Ηπείρου.

 Όλα εκτός από ένα στέλεχος L. Monocytogenes ανήκε στις οροομάδες IIa (16,7%) και IIb (81,5%) της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που αντιστοιχούν στους ορότυπους 1/2a, 3a και 1/2b, 3b, 7, αντίστοιχα. Το τελευταίο ταυτοποιήθηκε ως στέλεχος PCR-οροομάδας IVb (1,8%) των οροτύπων 4b, 4d, 4e

Τα αντιβιογράμματα του παθογόνου έναντι μιας ομάδας επτά επιλεγμένων αντιβιοτικών (ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη, βενζυλοπενικιλλίνη, τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, αμπικιλλίνη, σιπροφλοξασίνη και μεροπενέμη) έδειξαν ότι 50 στελέχη (92,6%), ήταν ενδιάμεσο προς ciprostante και ευαίσθητο στους υπόλοιπους από τους έξι αντιμικροβιακούς παράγοντες που δοκιμάστηκαν, ενώ καταγράφηκε ισχυρή αντίσταση στη χρήση ενός από τα τρία εμπλεκόμενα αντιβιοτικά σε τέσσερα στελέχη (7,4%) του παθογόνου που απομονώθηκε από δείγματα τυριού Μυζήθρα. Κατόπιν, προσδιορίστηκαν οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις (MIC) για την ερυθρομυκίνη (MIC = 0,19 μg/mL), τη σιπροφλοξασίνη (MIC ≥ 0,19 μg/mL) και τη μεροπενέμη (MIC = 0,64 μg/mL) και τελικά, μόνο ένα στέλεχος θεωρείται ανθεκτικό στο τελευταίο αντιβιοτικό.

Τα ευρήματα αυτής της εργασίας είναι χρήσιμα καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικές έρευνες του L. monocytogenes στο περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων, αποκαλύπτοντας πιθανά σενάρια μόλυνσης και επίκτητη μικροβιακή αντοχή κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο