Προειδοποίηση για παρουσία Listeria monocytogenes – Κίνδυνος για εγκύους και ευπαθείς ομάδες
Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί στους καταναλωτές ο κύκλος ανακλήσεων ζυμαρικών της γνωστής εταιρείας Daminiani, στη Γαλλία, μετά από ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηρίου Listeria monocytogenes. Οι ανακλήσεις αφορούν προϊόντα που έχουν ήδη διατεθεί στο ευρύ καταναλωτικό κοινό μέσω των σούπερ μάρκετ Intermarché, Carrefour, Leclerc και Système U στις περιοχές Occitanie και Provence-Alpes-Côte d’Azur.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θυμάρι με απαγορευμένο φυτοφάρμακο που επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, το ήπαρ και τα νεφρά στην αγορά – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανιτάρια: Σοκάρει ο αριθμός των δηλητηριάσεων το 2024 – Αναγνωρίστηκαν νέα τοξικά είδη
Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Το συγκεκριμένο μικρόβιο έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει ακόμη και σε ψυγεία, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγίες, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία. Σε εγκύους, ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές όπως αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες. Οι πλέον ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν τις εγκύους γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφή για γερά οστά: Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα κοινά τρόφιμα που συμβάλλουν στην τριχόπτωση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πελάτης ζητά έως και 1 εκατ. δολάρια από γνωστό fast food για… το κρεμμύδι στο μπέργκερ
Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, να τα επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για αποζημίωση και, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρό, ενημερώνοντάς τον για την πιθανή κατανάλωση. Οι ανακλήσεις είναι εθελοντικές, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για την ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου και την ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας της συγκεκριμένης εταιρείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |
Τα προϊόντα που ανακαλούνται:
Προϊόν | Παραλλαγή / Παρτίδες | Ημ. Λήξης |
---|---|---|
Mini Ravioli με μοσχάρι | Παρτίδες 25097, 25113, 25120, 25126 | Από 12/05 έως 09/06/2025 |
Cannelloni με μοσχάρι | Παρτίδες 25099, 25114 | Από 14/05 έως 28/05/2025 |
Soleil με 3 τυριά | Παρτίδα 25113 | 27/05/2025 |
Ravioli Soleil με κρέμα Roquefort | Παρτίδα 25119 | 02/06/2025 |
Όλα τα προϊόντα διατίθενται σε πλαστικές συσκευασίες ψυγείου (barquette filmée) και διατηρούνται υπό ψύξη.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.