Η παρουσία της Listeria monocytogenes εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας που διεξήχθησαν σε ένα κατάστημα διάθεσης του προϊόντος
Ένα λαχανικό που θεωρείται από τα πιο υγιεινά, όχι μόνο ανακλήθηκε αλλά έλαβε και τον χαρακτηρισμό κινδύνου Κατηγορίας 1 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), που προειδοποιεί ότι η κατανάλωση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Ελλάς: Καταγγελία για ξένο σώμα σε μαγιονέζα – Η αλυσίδα προσέφερε αποζημίωση 10€ (!)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρακάς με τεχνητό πράσινο χρώμα στην αγορά – Πώς θα τον καταλάβετε για να γλιτώσετε από τις παρενέργειες! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγρότης μάζευε ληγμένα και σάπια τρόφιμα δήθεν για ζωοτροφή και τα πουλούσε για ανθρώπινη κατανάλωση!
Το μολυσμένο με Listeria monocytogenes μπρόκολο πωλείται στα καταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής των ΗΠΑ, την Walmart και η ανάκλησή του επηρεάζει τουλάχιστον 20 πολιτείες.
- Η Braga Fresh, είναι ο προμηθευτής προϊόντων με έδρα την Καλιφόρνια, που ξεκίνησε την ανάκληση του λαχανικού το οποίο διανέμεται σε σακούλες των 12 ουγγιών. Οι καταναλωτές καλούνται να ελέγξουν για τις ακόλουθες λεπτομέρειες για να διαπιστώσουν εάν επηρεάζεται η αγορά τους:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γλυκό σε πανηγύρι δηλητηρίασε τουλάχιστον 250 άτομα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε βλάπτει η “καλή” χοληστερόλη και πότε ωφελεί η “κακή” – Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα

- Ημερομηνία λήξης: 10 Δεκεμβρίου 2024
- Κωδικός UPC: 6 81131 32884 5
- Κωδικός παρτίδας (βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της σακούλας): BFFG327A6
Το μολυσμένο μπρόκολο ήταν διαθέσιμο στις τοποθεσίες Walmart στις ακόλουθες πολιτείες: Αλάσκα, Αρκάνσας, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Αϊντάχο, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μοντάνα, Νεβάδα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Όρεγκον, Τέξας, Γιούτα, Ουάσιγκτον, Ουαϊόμινγκ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “ταπεινό” τρόφιμο που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην κάνετε ΠΟΤΕ αυτό το λάθος με τα κατεψυγμένα λαχανικά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχών, καθώς η έρευνα για το μολυσμένο μπρόκολο συνεχίζεται, η Walmart και η Braga Fresh συνεργάζονται στενά με ρυθμιστικούς φορείς για τον μετριασμό των κινδύνων και την πρόληψη περαιτέρω περιστατικών. Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το επηρεαζόμενο προϊόν θα πρέπει να ενεργήσουν αμέσως για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Αισθανόμαστε εγκληματίες»: Η αντίδραση εταιρειών που έμαθαν για την απαγόρευση του φυτού που χρησιμοποιούσαν για χρώμα στα τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια βακτήρια στο στόμα και στη γλώσσα αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φέρνουν Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα
Πώς ανακαλύφθηκε η μόλυνση
Η παρουσία της Listeria monocytogenes εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας που διεξήχθησαν από το Texas Health and Human Services σε ένα κατάστημα Walmart στο Τέξας. Αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ασθένειες, ο FDA συνέστησε στους καταναλωτές να πετάξουν αμέσως το προϊόν και να απέχουν από την κατανάλωση του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ψήσουμε τα αγγούρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Δημοφιλές τζελ μαλλιών της L’OREAL περιέχει επικίνδυνη χημική ουσία – Πώς να το αναγνωρίσετε
Οι κίνδυνοι από τη Listeria
Η Listeria monocytogenes είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως ευάλωτους πληθυσμούς όπως έγκυες γυναίκες, νεογέννητα, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Μυϊκούς πόνους
- Ναυτία και διάρροια
- Πονοκέφαλο και σύγχυση
- Απώλεια ισορροπίας και σπασμούς
- Σε σοβαρές περιπτώσεις, αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά
Οποιοσδήποτε ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης εντός δύο μηνών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.