Το αγγούρι έχει περισσότερα να προσφέρει στη μαγειρική τέχνη από ό, τι νομίζετε
Τραγανά και δροσιστικά, τα αγγούρια χαρίζουν φρέσκια γεύση σε κάθε είδους σαλάτας και σάντουιτς, αλλά πού να τα δοκιμάσετε και … ψημένα!
Αν και χαρακτηρίζεται συνήθως ως λαχανικό, βοτανικά μιλώντας, το αγγούρι είναι, στην πραγματικότητα, ένα φρούτο – και έχει περισσότερα να προσφέρει από ό, τι νομίζετε στη μαγειρική τέχνη. Κατά την ανάπτυξη συνταγών για το βιβλίο μαγειρικής της με τίτλο Cucumbers, η συγγραφέας Dawn Perry λέει ότι εξεπλάγη από το πόσο ευέλικτα είναι τα αγγούρια στη δημιουργία πιάτων, ενώ μοιράζεται τις συμβουλές και τις τεχνικές της για το μαγείρεμα τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λοίμωξη και φλεγμονή από ένα κρεμμύδι – Πώς η κοτόσουπα έστειλε μαγείρισσα στα επείγοντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Δημοφιλές τζελ μαλλιών της L’OREAL περιέχει επικίνδυνη χημική ουσία – Πώς να το αναγνωρίσετε
Γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τα αγγούρια;
Η Perry θεωρεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται να μαγειρέψουν αγγούρια απλώς και μόνο επειδή έχουν τόσο καλή γεύση όταν είναι φρέσκα και ωμά. Τα αγγούρια χάνουν λίγο από την τραγανότητά τους όταν σοτάροντα ή ψήνονται, αλλά μπορείτε να τα διατηρήσετε τραγανά εάν τα μαγειρέψετε γρήγορα και σε δυνατή φωτιά. Επιπλέον, απορροφούν καλά τις σάλτσες και τα λίπη. Λάβετε υπόψη:
Τα αγγούρια δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη, επομένως δεν καραμελώνουν όπως κάνουν τα υπόλοιπα λαχανικά όταν μαγειρεύονται. Μπορείτε να τα βάλετε σε μία μαρινάδα μετά το μαγείρεμα με χυμό λεμονιού, σκόρδο, νιφάδες τσίλι και ελαιόλαδο. Ταιριάζουν επίσης με σάλτσα σόγιας και ξύδι ρυζιού, καθώς και φρέσκα βότανα και εσπεριδοειδή, που «ξυπνούν πραγματικά τη φρεσκάδα τους», όπως λέει η σεφ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χυμοί φρούτων και λαχανικών για αποτοξίνωση: Μήπως αντί για καλό μας κάνουν κακό; Νέα έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα πιο υγιεινά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλο σούπερ μάρκετ ανακαλεί μολυσμένο μπρόκολο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο
Τα καλύτερα αγγούρια για μαγείρεμα
Δεν μπορεί κάθε αγγούρι να αντέξει τη θερμότητα, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό είδος—κατά προτίμηση αυτά χωρίς σπόρους. Τα μίνι αγγούρια είναι τραγανά και ιδανικά για μαγείρεμα μισά ή ακόμα και ολόκληρα. Οι μικρότερες, πιο σταθερές ποικιλίες θα κρατήσουν το σχήμα τους και είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν χυλώδεις.
Οι καλύτερες μέθοδοι για το μαγείρεμα των αγγουριών
Τσιγαριστά
Σε λεπτές φέτες και μαγειρεμένα σε ζεστό τηγάνι ή γουόκ, τα αγγούρια εξακολουθούν να διατηρούν κάποια τραγανότητα και φρεσκάδα. Μπορείτε επίσης να τα περάσετα από καυτό τηγάνι μαζί μοσχαρίσιο κιμά ή μπριζόλα κομμένη σε φέτες.
Στη σχάρα
Η υψηλή θερμότητα είναι φίλος του αγγουριού, εμποδίζοντάς το να γίνει πολύ νωπό ή νερουλό, επομένως το ψήσιμο στη σχάρα είναι η βέλτιστη τεχνική. Φροντίστε να τρίψετε τα αγγούρια σας με λίγο λάδι πριν τα ψήσετε στη σχάρα. Μπορείτε να τα ρίξετε σε μια καλοκαιρινή σαλάτα μετά το ψήσιμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παρεξήγηση το νεκρό ποντίκι μέσα σε γαλοπούλα…
Ψημένα στο βούτυρο
Σε ένα ταψί με κομμένα αγγούρια προσθέστε άφθονο βούτυρο, για να αναδείξετε μια νέα πλευρά του αγαπημένου φρούτου.