Η νοθεία στο γάλα μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία
Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των παιδιών.
Το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό στο ζωικό βασίλειο που καταναλώνει γάλα ακόμη και έπειτα από την ολοκλήρωση του σχηματισμού του πεπτικού του συστήματος και μάλιστα γάλα διαφορετικής προέλευσης από το δικό του.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ψήσουμε τα αγγούρια;
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση του γάλακτος και με πρωταρχικό σκοπό να αυξήσουν το κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος παραγωγής, καταφεύγουν στην νοθεία. Το φαινόμενο της νοθείας άρχισε να γίνεται πιο έντονο και πολύ πιο σοβαρό με τη διαθεσιμότητα συνθετικού γάλακτος στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Με την παγκοσμιοποίηση και τα ολοένα και περισσότερο πολύπλοκα συστήματα παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων, η νοθεία μπορεί να προκύψει σε ποικίλα σημεία της τροφικής αλυσίδας και να έχει μακρόπνοες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και θάνατο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλο σούπερ μάρκετ ανακαλεί μολυσμένο μπρόκολο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λοίμωξη και φλεγμονή από ένα κρεμμύδι – Πώς η κοτόσουπα έστειλε μαγείρισσα στα επείγοντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Δημοφιλές τζελ μαλλιών της L’OREAL περιέχει επικίνδυνη χημική ουσία – Πώς να το αναγνωρίσετε
Η πιο συχνή μορφή νοθείας που απαντάται στο γάλα, αλλά συνάμα και η πιο «ανώδυνη» ως προς στην επίπτωση που έχει στην υγεία του καταναλωτή είναι η ανάμειξη του γάλακτος με νερό. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και νοθείες με προσμίξεις γάλακτος διαφορετικής ζωικής προέλευσης, χρήση σκόνης γάλακτος και σπανιότερα η χρήση κάποιων βλαβερών ουσιών όπως απορρυπαντικά, καυστική σόδα, μελαμίνη κ.ά.
Αν και τα εξειδικευμένα εργαστήρια είναι αυτά που θα αναλύσουν και θα εξετάσουν εξονυχιστικά τα συστατικά του γάλακτος, υπάρχουν κάποιοι απλοί και εύκολοι τρόποι που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει στο σπίτι για να ελέγξει την καθαρότητα του.
Δοκιμή νοθείας αμύλου
Για αυτό το τεστ, βράστε 2-3 ml γάλα και αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε 2-3 σταγόνες διαλύματος ιωδίου στο γάλα. Αν το γάλα είναι αγνό, το χρώμα θα παραμείνει αναλλοίωτο ή θα κιτρινίσει ελαφρώς. Αν γίνει μπλε, τότε είναι νοθευμένο με άμυλο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χυμοί φρούτων και λαχανικών για αποτοξίνωση: Μήπως αντί για καλό μας κάνουν κακό; Νέα έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα πιο υγιεινά
Δοκιμή νοθείας απορρυπαντικού
Για αυτή τη δοκιμή, πάρτε 5 ml γάλα σε ένα διαφανές ποτήρι και προσθέστε ίση ποσότητα νερού. Ανακινήστε το καλά. Το καθαρό γάλα δεν θα έχει αφρό ή θα ελάχιστο σχηματισμό αφρού. Το νοθευμένο με απορρυπαντικό θα έχει επίμονες μορφές αφρού.
Δοκιμή για παρουσία φορμαλίνης
Πάρτε 10 ml γάλακτος σε δοκιμαστικό σωλήνα, προσθέστε 2-3 σταγόνες πυκνού θειικού οξέος κατά μήκος των πλευρών του δοκιμαστικού σωλήνα χωρίς ανακίνηση. Αν δεν αλλάξει το χρώμα του γάλακτος, το γάλα είναι αγνό και αν σχηματιστούν δακτύλιοι βιολετί ή μπλε, το γάλα νοθεύεται με φορμαλίνη.
Δοκιμή νοθείας νερού
Για αυτή τη δοκιμή, πάρτε μια σταγόνα γάλα σε μια γυαλισμένη και κεκλιμένη επιφάνεια. Εάν η σταγόνα παραμείνει στη θέση της ή ρέει αργά, αφήνοντας πίσω της ένα λευκό ίχνος, το γάλα είναι αγνό. Αν πέσει γρήγορα χωρίς ίχνος, τότε το γάλα είναι νοθευμένο με νερό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παρεξήγηση το νεκρό ποντίκι μέσα σε γαλοπούλα…