Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα ελέγξετε στο σπίτι αν το γάλα που αγοράσατε είναι νοθευμένο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠώς θα ελέγξετε στο σπίτι αν το γάλα που αγοράσατε είναι νοθευμένο
spot_img

Η νοθεία στο γάλα μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία

Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των παιδιών.

- Advertisement -

Το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό στο ζωικό βασίλειο που καταναλώνει γάλα ακόμη και έπειτα από την ολοκλήρωση του σχηματισμού του πεπτικού του συστήματος και μάλιστα γάλα διαφορετικής προέλευσης από το δικό του.

Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση του γάλακτος και με πρωταρχικό σκοπό να αυξήσουν το κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος παραγωγής, καταφεύγουν στην νοθεία. Το φαινόμενο της νοθείας άρχισε να γίνεται πιο έντονο και πολύ πιο σοβαρό με τη διαθεσιμότητα συνθετικού γάλακτος στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Με την παγκοσμιοποίηση και τα ολοένα και περισσότερο πολύπλοκα συστήματα παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων, η νοθεία μπορεί να προκύψει σε ποικίλα σημεία της τροφικής αλυσίδας και να έχει μακρόπνοες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και θάνατο.

Η πιο συχνή μορφή νοθείας που απαντάται στο γάλα, αλλά συνάμα και η πιο «ανώδυνη» ως προς στην επίπτωση που έχει στην υγεία του καταναλωτή είναι η ανάμειξη του γάλακτος με νερό. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και νοθείες με προσμίξεις γάλακτος διαφορετικής ζωικής προέλευσης, χρήση σκόνης γάλακτος και σπανιότερα η χρήση κάποιων βλαβερών ουσιών όπως απορρυπαντικά, καυστική σόδα, μελαμίνη κ.ά.

Αν και τα εξειδικευμένα εργαστήρια είναι αυτά που θα αναλύσουν και θα εξετάσουν εξονυχιστικά τα συστατικά του γάλακτος, υπάρχουν κάποιοι απλοί και εύκολοι τρόποι που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει στο σπίτι για να ελέγξει την καθαρότητα του.

Δοκιμή νοθείας αμύλου

Για αυτό το τεστ, βράστε 2-3 ml γάλα και αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε 2-3 σταγόνες διαλύματος ιωδίου στο γάλα. Αν το γάλα είναι αγνό, το χρώμα θα παραμείνει αναλλοίωτο ή θα κιτρινίσει ελαφρώς. Αν γίνει μπλε, τότε είναι νοθευμένο με άμυλο.

Δοκιμή νοθείας απορρυπαντικού

Για αυτή τη δοκιμή, πάρτε 5 ml γάλα σε ένα διαφανές ποτήρι και προσθέστε ίση ποσότητα νερού. Ανακινήστε το καλά. Το καθαρό γάλα δεν θα έχει αφρό ή θα ελάχιστο σχηματισμό αφρού. Το νοθευμένο με απορρυπαντικό θα έχει επίμονες μορφές αφρού.

Δοκιμή για παρουσία φορμαλίνης

Πάρτε 10 ml γάλακτος σε δοκιμαστικό σωλήνα, προσθέστε 2-3 σταγόνες πυκνού θειικού οξέος κατά μήκος των πλευρών του δοκιμαστικού σωλήνα χωρίς ανακίνηση. Αν δεν αλλάξει το χρώμα του γάλακτος, το γάλα είναι αγνό και αν σχηματιστούν δακτύλιοι βιολετί ή μπλε, το γάλα νοθεύεται με φορμαλίνη.

Δοκιμή νοθείας νερού

Για αυτή τη δοκιμή, πάρτε μια σταγόνα γάλα σε μια γυαλισμένη και κεκλιμένη επιφάνεια. Εάν η σταγόνα παραμείνει στη θέση της ή ρέει αργά, αφήνοντας πίσω της ένα λευκό ίχνος, το γάλα είναι αγνό. Αν πέσει γρήγορα χωρίς ίχνος, τότε το γάλα είναι νοθευμένο με νερό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο