Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα πιο υγιεινά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠώς να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα πιο υγιεινά
spot_img

Μπορούν τα τηγανητά να αποτελέσουν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας;

Τα τηγανητά κάνουν κακό. Είναι αξίωμα… Αξίωμα όμως είναι επίσης ότι σαν τα τηγανητά σε γεύση δεν έχει… Είναι τραγανά και ακαταμάχητα… Γιατί όχι, ποιος μπορεί να αντισταθεί δηλαδή, στις τηγανητές πατάτες;

- Advertisement -

Υπάρχει λόγος, βέβαια, για τον οποίο τα τηγανητά φαγητά θεωρούνται ανθυγιεινά: 
Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο και παχυσαρκία. Αυτές οι μελέτες εξετάζουν τα τηγανητά τρόφιμα, τα οποία βυθίζονται σε λάδι για να δημιουργήσουν μια τραγανή κρούστα, λέει ο Nate Wood, MD, διευθυντής μαγειρικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Το φαγητό απορροφά περισσότερο λάδι κατά το τηγάνισμα από ό,τι με άλλες μεθόδους, όπως το σοτάρισμα. «Αυτό προσθέτει θερμίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους», λέει ο Wood. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μια ψητή πατάτα έχει 93 θερμίδες σε σύγκριση με τις 312 θερμίδες που έχει η ίδια πατάτα ότι τηγανιστεί. Το τηγάνισμα συχνά περιλαμβάνει και την κάλυψη του φαγητού με τριμμένη φρυγανιά, η οποία αυξάνει ακόμη περισσότερο τις θερμίδες αλλά και την πρόσληψη αλατιού.

Επιπλέον, το τηγάνισμα διασπά το λάδι, δημιουργώντας τοξικά υποπροϊόντα που μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες στο σώμα, σύμφωνα με τον Luis Rustveld, RD, PhD, αναπληρωτή καθηγητή οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Υπάρχουν Καλύτεροι Τρόποι Τηγανίσματος;

Με μερικές έξυπνες κινήσεις, μπορείτε ακόμη να απολαύσετε τα τραγανά τηγανητά, ενώ μειώνετε τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Ξεκινήστε με αυτά τα βήματα:

Απολαύστε τα τηγανητά φαγητά στο εστιατόριο. Το να φτιάχνεις περιστασιακά μια μερίδα σπιτικές πατάτες μάλλον δεν είναι πρόβλημα, λέει ο Wood. «Η πραγματική ανησυχία είναι στα εστιατόρια όπου ξαναζεσταίνουν το ίδιο λάδι σε μια φριτέζα ξανά και ξανά». Κάθε φορά που το λάδι θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, δημιουργεί περισσότερα τοξικά υποπροϊόντα. Ορισμένα εστιατόρια μπορεί να χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι για μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Τηγανίζουμε με άλλο τρόπο. Στο σπίτι, δοκιμάστε το τηγάνι που απαιτεί ένα λεπτό στρώμα λαδιού. Θα έχετε την τραγανότητα του τηγανισμένου φαγητού, αλλά δεν είναι πλήρως βουτηγμένο στο λάδι. Το σοτάρισμα είναι ακόμα καλύτερο, λέει ο Rustveld, «καθώς απαιτείτα μικρότερη ποσότητα λαδιού. Αν μάλιστα ανακατεύετε συνεχώς, το φαγητό μαγειρεύεται πιο γρήγορα ακόμη και σε χαμηλότερη θερμοκρασία».

Αφήστε το πανάρισμα. Όταν τηγανίζετε στο σπίτι, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα ζύμης, αλευριού και τριμμένης φρυγανιάς που χρησιμοποιείτε. «Το αλεύρι και η φρυγανιά απορροφούν επίσης λάδι, το οποίο αυξάνει τις θερμίδες», λέει ο Rustveld. Και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις απορροφά περισσότερα λάδι από τα είδη αλευριού χωρίς γλουτένη, γι’ αυτό δοκιμάστε μια ελαφριά επικάλυψη από καλαμποκάλευρο ή αλεύρι ρεβιθιού.

Αλλάζετε συχνά το τηγανόλαδο. Τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (όπως το αβοκάντο, η κανόλα και το ελαιόλαδο) είναι πιο σταθερά από τα πολυακόρεστα έλαια (καλαμπόκι ή σόγια) όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, επομένως σχηματίζουν λιγότερες επιβλαβείς ενώσεις. Είναι επίσης πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λίπη (όπως το λαρδί, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας), τα οποία μπορούν να αυξήσουν την LDL (“κακή”) χοληστερόλη.

Επενδύστε σε φριτέζα αέρα . Με αυτή τη συσκευή, ο ζεστός αέρας κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό για να δημιουργήσει ένα τραγανό εξωτερικό με λίγο ή καθόλου λάδι.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα