Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Καταναλωτικές οργανώσεις καλούν την ΕΕ να απαγορευτεί με νόμο

ΑρχικήΝέαΥγείαΑσπαρτάμη: Καταναλωτικές οργανώσεις καλούν την ΕΕ να απαγορευτεί με νόμο
spot_img

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Τρεις φορείς καταναλωτών, το foodwatch που συχνά κάνει εκστρατείες για ασφαλές, υγιεινό και δίκαιο φαγητό και μάχεται ενάντια στη δύναμη της βιομηχανίας τροφίμων – για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, το Yuka, η εφαρμογή που αξιολογεί τρόφιμα και καλλυντικά μέσω σάρωσης γραμμωτού κώδικα και παρακινεί τους κατασκευαστές να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και η La Ligue contre le kancer, ο μεγαλύτερος γαλλικός οργανισμός στον αγώνα κατά του καρκίνου ξεκίνησαν εκστρατεία κατά της ασπαρτάμης!

- Advertisement -

«Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αλλά το γλυκαντικό παραμένει εγκεκριμένο. Η νέα Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα. Ελάτε μαζί μας για να απαιτήσουμε την απαγόρευση της ασπαρτάμης!» λένε στους καταναλωτές και τους παροτρείνουν να υπογράψουν επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τους Ευρωπαίους Αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να λάβουν δράση.

Τι λέει η επιστολή προς τα όργανα της ΕΕ 

Αγαπητή Πρόεδρε Von der Leyen, αγαπητοί Υπουργοί, 

Το πρόσθετο ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερα από 2500 προϊόντα στην ΕΕ. Βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις για δημοφιλή αναψυκτικά «μειωμένης ζάχαρης» ή «διαίτης» που περιέχουν ασπαρτάμη. 

Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι μόνο ουσίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας μπορούν να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ . Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο . Η εκτίμηση κινδύνου της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO (JECFA) αναφέρει ότι η ουσία είναι ασφαλής για τους καταναλωτές. Αλλά αυτή η μελέτη έχει σημαντικά επιστημονικά ελαττώματα.

Σας καλώ να απαγορεύσετε το πρόσθετο ασπαρτάμη/Ε 951 σε τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ . Η αρχή της προφύλαξης κατοχυρώνεται ως κεντρική αρχή για την προστασία της υγείας στην ΕΕ στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και στη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002). Το άρθρο 114 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ υποχρεώνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργεί με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία προς όφελος της υγείας και της προστασίας των καταναλωτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους και να απαγορεύσουν τώρα την ασπαρτάμη. 

Τι είναι η ασπαρτάμη και γιατί είναι προβληματική;

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό με λίγες θερμίδες με τη μορφή λευκής, άοσμης σκόνης. Χρησιμοποιείται συχνά σε «light» και «zero» προϊόντα όπως ποτά, καραμέλες, επιδόρπια, τσίχλες, γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα διατροφής

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά παγκοσμίως – μόνο στην Ευρώπη αυτό επηρεάζει περίπου 2.500 προϊόντα και περίπου 6.000 παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Euromonitor, το 2023, το 94 τοις εκατό της κατανάλωσης ασπαρτάμης στη Δυτική Ευρώπη αντιστοιχούσε σε αναψυκτικά όπως κόλα, τόνικ ή ενεργειακά ποτά.

Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε επιστημονικές μελέτες εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου. Ο ΠΟΥ ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο (κατηγορία 2Β) το 2023, υποστηριζόμενη από πλήρη μονογραφία από το 2024.

Πώς αναγνωρίζω την ασπαρτάμη στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την ασπαρτάμη με τον αριθμό Ε E 951. Πρέπει να αναγράφεται στη λίστα συστατικών ως «γλυκαντικό», με την προσθήκη «ασπαρτάμη» ή «Ε 951». Τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη φέρουν επίσης την ετικέτα «περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης» επειδή μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με φαινυλκετονουρία (PKU).

Ένα περιστασιακό ποτήρι λεμονάδας που περιέχει ασπαρτάμη δεν εγκυμονεί άμεσους κινδύνους, αλλά μελέτες υποδεικνύουν πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, ακόμη και σε επίπεδα κάτω από τα όρια της EFSA.  

Ως εκ τούτου, η foodwatch, η Yuka και η La Ligue contre le kancer ζητούν προληπτική απαγόρευση της ασπαρτάμης προκειμένου να προστατευθεί μακροπρόθεσμα η υγεία των καταναλωτών. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο