Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
9.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη: Ταυτοποιήθηκε το πρώτο αλλεργιογόνο που προκαλεί ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΕπιστήμη: Ταυτοποιήθηκε το πρώτο αλλεργιογόνο που προκαλεί ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα
spot_img

Ένα σημαντικό βήμα για ακριβέστερες διαγνωστικές μεθόδους.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) κατάφεραν για πρώτη φορά να ταυτοποιήσουν σε μοριακό επίπεδο ένα από τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (EoE), μια φλεγμονώδη νόσο του οισοφάγου που επηρεάζει περίπου 1 στα 2.000 παιδιά.

- Advertisement -

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση και άλλων αλλεργιογόνων που προκαλούν αυτή τη χρόνια αλλεργική αντίδραση.

Η EoE, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια, μπορεί να προκληθεί από πολλαπλά τρόφιμα, όπως το γάλα, η σόγια, το αυγό και το σιτάρι. Οι αντιδράσεις διαφέρουν από παιδί σε παιδί, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμπλοκής τροφής.

Για την ταυτοποίηση του αλλεργιογόνου, η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές, όπως αλληλούχηση RNA σε επίπεδο μεμονωμένου κυττάρου, αλληλούχηση υποδοχέων Τ-κυττάρων και διαγνωστικά τετραμερών. Εστιάζοντας σε έναν ασθενή με αλλεργική αντίδραση στο γάλα, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που προκάλεσε την ανοσολογική απόκριση: Τη β-καζεΐνη ΑΑ 59-78.

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση της EoE και μπορεί να οδηγήσει σε ακριβέστερες διαγνωστικές μεθόδους και πιο στοχευμένες θεραπείες, βελτιώνοντας τη διαχείριση αυτής της αυξανόμενα συχνής παιδικής πάθησης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο