Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει με κατεψυγμένο κρέας για 30 ημέρες

ΑρχικήPicksNews LineΜελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει με κατεψυγμένο κρέας για 30 ημέρες
spot_img

Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Campbell στο Buies Creek της Βόρειας Καρολίνας, αποκάλυψε ότι ιοί παρόμοιοι με τον κορωνοϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου 2 (SARS-CoV-2) μπορούν να επιβιώσουν σε κατεψυγμένο κρέας και ψάρι για έως και ένα μήνα.

Με αφορμή τα κρούσματα COVID στην Ασία στα οποία υπήρχε υποψία ότι το συσκευασμένο κρέας ήταν η πηγή του ιού, η έρευνα διεξήχθη σε κατεψυγμένο κοτόπουλο, βόειο κρέας, χοιρινό και σολομό. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία , ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

«Αν και μπορεί να μην αποθηκεύετε κρέας στο ψυγείο για 30 ημέρες, μπορεί να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety Africa η πρώτη συγγραφέας Emily Bailey, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Campbell.

Η ερευνητική ομάδα έκανε χρήση υποκατάστατων ιών με παρόμοιες αιχμές πρωτεΐνης, χωρίς τη χρήση του πραγματικού κορωνοϊού, τοποθετώντας τους σε κατεψυγμένα κρέατα και ψάρια τα οποία αργότερα ψύχθηκαν και καταψύχθηκαν στα 40C και -200C αντίστοιχα.

“Διαπιστώσαμε ακόμη ότι οι ιοί θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν μετά από την κατάψυξη για αυτό το χρονικό διάστημα”, είπε η Bailey σε δελτίο τύπου περιοδικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους είναι αξιοσημείωτα επειδή ο SARS-CoV-2 μπορεί όχι μόνο να αναπαραχθεί, στην αναπνευστική οδό όπου οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται τα αποτελέσματά του, αλλά και στο έντερο. Τρία στελέχη του ιού χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων δύο κορωνοϊών ζώων. Και τα τρία έχουν χρησιμοποιηθεί ως stand-ins σε προηγούμενες μελέτες του SARS-CoV-2, σύμφωνα με το WebMD.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ιοί δεν τα πήγαν τόσο καλά σε θερμοκρασίες ψυγείου όσο σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Οι πληθυσμοί διέφεραν επίσης ανάλογα με το είδος φαγητού. Σημείωσαν επίσης ότι η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αυστηρής υγιεινής στη συγκομιδή, τη μεταφορά, τη συσκευασία και τη διανομή των τροφίμων.

Η ασθένεια COVID-19, που προκαλείται από τον SARS-CoV-2, κηρύχθηκε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Μάρτιο του 2020. Ο ρόλος των μολυσμένων τροφίμων ως πηγών έκθεσης στον SARS-CoV-2 έχει προταθεί λόγω της πιθανής εμφάνισης της πανδημίας σε μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν της Κίνας. Άλλες μελέτες, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχουν αποδώσει εστίες του SARS-CoV-2 σε μολυσμένα τρόφιμα, πολλούς μήνες μετά το τέλος της τοπικά παρατεταμένης μετάδοσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα