Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μονάδες παραγωγής: Η πρόκληση της παρουσίας Listeria σε βιοφίλμ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜονάδες παραγωγής: Η πρόκληση της παρουσίας Listeria σε βιοφίλμ
spot_img

Η δυσκολία της εξάλειψης του Listeria monocytogenes σε μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων.

H Listeria monocytogenes είναι ο εχθρός των συσκευαστηρίων προϊόντων. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Penn State εξέτασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συσκευαστήρια παραγωγής κατά την προσπάθεια εξάλειψης των τροφιμογενών παθογόνων και σύμφωνα με την Jasna Kovac, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων στο πανεπιστήμιο, η λιστέρια μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες παρόμοιες με το ανθρώπινο σώμα αλλά και σε χαμηλές θερμοκρασίες που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων και αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν η λιστέρια καταλήξει σε περιβάλλον επεξεργασίας τροφίμων όπως εγκαταστάσεις συσκευασίας φρούτων, θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε περιβαλλοντικές επιφάνειες εάν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της», είπε η Kovac στο podcast «Tip of the Iceberg».

Η Kovac λέει μέσω της έρευνάς της, έμαθε ότι τα βιοφίλμ – βακτήρια που προσκολλώνται στις επιφάνειες – μπορούν ακούσια να προστατεύσουν τη λιστέρια και άλλα τροφιμογενή παθογόνα στις εγκαταστάσεις συσκευασίας. Βιοφίλμ σχηματίζονται πάνω από τη λιστέρια και την περικλείουν, γεγονός που καθιστά τις προσπάθειες καθαρισμού και απολύμανσης πιο δύσκολες στα συσκευαστήρια.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι, για παράδειγμα, εάν έχετε ελεύθερη (χωρίς βιοφίλμ) λιστέρια, η χρήση ενός απολυμαντικού που ονομάζεται χλωριούχο βενζαλκόνιο θα σκότωνε το 99,9% αυτών των κυττάρων σε δύο ώρες», είπε. «[Όταν] εκθέτουμε βιοφίλμ από λιστέρια σε αυτό το απολυμαντικό, δεν βλέπουμε σχεδόν καμία εξόντωση της λιστέριας, έτσι απλά μας δείχνει πόσο προβληματικά είναι αυτά τα βιοφίλμ και πώς επηρεάζουν την ικανότητά μας να ελέγχουμε τη λιστέρια στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας».

Η KOvac είπε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαδικασίες καθαρισμού είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί ότι τα βιοφίλμ δεν σχηματίζονται από οργανική ύλη και ότι το απολυμαντικό έχει μια επιφάνεια απαλλαγμένη από προστατευτικά βιοφίλμ για να σκοτώσει τα τροφιμογενή παθογόνα. Οι εγκαταστάσεις συσκευασίας πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στις εγκαταστάσεις για να κατανοήσουν τους κινδύνους ακατάλληλου καθαρισμού και απολύμανσης.

«Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και της διοίκησης και των εργαζομένων που εργάζονται επιτόπου είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ασφάλειας των τροφίμων που είναι τόσο σημαντική για την ιεράρχηση των βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των τροφίμων».

Ακούστε τη συνομιλία χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα αναπαραγωγής podcast που είναι ενσωματωμένο παραπάνω ή κάνοντας κλικ εδώ .

https://www.thepacker.com/news/food-safety/research-examines-challenges-packinghouse-sanitation

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο