Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα για τον κίνδυνο μετάδοσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων μέσω κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος

ΑρχικήυγείαΝέα έρευνα για τον κίνδυνο μετάδοσης αφρικανικής πανώλης των χοίρων μέσω κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος
spot_img

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) και το Ινστιτούτο Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) ερεύνησαν το ενδεχόμενο.

Τα απανωτά κρούσματα του εξαιρετικά μεταδοτικού και θανατηφόρου ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε φάρμες της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας τους τελευταίους μήνες, έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες που αναζητούν τρόπους περιορισμού της διασποράς του και μείωσης του αριθμού των απαγορευμένων ζωνών εκτροφής των ζώων.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) και το Ινστιτούτο Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) ανέλυσαν τους κινδύνους του νωπού κρέατος και των προϊόντων κρέατος που προέρχονται από χοίρους που εκτρέφονται σε ζώνες περιορισμένης εξάπλωσης και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) μέσω νωπού κρέατος ή προϊόντων κρέατος από απαγορευμένες ζώνες μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι διαδικασίες συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις, δηλαδή τη σφαγή υγιών ζώων από ελεγχόμενες φάρμες, και κυρίως τη μη χορήγηση τροφικών αποβλήτων στους χοίρους.

Μπορεί να επηρεάσει ο ιός την ανθρώπινη υγεία;

Καθώς ο ιός της ΑΠΧ είναι υψηλού βαθμού ξενιστής δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου ακόμη και στην περίπτωση επαφής με χοίρους προερχόμενους από απαγορευμένες περιοχές και της κατανάλωσης κρέατος ή προϊόντων κρέατος, έδειξε η έρευνα.

Ανθρώπινες ασθένειες που προκαλούνται από τον ιό δεν είναι γνωστές και έχει εκτιμηθεί ότι ο
ο ιός της ΑΠΧ δεν έχει ζωονοσογόνο δυναμική στον άνθρωπο
. Το BfR δεν έχει υπόψη του καμία αναφορά μολύνσεων από τον ιό της ΑΠΧ σε ανθρώπους ή ανθρώπινων ασθενειών που προκαλούνται από τον ιό.

Ο κίνδυνος λοιπόν υπάρχει μόνο για τα ζώα και κυρίως για τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους.

Ο ιός της ΑΠΧ έχει ανιχνευθεί σε χοιρινό κρέας και προϊόντα χοιρινού κρέατος, όπως σε ζαμπόν και σαλάμι που παράγονται από χοίρους που έχουν μολυνθεί πειραματικά με τον ιό. Ο ιός της ΑΠΧ είναι εξαιρετικά σταθερός στους 4 °C στο αίμα χοίρων, και παραμένει μολυσματικός για έως και 18 μήνες, ενώ κάποια είδη επεξεργασίας μπορεί να τον αδρανοποιήσει. Στο σαλάμι που παράγεται από πειραματικά μολυσμένα ζώα, ο μολυσματικός ιός μπορούσε να βρεθεί έως και 9 ημέρες μετά την παραγωγή. Επιπλέον, ο μολυσματικός ιός της ΑΠΧ βρέθηκε ακόμη και μετά από 112 ημέρες σε ζαμπόν Ιβηρικής και Serrano, το οποίο επίσης παρήχθη από από πειραματικά μολυσμένους χοίρους.

Διαχειρίσιμη η εξάπλωση

Ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης θα ήταν διαχειρίσιμος εφόσον εφαρμόζεται ευλαβικά το ισχύον νομικό πλαίσιο που προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη μεταποίηση των ζώων από τις απαγορευμένες ζώνες και αφήνει πολύ μικρά περιθώρια «ελιγμών» για το νωπό κρέας και τα σχετικά προϊόντα κρέατος.

Κατ’ αρχήν, μόνο κλινικά υγιή ζώα πρέπει να αποστέλλονται για σφαγή. Αυτό ισχύει και για τις ελεύθερες και τις απαγορευμένες ζώνες. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης στις απαγορευμένες ζώνες, ιδίως εάν ο πληθυσμός των αγριόχοιρων είναι ακμαίος και δυναμικός. Σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπονται πιο εντατικά μέτρα παρακολούθησης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.

Ποντίκια σε αποθήκες τροφίμων: Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα κόλπα

Μην αφήνετε την αποθήκη σας να μετατραπεί σε θέρετρο τρωκτικών. Ενώ μια αποθήκη χωρίς ποντίκι φαίνεται αδύνατη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο