Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μέθοδος επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση της listeria σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα μέθοδος επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση της listeria σε τρόφιμα
spot_img

Ανίχνευση χαμηλών επίπεδων listeria σε τρόφιμα εντός οκτώ ωρών χρησιμοποιώντας βελτιωμένη ροή εργασίας.

Μια νέα ερευνητική μελέτη αναδεικνύει έναν καινοτόμο τρόπο ανίχνευσης της Listeria monocytogenes σε τρόφιμα, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο εντοπισμού της σε μόλις οκτώ ώρες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Microbiology Spectrum, επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, και θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τον έλεγχο ασφαλείας των τροφίμων.

- Advertisement -

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Min Lin, Ph.D., ερευνητής της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), επεσήμανε ότι με τις υφιστάμενες εργαστηριακές μεθόδους απαιτούνται 24 έως 72 ώρες για την ταυτοποίηση δειγμάτων τροφίμων με χαμηλή συγκέντρωση L. monocytogenes. Η ομάδα του πραγματοποίησε τη μελέτη για να αναπτύξει μια βελτιωμένη διαδικασία ταχείας ανίχνευσης, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και επιταχύνοντας την ασφάλεια τροφίμων.

Η αποτελεσματικότητα της ροής εργασίας αξιολογήθηκε σε δείγματα μοσχαρίσιου κιμά που είχαν τεχνητά μολυνθεί με μόλις 1-5 κύτταρα L. monocytogenes ανά 25 γραμμάρια τροφίμου. Η μέθοδος κατόρθωσε να ανιχνεύσει μόλις δύο κύτταρα του παθογόνου μέσα σε οκτώ ώρες – χρόνος σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές.

Ο Dr. Lin τονίζει ότι μόλις η νέα διαδικασία εφαρμοστεί πλήρως σε εργαστήρια δοκιμών τροφίμων, θα επιταχύνει σημαντικά τον εντοπισμό του βακτηρίου, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση επιδημιών τροφιμογενών λοιμώξεων.

Η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της μεθόδου σε διάφορους τύπους τροφίμων και διαφορετικά στελέχη του παθογόνου, με ιδιαίτερη έμφαση σε φυσικά μολυσμένα τρόφιμα.

Ο απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος που θα εκτελεί όλα τα βήματα της διαδικασίας με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο γρήγορους και ακριβείς ελέγχους τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα