Το σχέδιο του FDA μετά από πολυάριθμα περιστατικά με μόλυνση μούρων.
Στις 17 Ιανουαρίου ο FDA δημοσίευσε μια συνοπτική έκθεση στην οποία περιγράφει τη στρατηγική του για την πρόληψη της εξάπλωσης των κρουσμάτων νοροϊού και ηπατίτιδας Α, τα οποία έχουν συνδεθεί στενά με φρέσκα και κατεψυγμένα μούρα. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γενικοί καταναλωτές καθώς πλησιάζουμε στους θερμότερους μήνες, όταν τα μούρα είναι πάντα στο μυαλό μας.
Η μόλυνση, εξηγεί ο FDA, προκύπτει συνήθως από «παραλείψεις στα συστήματα ασφάλειας τροφίμων και στις μεθόδους πρόληψης». Αυτό περιλαμβάνει ακατάλληλες πρακτικές υγιεινής από τους εργαζόμενους ή στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης.
Παραδείγματα ακατάλληλων πρακτικών υγιεινής θα μπορούσαν να είναι κάποιος που δεν πλένει τα χέρια του ή μολυσμένο νερό που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία. Ωστόσο, ο FDA πρόσθεσε ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της εμμονής του ιού στο γεωργικό περιβάλλον, στο περιβάλλον επεξεργασίας και στα μούρα, των οδών μόλυνσης και των παραγόντων δημόσιας υγείας».
Τον Ιούνιο του 2023, η εταιρεία The Willamette Valley Fruit Co. εξέδωσε επίσης εθελοντική ανάκληση συσκευασιών κατεψυγμένων φραουλών, κατεψυγμένων ανάμεικτων φρουτομιγμάτων που περιέχουν φράουλες και κατεψυγμένων smoothie blends, λόγω πιθανής μόλυνσης από ηπατίτιδα Α.
Αυτή είναι η πιο θανατηφόρα τροφιμογενής ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσαν μια κοινή έκθεση στην οποία κατέταξαν τις πιο ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες, στις οποίες περιλαμβάνονταν τόσο η ηπατίτιδα Α όσο και ο νοροϊός.
Όπως αναφέρει η έκθεση, τα τρόφιμα που συνδέονται συχνότερα με τον νοροϊό είναι τα παρασκευασμένα τρόφιμα, τα κατεψυγμένα μούρα και τα οστρακοειδή (κατά σειρά κατάταξης), ενώ αυτά που συνδέονται συχνότερα με την ηπατίτιδα Α είναι επίσης τα οστρακοειδή, τα κατεψυγμένα μούρα και τα παρασκευασμένα τρόφιμα.
Είναι σημαντικό, ο FDA σημειώνει ότι από το 1997, όλα τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με εισαγόμενα φρέσκα και κατεψυγμένα μούρα και δεν έχουν συνδεθεί με προϊόντα εγχώριας καλλιέργειας.
Ο FDA έχει σχεδιάσει μια νέα στρατηγική πρόληψης με στόχο την αντιμετώπιση «παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη μόλυνση των μούρων με εντερικούς ιούς». Το σχέδιο περιλαμβάνει την προώθηση υψηλότερων ποσοστών συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του FDA για την ασφάλεια των τροφίμων, την ενθάρρυνση της βιομηχανίας μούρων να «προσδιορίσει και να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή των διαδικασιών» και να εργαστεί για τη «διεύρυνση των επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ανίχνευση και τον μετριασμό των ιών σε φρέσκα και κατεψυγμένα μούρα, σε περιβάλλοντα πριν και μετά τη συγκομιδή και σε πηγές γεωργικού νερού».
Ο οργανισμός θέλει επίσης να δώσει κίνητρα στους ενδιαφερόμενους φορείς να προωθήσουν τις προσπάθειες για τη δημόσια υγεία, προσφέροντας προγράμματα εμβολιασμού για τους εργαζομένους τους, ώστε να προάγουν την καλύτερη υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών.