Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να βράσετε και να βάψετε αυγά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ πιο ασφαλής τρόπος για να βράσετε και να βάψετε αυγά
spot_img

Εκτός από τη Θρησκευτική διάσταση, Πάσχα σημαίνει λαμπάδες, κουλουράκια, τσουρέκια και φυσικά κόκκινα αυγά. Το βάψιμο των αυγών, όμως, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και καλό θα είναι να ακολουθήσετε οδηγίες ασφαλούς χειρισμού κατά την προετοιμασία, την αποθήκευση και το σερβίρισμα των αυγών για να κρατήσετε τις πασχαλινές διακοπές απαλλαγμένες από τροφιμογενείς ασθένειες. 

Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση επειδή η σαλμονέλα είναι ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στα άψητα και άθραυστα αυγά και μπορεί να υπάρχει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να θυμάστε κατά τη διάρκεια και μετά τις γιορτές των πασχαλινών αυγών:

Επιθεωρήστε τα αυγά

  • Τα ραγισμένα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς μπορεί να έχουν εισχωρήσει επικίνδυνα βακτήρια από τη ρωγμή.

Πλύνετε τα χέρια, τους πάγκους και τα σκεύη σας

  • Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό των αυγών. Αυτό περιλαμβάνει προετοιμασία, μαγείρεμα, ψύξη, βαφή, απόκρυψη, κυνήγι και ξεφλούδισμα.
  • Πλύνετε καλά τα σκεύη, τους πάγκους και οτιδήποτε άλλο έρχονται σε επαφή με τα αυγά. 

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να βράσετε αυγά

  • Τοποθετήστε τα αυγά σε μία κατσαρόλα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου με τα αυγά καλυμμένα με τουλάχιστον μία ίντσα νερό. 
  • Όταν το νερό είναι σε πλήρη βράση, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα αυγά να μείνουν στο νερό για 12-18 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των αυγών. 
  • Κατόπιν προσθέστε κρύο νερό 
  • Όταν τα αυγά κρυώσουν αρκετά για να τα πιάσετε, τα βάζετε στο ψυγείο.

Ψύξτε τα αυγά στους 5ο C

  • Αποθηκεύστε τα αυγά μέσα στο ψυγείο, όχι στην πόρτα του ψυγείου.
  • Τα σκληρά μαγειρεμένα αυγά στο ψυγείο μπορούν να αποθηκευτούν έως και μία εβδομάδα και να καταναλωθούν με ασφάλεια. 
  • Τα βραστά αυγά – και τα τρόφιμα που περιέχουν βραστά αυγά – μπορούν να είναι εκτός ψυγείου για δύο ώρες (όταν είναι κάτω από 32ο C) και να είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση.
  • Παρόλο που τα αυγά μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης όταν έχουν περάσει την ημερομηνία ανάλωσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν από αυτές τις ημερομηνίες, τα αυγά που περιέχουν σαλμονέλα, φαίνονται ακριβώς ίδια με τα ασφαλή αυγά σε γεύση και, οσμή.

Βαμμένα κόκκινα αυγά: πόσο ασφαλή είναι;

Έχουμε μεγαλώσει βάφοντας αυγά με τα γνωστά μας φακελάκια που έχουν την μπογιά σε σκόνη. Για πολλά χρόνια μόνο κόκκινο, όπως θέλει η παράδοση και η σημειολογία του εθίμου. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούμε και άλλα χρώματα δίνοντας μια πολύχρωμη πινελιά στο Πασχαλινό τραπέζι.

Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από την καταλληλότητα και την τοξικότητα της μπογιάς που χρησιμοποιούμε είναι μεγάλη. Πέρα από την ατάκα «μια ζωή έτσι τα βάφαμε και δεν πάθαμε τίποτα», μπορούμε να προσθέσουμε πως οι ‘’μπογιές’’ που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν χρωστικές κατάλληλες για  τρόφιμα. Πρόκειται για χρωστικές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων προσθέτων της ευρωπαϊκής ένωσης και για αυτό έχουν λάβει αριθμό Ε, είναι συνθετικές χρωστικές κατάλληλες για τρόφιμα. Οι χρωστικές αυτές χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα και ζαχαρώδη. Η ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί από τα πασχαλινά αυγά είναι ελάχιστη και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αν καταναλώνετε ήδη αυτές τις χρωστικές σε άλλα προϊόντα.

Είναι παράδοξο να δίνουμε στο παιδί μας ζελεδάκια, καραμέλες, γρανίτες, γλειφιτζούρια, cup cakes με χρωματιστές επικαλύψεις,κλπ και να ανησυχούμε για την τυχόν αρνητική επίδραση της χρωστικής που χρησιμοποιούμε για την βαφή των πασχαλινών των αυγών.

Για το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται η Αζορουμπίνη (Ε122), για το μπλε η Ινδικοτίνη (Ε132) ή το Λαμπρό Κυανούν (Ε133), για το κίτρινο Ταρταζίνη (Ε102), για το πορτοκαλί Βαθύ Κίτρινο (110) και για το πράσινο συνδυασμός Ταρταζίνης (Ε102) και Ινδικοτίνης (Ε132)

Επιπλέον χρησιμοποιείται συνήθως έκδοχο λακτόζης ως φορέας της χρωστικής για να γίνει κόκκος (σκόνη) και ένας αντισυσσωματικός (Ε551) παράγοντας, για να μην σβολιάσει η σκόνη στο φακελάκι. Το πρώτο προέρχεται από το γάλα και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και στα φάρμακα ως αδρανές συστατικό και το δεύτερο χρησιμοποιείται ακόμη και στο επιτραπέζιο αλάτι. 

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες ενόψει Πάσχα πως είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται τα κλασσικά φακελάκια, αλλά χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αν τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα ευρείας κυκλοφορίας και δεν είναι φυτικά, τότε περιέχουν τις ίδιες ακριβώς συνθετικές χρωστικές όπως τα φακελάκια με την ’’μπογιά’’ αυγών.  

Η πραγματική εναλλακτική, είναι να γίνει χρώση των αυγών με φυσικές χρωστικές από τρόφιμα, που θα τις φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι. Το μειονέκτημα είναι πως το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο έντονο.

Φτιάξτε μόνοι σας, βαφή αυγών

Για σπιτική βαφή χρησιμοποιήστε υλικά όπως:

Κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο (για μπλε αλλά και πράσινο σε συνδυασμό με κουρκουμά)

Παντζάρια, ψιλοκομμένα (για ροζ)

Κουρκουμάς (για κίτρινα)

Καφές (για καφέ)

Φλούδες από κόκκινο κρεμμύδι (για κόκκινο καφετί)

Φλούδες από κρεμμύδια (για πορτοκαλί)

Η λύση αυτή χρειάζεται πειραματισμό σχετικά με την δημιουργία της βαφής και τον χρόνο εφαρμογής στα αυγά. Το αποτέλεσμα εξαρτάται αν βάφουμε άσπρα ή μπεζ αυγά. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτιμήστε λευκά αυγά. Τρία μέτριου μεγέθους παντζάρια, μισό μέτριου μεγέθους κόκκινο λάχανο και οι φλούδες από 8 κρεμμύδια αποδίδουν 4 φλιτζάνια βαφής.

Ψιλοκόβουμε τα υλικά, τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό ίσα ίσα. Τα φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Για βαφή από κουρκουμά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμα για κάθε 250ml νερού που θα χρησιμοποιείστε. Φέρνουμε το διάλυμα σε βρασμό και μετά το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Και στις δύο παραπάνω εκδοχές βαφής αυγών, σουρώνουμε κρατάμε το «βαμμένο» νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ανά 300ml βαφής.

Στην συνέχεια βράζουμε τα αυγά και τα εμβαπτίζουμε ζεστά στη μπογιά. Μετά από 1 ώρα μεταφέρουμε την κατσαρόλα με τα αυγά (χωρίς να αφαιρέσουμε το νερό) στο ψυγείο. Σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής καλό είναι να μείνουν τα αυγά για τουλάχιστον 3-4 ώρες στην βαφή. Με παραμονή βέβαια 10 ωρών επιτυγχάνουμε καλύτερο αποτέλεσμα και πιο ζωντανό χρώμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα