Για πολλοστή φορά απορρίπτεται στα ελληνικά σύνορα εισαγόμενο σουσάμι.
Με τρεις ενημερώσεις για απόρριψη συνόρων, ειδοποίησαν χθες την Ευρώπη οι ελληνικές αρχές για ακατάλληλο σουσάμι προέλευσης Σουδάν. Και οι τρεις αποστολές δεν συνοδεύονταν από πιστοποιητική υγιεινής και ασφάλειας. Τα φορτία με το σουσάμι δεσμεύτηκαν και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην ελληνική αγορά.
Δεν είναι η πρώτη φορά (και πιθανώς ούτε και η τελευταία) που η Ελλάδα μπλοκάρει στα σύνορα εισαγόμενο σουσάμι όχι μόνο λόγω απουσίας πιστοποιητικών, αλλά και λόγω παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Μαρτίου 2024 οπότε οι αρχές εντόπισαν σαλμονέλα σε σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας όπως και σε σουσάμι από την Τουρκία την 1η Μαρτίου. Σαλμονέλα βρέθηκε και σε νιγηριανό σουσάμι στις 5 Φεβρουαρίου.
Η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού που πωλείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη, από Σουδάν Νιγηρία και Ινδία καθώς η καλλιέργειά του έχει εγκαταλειφτεί επειδή αποθήκευσή του είναι δύσκολη ως προς την διατήρηση της ποιότητας. Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και κυρίως τις ημέρες της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι.