Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν στα σύνορα 3 φορτία σουσάμι από το Σουδάν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν στα σύνορα 3 φορτία σουσάμι από το Σουδάν
spot_img

Για πολλοστή φορά απορρίπτεται στα ελληνικά σύνορα εισαγόμενο σουσάμι.

Με τρεις ενημερώσεις για απόρριψη συνόρων, ειδοποίησαν χθες την Ευρώπη οι ελληνικές αρχές για ακατάλληλο σουσάμι προέλευσης Σουδάν. Και οι τρεις αποστολές δεν συνοδεύονταν από πιστοποιητική υγιεινής και ασφάλειας. Τα φορτία με το σουσάμι δεσμεύτηκαν και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά (και πιθανώς ούτε και η τελευταία) που η Ελλάδα μπλοκάρει στα σύνορα εισαγόμενο σουσάμι όχι μόνο λόγω απουσίας πιστοποιητικών, αλλά και λόγω παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Μαρτίου 2024 οπότε οι αρχές εντόπισαν σαλμονέλα σε σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας όπως και σε σουσάμι από την Τουρκία την 1η Μαρτίου. Σαλμονέλα βρέθηκε και σε νιγηριανό σουσάμι στις 5 Φεβρουαρίου.

Η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού που πωλείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη, από Σουδάν Νιγηρία και Ινδία καθώς η καλλιέργειά του έχει εγκαταλειφτεί επειδή αποθήκευσή του είναι δύσκολη ως προς την διατήρηση της ποιότητας. Το σουσάμι είναι η πρώτη ύλη για ταχίνι όπως και για χαλβά, παστέλι και ταχινόπιτα τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων και κυρίως τις ημέρες της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Επειδή η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την τοπική παραγωγή τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από εισαγόμενο σουσάμι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο