Οι νέοι στην Ευρώπη έχουν περιορισμένη κατανόηση των τροφιμογενών μικροβίων και ελάχιστη ανησυχία για τις συνέπειες των τροφικών δηλητηριάσεων, υποτιμώντας τον κίνδυνο.
Πόσο καλά γνωρίζουν οι νέοι τις ασθένειες που προκύπτουν από όσα τρώνε είναι αυτό που ήθελε να ανακαλύψει το SafeConsume. Διεξήγαγαν, λοιπόν, μια μελέτη σε 4 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Ουγγαρία) παίρνοντας συνεντεύξεις με 156 νέους 11 έως 18 ετών σχετικά με την εκπαίδευση τους για την υγιεινή των τροφίμων, τη στάση τους απέναντι στις τροφιμογενείς ασθένειες και το πως βλέπουν την ασφάλεια των τροφίμων.
Εκ πρώτης όψεως ήξεραν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, αλλά δεν ήξεραν καλά τους κινδύνους, τις αιτίες ή τις συνέπειες που σχετίζονται με ασθένειες που προέρχονται από το φαγητό. Οι μαθητές πίστευαν, ακόμη, ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες είναι… αναμενόμενες και ένα αποδεκτό μέρος της ζωής. Πολλοί από εκείνους που εμφάνισαν ασθένεια το συσχετίζουν με φαγητό που καταναλώνεται εκτός σπιτιού, ωστόσο, το φαγητό που μαγειρεύεται στο σπίτι δεν είναι πάντα πιο ασφαλές.
Η έρευνα αποδεικνύει, σε πρώτη φάση, ότι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν και παρατηρούν τους γονείς να μαγειρεύουν είναι, συνήθως, και αυτός που θα ακολουθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι κακές συμπεριφορές υγιεινής μπορούν να διαιωνιστούν από γενιά σε γενιά. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει, επίσης, η σχολική εκπαίδευση σε αυτό το κομμάτι. Πολλοί μαθητές που ρωτήθηκαν είχαν πρακτική εμπειρία μόνο στις δικές τους κουζίνες στο σπίτι. Ενώ τα σχολεία στη Γαλλία και την Πορτογαλία προσφέρουν χώρο κουζίνας μόνο σε επαγγελματικές σχολές στα σχολεία στην Αγγλία και την Ουγγαρία συμβαίνει το αντίθετο. Οι μαθητές στην Αγγλία είχαν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τις απαντήσεις, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε μια κουζίνα, κάτι που βρέθηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα την αυστηρή τήρηση της συμπεριφοράς για την ασφάλεια των τροφίμων, αν και γενικά περισσότερο στην εργασία παρά στο σπίτι.
Η έρευνα στόχευε να κάνει συστάσεις για να βοηθήσει την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πόρων για την αντιμετώπιση υφιστάμενων ζητημάτων σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων σε μια μορφή που θα ήταν ελκυστική για τους νέους. Το σπίτι και το διαδίκτυο μπορεί να είναι ικανοποιητικές πηγές άντλησης σωστών μαγειρικών γνώσεων, μέχρι ένα σημείο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρέπει να εμπλουτίζεται και όσον αφορά τις μαγειρικές συμβουλές και την ασφάλεια των τροφίμων και να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά να παραμένει υγιής και μακριά από τροφιμογενείς μολύνσεις.
Πηγή: https://safeconsume.eu/articles/foodborne-illnesses-are-underestimated-by-young-people