Τα προϊόντα γκρίζας αγοράς κατασκευάζονται σε ξένες χώρες και δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα τροφίμων
Το Συμβούλιο της Κομητείας του Ντέβον έχει γίνει η τελευταία αρχή που προειδοποιεί για την ασφάλεια των αμερικανικών σνακ, γλυκών και ανθρακούχων ποτών. Η Heart of the South West Trading Standards Service, η οποία καλύπτει το Devon, το Plymouth, το Somerset και το Torbay, είπε ότι εισαγόμενα γλυκά που δεν εγκρίνονται προς πώληση εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε καταστήματα σε όλη την περιοχή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε στη διατροφή σας και μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό – *Του Νίκου Ζορζοβίλη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
Οι αξιωματικοί έχουν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα που πωλούν γλυκά, δημητριακά, αρτοσκευάσματα, σνακ και ανθρακούχα ποτά. Εντόπισαν και αφαίρεσαν από την αγορά προϊόντα που περιέχουν μη εγκεκριμένα πρόσθετα ή με μη συμμορφούμενη επισήμανση. Τα προϊόντα, που συχνά αναφέρονται ως προϊόντα γκρίζας αγοράς, κατασκευάζονται για αγορές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα τροφίμων του ΗΒ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη ανάκληση σε μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά – Τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική παράλυση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δυσκοιλιότητα: Τι μπορείτε να φάτε εκτός από δαμάσκηνα
Προσέξτε αυτά τα πρόσθετα
Υπάρχουν πέντε πρόσθετα που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, τα οποία είναι νόμιμα στις ΗΠΑ, αλλά δεν επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι το βρωμιούχο φυτικό έλαιο (BVO). E127, η Ερυθροσίνη (επίσης γνωστή ως Red 3 που επιτρέπεται στα κεράσια κοκτέιλ, αλλά όχι στα γλυκά), το ορυκτέλαιο/λευκό ορυκτέλαιο, το λευκασμένο αλεύρι και το ασπαρτικός ψευδάργυρος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις
Η Julie Richardson, επικεφαλής αξιωματικός τροφίμων για την Heart of the South West Trading Standards Service, δήλωσε: «Όλο και περισσότερο βλέπουμε προϊόντα που απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προς πώληση. Εάν δείτε είδη ζαχαροπλαστικής που δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτά, ενδέχεται να εισάγονται, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα την ετικέτα για να δείτε εάν περιέχει κάποιο από τα πρόσθετα που αναφέρονται. Ζητάμε από τους λιανοπωλητές να αφαιρέσουν επειγόντως από την πώληση αντικείμενα που περιέχουν μη εξουσιοδοτημένα συστατικά.»
Τα πρόσθετα επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν έχουν ελεγχθεί και αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για την προβλεπόμενη χρήση σε συγκεκριμένο τύπο τροφίμου ή ποτού ή εάν υπάρχει τεχνολογική ανάγκη χρήσης.
Ένα προϊόν των ΗΠΑ που δεν έχει εγκριθεί θα περιλαμβάνει διατροφικές πληροφορίες ως “Διατροφικά στοιχεία” και θα φέρει το όνομα και τη διεύθυνση της αμερικανικής εταιρείας. Εάν ήταν νόμιμο στο ΗΒ, θα ανέφερε μια βρετανική θυγατρική αυτής της εταιρείας και συχνά θα περιελάμβανε περαιτέρω επισήμανση συμβατή με το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετημένη πάνω στις αρχικές πληροφορίες με τη μορφή αυτοκόλλητου.
Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξουν οι άνθρωποι εάν τα προϊόντα είναι αμερικανικές εισαγωγές είναι να εξετάσουν πώς καταγράφεται το βάρος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούνται γραμμάρια και χιλιοστόλιτρα ενώ στην Αμερική είναι η ουγγιά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα 10 συχνά λάθη που κάνουμε και χαλάνε τα τυριά
Ο Rufus Gilbert, μέλος του υπουργικού συμβουλίου υπεύθυνος για τα Trading Standards, είπε ότι το μήνυμα προς τους αγοραστές είναι να ελέγχουν πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων πριν αγοράσουν.
«Η διασφάλιση ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή προς πώληση και ότι έχουν σωστή σήμανση είναι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας. Τα παιδιά ζητούν από τους γονείς να αγοράσουν αυτά τα γλυκά που συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι τα συστατικά που περιέχουν απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προτρέπουμε τους λιανοπωλητές να χρησιμοποιούν αξιόπιστους χονδρεμπόρους και εάν δεν είναι σίγουροι για μια νέα σειρά προϊόντων μπορούν να μας προσεγγίσουν και θα χαρούμε να ελέγξουμε και να βοηθήσουμε».
Το Chartered Trading Standards Institute (CTSI) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για μη εγκεκριμένα πρόσθετα σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.