Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πετούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ επικίνδυνα σνακ γκρίζας αγοράς, γεμάτα τοξικές ουσίες – «Έτσι θα τα καταλάβετε»

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠετούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ επικίνδυνα σνακ γκρίζας αγοράς, γεμάτα τοξικές ουσίες - «Έτσι θα τα καταλάβετε»
spot_img

Τα προϊόντα γκρίζας αγοράς κατασκευάζονται σε ξένες χώρες και δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα τροφίμων

Το Συμβούλιο της Κομητείας του Ντέβον έχει γίνει η τελευταία αρχή που προειδοποιεί για την ασφάλεια των αμερικανικών σνακ, γλυκών και ανθρακούχων ποτών. Η Heart of the South West Trading Standards Service, η οποία καλύπτει το Devon, το Plymouth, το Somerset και το Torbay, είπε ότι εισαγόμενα γλυκά που δεν εγκρίνονται προς πώληση εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε καταστήματα σε όλη την περιοχή.

- Advertisement -

Οι αξιωματικοί έχουν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα που πωλούν γλυκά, δημητριακά, αρτοσκευάσματα, σνακ και ανθρακούχα ποτά. Εντόπισαν και αφαίρεσαν από την αγορά προϊόντα που περιέχουν μη εγκεκριμένα πρόσθετα ή με μη συμμορφούμενη επισήμανση. Τα προϊόντα, που συχνά αναφέρονται ως προϊόντα γκρίζας αγοράς, κατασκευάζονται για αγορές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα τροφίμων του ΗΒ.

Προσέξτε αυτά τα πρόσθετα


Υπάρχουν πέντε πρόσθετα που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, τα οποία είναι νόμιμα στις ΗΠΑ, αλλά δεν επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι το βρωμιούχο φυτικό έλαιο (BVO). E127, η Ερυθροσίνη (επίσης γνωστή ως Red 3 που επιτρέπεται στα κεράσια κοκτέιλ, αλλά όχι στα γλυκά), το ορυκτέλαιο/λευκό ορυκτέλαιο, το λευκασμένο αλεύρι και το ασπαρτικός ψευδάργυρος.

Η Julie Richardson, επικεφαλής αξιωματικός τροφίμων για την Heart of the South West Trading Standards Service, δήλωσε: «Όλο και περισσότερο βλέπουμε προϊόντα που απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προς πώληση. Εάν δείτε είδη ζαχαροπλαστικής που δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτά, ενδέχεται να εισάγονται, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα την ετικέτα για να δείτε εάν περιέχει κάποιο από τα πρόσθετα που αναφέρονται. Ζητάμε από τους λιανοπωλητές να αφαιρέσουν επειγόντως από την πώληση αντικείμενα που περιέχουν μη εξουσιοδοτημένα συστατικά.»

Τα πρόσθετα επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν έχουν ελεγχθεί και αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για την προβλεπόμενη χρήση σε συγκεκριμένο τύπο τροφίμου ή ποτού ή εάν υπάρχει τεχνολογική ανάγκη χρήσης.

Ένα προϊόν των ΗΠΑ που δεν έχει εγκριθεί θα περιλαμβάνει διατροφικές πληροφορίες ως “Διατροφικά στοιχεία” και θα φέρει το όνομα και τη διεύθυνση της αμερικανικής εταιρείας. Εάν ήταν νόμιμο στο ΗΒ, θα ανέφερε μια βρετανική θυγατρική αυτής της εταιρείας και συχνά θα περιελάμβανε περαιτέρω επισήμανση συμβατή με το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετημένη πάνω στις αρχικές πληροφορίες με τη μορφή αυτοκόλλητου.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξουν οι άνθρωποι εάν τα προϊόντα είναι αμερικανικές εισαγωγές είναι να εξετάσουν πώς καταγράφεται το βάρος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούνται γραμμάρια και χιλιοστόλιτρα ενώ στην Αμερική είναι η ουγγιά.


Ο Rufus Gilbert, μέλος του υπουργικού συμβουλίου υπεύθυνος για τα Trading Standards, είπε ότι το μήνυμα προς τους αγοραστές είναι να ελέγχουν πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων πριν αγοράσουν.

«Η διασφάλιση ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή προς πώληση και ότι έχουν σωστή σήμανση είναι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας. Τα παιδιά ζητούν από τους γονείς να αγοράσουν αυτά τα γλυκά που συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι τα συστατικά που περιέχουν απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προτρέπουμε τους λιανοπωλητές να χρησιμοποιούν αξιόπιστους χονδρεμπόρους και εάν δεν είναι σίγουροι για μια νέα σειρά προϊόντων μπορούν να μας προσεγγίσουν και θα χαρούμε να ελέγξουμε και να βοηθήσουμε».

Το Chartered Trading Standards Institute (CTSI) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για μη εγκεκριμένα πρόσθετα σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο