Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιτραπέζιες ελιές: Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιτραπέζιες ελιές: Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Κύριες προκλήσεις που αναμένονται από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη μικροβιακή βιοποικιλότητα των επιτραπέζιων ελιών: Τρέχουσα κατάσταση και τάσεις.

 Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόκληση, που επηρεάζει τη γεωργία στις μεσογειακές χώρες, ιδίως την παραγωγή και τα χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων. Θύμα της «νέας τάξης πραγμάτων» είναι και οι ελιές, πηγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών. 

Οι επιτραπέζιες ελιές είναι τα σημαντικότερα ζυμωμένα λαχανικά στην περιοχή της Μεσογείου, των οποίων η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά τους 3 εκατομμύρια τόνους/έτος. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος και η μαγιά είναι οι κύριοι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τη ζύμωση αυτού του προϊόντος. Η μικροβιακή ποικιλότητα και η δυναμική του πληθυσμού κατά τη διαδικασία της ζύμωσης επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και φαινόλες, που όλα μαζί επηρεάζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των επιτραπέζιων ελιών. Η σύνθεση τους με τη σειρά της επηρεάζεται από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως βροχοπτώσεις, θερμοκρασία, ακτινοβολία, και τη συγκέντρωση ορυκτών στο έδαφος, μεταξύ άλλων. 

Σε επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο Special Issue New Insight in Microbial Diversity and Genomic in Foods  εξετάστηκε η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη μικροβιακή ποικιλότητα των επιτραπέζιων ελιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ισπανικές και πορτογαλικές ποικιλίες. Οι αλλαγές που αναμένεται να συμβούν στα σενάρια της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν αλλαγές στους μικροβιακούς πληθυσμούς, τη διαδοχή, την ποικιλομορφία και τις κινητικές ανάπτυξης, που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των επιτραπέζιων ελιών.

Στα συμπεράσματα της ανασκόπησης περιλαμβάνεται μεταξύ άλων και το ότι η κλιματική αλλαγή θα αναδιαμορφώσει την ελαιοβιομηχανία, από την καλλιέργεια ελαιόδεντρων μέχρι την επεξεργασία των προϊόντων της ελιάς. Για να αντιμετωπιστούν οι διαφαινόμενες προκλήσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην επιλογή και διατήρηση ποικιλιών ελιάς που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στις κλιμακούμενες απειλές της αύξησης της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των αλλαγμένων μοτίβων βροχοπτώσεων. Αυτό περιλαμβάνει τόσο προγράμματα γενετικής βελτίωσης για την ανάπτυξη έξυπνων για το κλίμα ποικιλιών όσο και τη διαφύλαξη της υπάρχουσας γενετικής δεξαμενής. Επιπλέον έχει καταστεί πρωταρχικής σημασίας η ανάπτυξη και η χρήση καλλιεργειών εκκίνησης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν πρέπει μόνο να προσαρμόζονται σε περιβάλλοντα άλμης, αλλά και να ενισχύουν την οξύτητα της άλμης, να αναστέλλουν την ανεπιθύμητη μικροχλωρίδα και να συμβάλλουν στην αποπίκρυνση και τη βελτίωση της γεύσης των προϊόντων ελιάς.

Συμπερασματικά, ο κλάδος της ελιάς βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι άγνωστες πτυχές του μικροβιακού κόσμου, σε συνδυασμό με τις γνωστές επιπτώσεις στην καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς, απαιτούν άμεση δράση. Καθώς προχωράμε, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην έρευνα για να ξεδιαλύνουμε την πολυπλοκότητα των μικροβιακών κοινοτήτων, να ενθαρρύνουμε την καινοτομία σε ανθεκτικές στο κλίμα ποικιλίες ελιάς και καλλιέργειες εκκίνησης και να εφαρμόζουμε αυστηρές στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού. Μόνο μέσω μιας ολιστικής και προληπτικής προσέγγισης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της αρχαίας και ανεκτίμητης βιομηχανίας σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Συνεισφορές Συγγραφέων

Conceptualization, AB-C., AMD και CQ; μεθοδολογία, AB-C., AMD και CQ. επιμέλεια δεδομένων, AB-C., AMD και CQ. γραφή—προετοιμασία πρωτότυπου σχεδίου, AB-C., AMD και CQ. συγγραφή — κριτική και επεξεργασία, AB-C., AMD και CQ. εποπτεία, AB-C., AMD και CQ. διαχείριση έργου, AB-C.; εξαγορά χρηματοδότησης, AB-C. Όλοι οι συγγραφείς έχουν διαβάσει και έχουν συμφωνήσει με τη δημοσιευμένη έκδοση του χειρογράφου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα