Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσα φυτοφάρμακα έχουν οι πιπεριές – Έλεγχοι της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσα φυτοφάρμακα έχουν οι πιπεριές – Έλεγχοι της ΕΕ
spot_img

Τι έδειξε το πρόγραμμα ελέγχου MACP της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε τρία χρόνια η ΕΕ με το πρόγραμμα MACP της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), διενεργεί ελέγχους για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σε διάφορα τρόφιμα. Η επιλογή των τροφίμων γίνεται με κριτήριο την πιο υψηλή κατανάλωση και ο τελευταίος έλεγχος (2021) που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2023, εξέτασε 12 τρόφιμα: μπανάνες, ελαιόλαδο, αυγά, πεπόνια, μπρόκολο, μελιτζάνες, μανιτάρια σιτάρι, πιπεριές, γκρέιπφρουτ σταφύλια και, μοσχαρίσιο κρέας.

Όσον αφορά τις πιπεριές είτε εισαγόμενες είτε ευρωπαϊκές, έγιναν έλεγχοι σε 1.394 δείγματα και πάνω από τις μισές (53%) βρέθηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το αντίστοιχο ποσοστό για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μη βιολογικές πιπεριές στις ΗΠΑ το 2021 ήταν 70% σύμφωνα με το EWG. Στο 3,4% των δειγμάτων δηλαδή στις 48 πιπεριές η συγκέντρωση υπερέβη  το ΑΟΚ (Ανώτατο Όριο Kαταλοίπων).

Πολλές χώρες υιοθετούν το ανώτατο όριο καταλοίπων (ΑΟΚ-MRL) ως τρόπο ρύθμισης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι τιμές MRL μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορές είναι μικρές, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, το ΑΟΚ για το φυτοφάρμακο malation στα μήλα είναι 0,02 mg/kg στις Ηνωμένες Πολιτείες και 8,0 mg/kg στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή περίπου 400 φορές υψηλότερο. Αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το ίδιο ΑΟΚ για όλα τα φυτοφάρμακα και τα τρόφιμα.

 Οι πιπεριές Καμπότζης είχαν τα περισσότερα φυτοφάρμακα πάνω από το όριο και ακολουθούν η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ισπανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Πολωνία. Η παρουσία φυτοφαρμάκων στις πιπεριές ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τους ελέγχους του 1018 αλλά υψηλότερη σε σύγκριση με το 2015.

Πολλαπλά υπολείμματα αναφέρθηκαν στο 34,2% (477) των δειγμάτων. Για ένα δείγμα, αναφέρθηκαν 28 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Το φυτοφάρμακο με την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίας σε πιπεριές ήταν το Glonicamid.

Να σημειωθεί ότι σε κανένα δείγμα από την Ελλάδα δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από το ΑΟΚ. Βέβαια έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες σχετικά με την παρουσία φυτοφαρμάκων που περιέχουν χημικά PFAS, έδειξε ότι υπολείμματα φυτοφαρμάκων με χημικά PFAS μεταξύ 2011-2021 στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά +698% στα φρούτα και +1974% στα λαχανικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα