Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε τα αυγά στο ψυγείο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε τα αυγά στο ψυγείο;
spot_img

Συμβουλές αποθήκευσης για ωμά και βρασμένα αυγά

Τα φρέσκα αυγά μπορεί να καταναλωθούν μέχρι και εβδομάδες αφού τα αγοράσετε, ανάλογα με το πώς τα αποθηκεύετε. Πολλές φορές μπορεί να διαρκέσουν και πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι η σωστή αποθήκευση των αυγών.

Αναλόγως την εκάστοτε χώρα, οι επισημάνσεις για τη διατήρηση των αυγών του εμπορίου διαφέρουν. Για παράδειγμα σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ελλάδα, τα αυγά θα τα βρούμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ στις ΗΠΑ στο ράφι του ψυγείου. Μέχρι σήμερα, δεν είχα συνειδητοποιήσει πως τα αυγά που αγοράζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο, εδώ στην Ελλάδα, βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Που οφείλεται όμως αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών; Δεν είναι επικίνδυνο τα αυγά να παραμένουν εκτός ψυγείου; Η απάντηση είναι απλή και εξαρτάται από τον τρόπο καθαρισμού και επεξεργασίας τους για την πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλωση που επηρεάζει 91.000 ευρωπαίους ετησίως.

 Οι συστάσεις των ΗΠΑ για τα αυγά είναι να πλένονται και να στεγνώνονται πριν διατεθούν στο εμπόριο. “Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αυγά πλένονται με ζεστό νερό και ένα απορρυπαντικό, το οποίο βοηθά στην απογύμνωση των βιοφίλμ της σαλμονέλας που μπορούν να σχηματιστούν στην επιφάνεια ενός αυγού”, λέει ο Le. “Τα αυγά στη συνέχεια ξεπλένονται με απολυμαντικό για να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των βακτηρίων στην επιφάνεια του αυγού”. Η Tiffany Swan, επιστήμονας τροφίμων και σεφ, εξηγεί ότι το πλύσιμο των αυγών «αφαιρεί τη φυσική προστατευτική επίστρωση από το κέλυφος, καθιστώντας το κέλυφος πιο πορώδες και έτσι θέτει το αυγό σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης”. “Τα αυγά που έχουν πλυθεί πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη της σαλμονέλας”, λέει ο Le. “Τα ραγισμένα ή θρυμματισμένα αυγά πρέπει να πετιούνται”. Από την άλλη, εάν αφεθεί το πλυμένο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δυο ώρες θα πρέπει να πεταχτεί αφού το πορώδες κέλυφος, που δεν προστατεύεται πλέον από τη μεμβράνη, είναι ικανό να απορροφήσει κάθε είδους βακτήριο.

Από την άλλη, η σύσταση της ΕΕ που περιλαμβάνει και την Ελλάδα είναι να διατηρείται ανέπαφη η εξωτερική επίστρωση του αυγού έτσι ώστε να μπορεί να το προστατεύει. Σύμφωνα με τον Swan, “η σαλμονέλα δεν είναι τόσο συχνή στην Ευρώπη όσο στις ΗΠΑ, και επίσης οι κότες μπορεί να εμβολιαστούν κατά της σαλμονέλας”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, τα φρέσκα αυγά καλό είναι να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για δυο ώρες το πολύ ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν. Στο ψυγείο το αυγό μπορεί να διατηρηθεί από 3-5 εβδομάδες, ενώ δεν συνιστάται η αποθήκευσή του στην κατάψυξη.

Δείτε επίσης: Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Το ωμό ασπράδι αυγού μπορεί επίσης να διατηρηθεί για δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και ο κρόκος. Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθούν από 2-4 ημέρες, ενώ εάν κρατήσετε τον κρόκο ή το ασπράδι ενός αυγού στην κατάψυξη, μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μέσα σε ένα χρόνο.

Μια ακόμα συμβουλή για την αποθήκευση αυγών είναι να τοποθετείτε στο ψυγείο με τη συσκευασία τους καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν. Επίσης, προτείνεται τα αυγά στο ψυγείο να μην τοποθετούνται στην πόρτα αλλά στο εσωτερικό του και να διατηρούνται σε θερμοκρασία 4 βαθμών κελσίου ή και χαμηλότερη.

Τι ισχύει για τα βρασμένα αυγά;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορείτε να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα αυγά στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες αφότου έχουν μαγειρευτεί και δεν έχει σημασία αν τα αυγά είναι ήδη ξεφλουδισμένα ή ακόμα στο κέλυφός τους. Σε κάθε περίπτωση, θα διαρκέσουν για μια εβδομάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα καθαρισμένα αυγά είναι σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή αεροστεγές δοχείο. Τα μη καθαρισμένα, μαγειρεμένα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν, ακάλυπτα, σε ένα μπολ ή σε αεροστεγές δοχείο, εντός δύο ωρών μετά το μαγείρεμα ώστε να μην αναπτύξουν επικίνδυνες θερμοκρασίες.

   Ωστόσο, ο κανόνας των επτά ημερών δεν ισχύει για τα πασχαλινά αυγά αν τα αυγά είναι έξω για περισσότερες από δύο ώρες, ή λιγότερο εάν είναι μια ζεστή μέρα. Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μαγειρεμένα αυγά που έχουν μείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι 32°C ή υψηλότερη.

   Όσον αφορά την κατάψυξη, με ή χωρίς το κέλυφος, είναι κάτι που δεν συνίσταται από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), καθώς τα κατεψυγμένα, ξεφλουδισμένα αυγά θα γίνουν υδαρά και το λευκό μέρος θα γίνει σκληρό.

Δείτε επίσης: Τρόμος από ζωντανό σκορπιό σε συσκευασία παραγγελίας της Shein (βίντεο)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.

Επίσημη προειδοποίηση για τις σοκολάτες Dubai – Περιέχουν επικίνδυνα και καρκινογόνα συστατικά κακής ποιότητας

Ανησυχητικά τα ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης για τις σοκολάτες Dubai - Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά κακής ποιότητας για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο