Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο κοστίζουν στη βιομηχανία τροφίμων οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο στα μολυσμένα κοτόπουλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο κοστίζουν στη βιομηχανία τροφίμων οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο στα μολυσμένα κοτόπουλα
spot_img

Ερευνητές έδειξαν τις σημαντικές επιπτώσεις και το κόστος των λοιμώξεων από καμπυλοβακτηρίδιο από μολυσμένο κοτόπουλο στην Αυστραλία.

Επιστήμονες ποσοτικοποίησαν το κόστος της ασθένειας που αποδίδεται σε συγκεκριμένους εγχώριους παράγοντες κινδύνου για το Campylobacter jejuni και το Campylobacter coli. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη ελέγχου περιπτώσεων του 2018 έως 2019 για να εκτιμήσουν τις αναλογίες πιθανοτήτων και τα αποδιδόμενα κλάσματα για τους παράγοντες κινδύνου.

Για την ποσοτικοποίηση της επιβάρυνσης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα σχετικά με την εθνική επίπτωση, τη νοσηλεία και την πρόωρη θνησιμότητα. Στη συνέχεια, η ομάδα εφάρμοσε το κόστος που σχετίζεται με τη χρήση υγειονομικής περίθαλψης, τον πόνο και την ταλαιπωρία, την πρόωρη θνησιμότητα και την απώλεια παραγωγικότητας σε κάθε παράγοντα κινδύνου.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Foodborne Pathogens and Disease έδειξαν ότι το Campylobacter jejuni προκάλεσε το 83% των λοιμώξεων και η κατανάλωση κοτόπουλου οδήγησε στο υψηλότερο αποδιδόμενο κλάσμα, στο 30%, με κόστος 111 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η καμπυλοβακτηρίωση που συνδέεται με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος κοτόπουλου, ακόμη και όταν αναφέρεται ως μαγειρεμένο, προκάλεσε κόστος το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής τροφιμογενούς επιβάρυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο ύψους 253 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τα 349.000 κρούσματα λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο που καταγράφηκαν στην Αυστραλία την περίοδο 2018-2019, το 83% προκλήθηκε από το C. jejuni και το 17% από το C. coli. Η κατανάλωση μαγειρεμένου κοτόπουλου την εβδομάδα πριν από την έναρξη της ασθένειας συνδέθηκε με περίπου το 30% (114.000) όλων των περιπτώσεων καμπυλοβακτηρίωσης.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση μαγειρεμένου κοτόπουλου, η γνώση της κατανάλωσης μη καλά μαγειρεμένου κοτόπουλου είχε πολύ μεγαλύτερη προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, αλλά αναφερόταν πολύ λιγότερο συχνά, οπότε το συνολικό ποσοστό απόδοσης ήταν πολύ μικρότερο και ανερχόταν σε 24.200 περιπτώσεις.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου κοτόπουλου είχε ως αποτέλεσμα 2.400 νοσηλείες καμπυλοβακτηρίωσης και έναν θάνατο, ενώ η κατανάλωση μισοψημένου κοτόπουλου είχε ως αποτέλεσμα 487 νοσηλείες.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο