Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για σπόρους με υψηλά επίπεδα μορφίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Ειδοποίηση RASFF στην Ελλάδα για σπόρους με υψηλά επίπεδα μορφίνης
spot_img

Οι σπόροι περιέχουν 208 mg/kg αλκαλοειδή οπίου με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg.

10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από παπαρουνόσπορο που χρησιμοποιείται ευρέως σε ψωμί και είναι προέλευσης Τσεχίας.

Οι σπόροι παπαπαρούνας μετά από έλεγχο που έκαναν οι αρχές της Πολωνίας, βρέθηκε πως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε όπιο και κωδεΐνη.

Ο παπαρουνόσπορος είναι ένας ελαιούχος σπόρος και χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό, διακόσμηση, αλεσμένοι ή μη, σαν γέμιση σε πολλά αρτοσκευάσματα και γλυκά. Οι παπαρουνόσποροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όπως το σουσάμι και να προστεθούν σε ψωμάκια χάμπουργκερ ή παστέλια.

Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στο Βέλγιο όπου πωλείται με την επωνυμία AGA HOLTEX Bakalie λόγω «υπερβολικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκαλοειδή οπίου».

Το RASFF στην ενημέρωση προς Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία και Βρετανία, αναφέρει πως στον παπαρουνόσπορο ανιχνεύτηκαν Αλκαλοειδή μορφίνης (Morphine alkaloids – too high content ) σε ποσότητα 208±62 mg/kg, με μέγιστο επιτρεπτό τα 20 mg/kg.

Το 2021 η ΕΕ με τον κανονισμό 2021/2142 μείωσε τα επίπεδα αλκαλοειδών οπίου στον παπαρουνόσπορο σε 20 mg/kg για τους ολόκληρους σπόρους τριμένους ή αλεσμένους που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή και σε 1,5 mg/kg σε προϊόντα αρτοποιία που περιέχουν σπόρους παπαρούνας ή παράγωγά τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει γνωμοδοτήσει ότι η οξεία δόση αναφορά (που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες) είναι 10 μg μορφίνης/kg σωματικού βάρους.

Η Φωτογραφία του παπαρουνόσπορου που δημοσίευσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο