Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
25.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε καρπούζι – 18 ασθενείς στη Νορβηγία – Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση καρπουζιού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε καρπούζι - 18 ασθενείς στη Νορβηγία - Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση καρπουζιού
spot_img

Σύμφωνα με την Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είναι πολύ απίθανο τα καρπούζια που σχετίζονται με την επιδημία να εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά

Επιδημία σαλμονέλας από καρπούζι στην Νορβηγία με 18 θύματα. Η έρευνα της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Folkehelseinstituttet (FHI), έδειξε ότι και τα 13 άτομα που έχουν πάρει συνέντευξη μέχρι στιγμής κατανάλωσαν καρπούζι πριν αρρωστήσουν. Βακτήρια Salmonella Typhimurium έχουν ανιχνευθεί σε όλους τους μολυσμένους. Η αρχή μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι είναι πολύ απίθανο τα καρπούζια που σχετίζονται με την επιδημία να εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά. 

Ολόκληρο το καρπούζι έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής 3-4 εβδομάδων. Τα βακτήρια μπορούν να καθίσουν στο εξωτερικό περίβλημα του φρούτου, να περάσουν μέσα όταν αυτό κοπεί και να αναπτυχθούν.

«Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για τον ασφαλή χειρισμό των καρπουζιών», λέει ο ανώτερος ερευνητής Umaer Naseer στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση καρπουζιού

  • Μην καταναλώνετε καρπούζι με εξωτερικές αλλοιώσεις
  • Πλένουμε καλά το καρπούζι και το στεγνώνουμε με χαρτί πριν το κόψουμε σε κομμάτια
  • Πλύνετε καλά τα χέρια και τον εξοπλισμό σας με σαπούνι και νερό μετά το χειρισμό του
  • Το κομμένο καρπούζι πρέπει να διατηρείται δροσερό

 Οι εργασίες παρακολούθησης συνεχίζονται

Από τα 13 άτομα που έχουν πάρει συνέντευξη μέχρι στιγμής, όλα δήλωσαν ότι έχουν φάει καρπούζι αγορασμένο σε διάφορα παντοπωλεία. 

Η έρευνα για την εστία είναι μια στενή συνεργασία μεταξύ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου και των δημοτικών επιθεωρητών στους σχετικούς δήμους.

– Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η επιδημία έχει τελειώσει. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, είπε ο ανώτερος ερευνητής Umaer Naseer στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Συνοπτικά για τη σαλμονέλωση

Η σαλμονέλωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Salmonella. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι διάρροια, πονοκέφαλος, κοιλιακό άλγος, ναυτία και πιθανώς πυρετός.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας μεταδίδονται κυρίως μέσω της τροφής. Τα κρούσματα σαλμονέλας είναι σπάνια στη Νορβηγία. Η συχνότητα της σαλμονέλας είναι πολύ χαμηλότερη μεταξύ των νορβηγικών ζώων και των τροφίμων που παράγονται στη Νορβηγία από ό,τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα εισαγόμενα τρόφιμα από χώρες όπου η σαλμονέλα είναι πιο συχνή εξακολουθούν να αποτελούν ορισμένο κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, η σαλμονέλα απεκκρίνεται με τα κόπρανα των μολυσμένων ατόμων και ως εκ τούτου μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω κακής υγιεινής των χεριών.

Η λοίμωξη από σαλμονέλα είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ

Καφές: Οι διαφορές στο γευστικό προφίλ του ζεστού καφέ σε σχέση με τον κρύο

Πιο πικρός και στυφός ο ζεστός καφές φίλτρου, αλλά πιο γλυκός και φρουτώδης ο cold brew σύμφωνα με Κινεζική μελέτη
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα