Το 43% των σημερινών ευρωπαϊκών ενημερώσεων για επικίνδυνα τρόφιμα, αφορούσε σε προϊόντα προέλευσης Τουρκίας.
Μόνο σήμερα 26 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) δέχθηκε 6 αναφορές στις συνολικά 14 για κίνδυνο από προϊόντα προέλευσης Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές ειδοποιήσεις (43%) ήταν για τουρκικά προϊόντα!
Οι ειδοποιήσεις αναρτήθηκαν από Γαλλία και Βουλγαρία ήταν όλες στην κατηγορία κινδύνου «σοβαρός». Αφορούσαν σε αποξηραμένα σύκα με υψηλή περιεκτικότητα σε Αφλατοξίνη , υψηλή περιεκτικότητα σε Αφλατοξίνη Β1 και ολικές αφλατοξίνες επίσης σε αποξηραμένα σύκα, υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων (Chlorpyrifos-methyl) σε πορτοκάλια και υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων σε λεμόνια. Τα φορτία με τα επικίνδυνα προϊόντα δεσμεύτηκαν από τις Αρχές της Γαλλίας και της Βουλγαρίας.
Οι αφλατοξίνες είναι οι πιο τοξικές φυσικές μυκοτοξίνες που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, με εμφανείς βλάβες στο ήπαρ. Ειδικότερα, η αφλατοξίνη Β1 (AFB1 ) που καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) όχι μόνο έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου), αλλά είναι και η πιο ρυπογόνος.
Τα γεωργικά προϊόντα όπως οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι , τα σύκα, τα αποξηραμένα τρόφιμα και τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι από τα τρόφιμα και προϊόντα διατροφής που επηρεάζονται περισσότερο από αφλατοξίνες.
*Προσοχή! H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο.