Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκόνη κάρυ τίγκα στο μόλυβδο – Επείγουσα ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣκόνη κάρυ τίγκα στο μόλυβδο - Επείγουσα ανάκληση
spot_img

Μακροχρόνια έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μαθησιακές διαταραχές, χαμηλό IQ, αναπτυξιακά ελαττώματα και άλλα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Κάποια μπαχαρικά μπορεί να περιέχουν ίχνη μολύβδου, είτε λόγω φυσικής παρουσίας στο έδαφος όπου καλλιεργούνται είτε λόγω επιμόλυνσης κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, μεταφοράς ή αποθήκευσής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προστίθενται χρωστικές ουσίες που περιέχουν μόλυβδο για να ενισχύσουν το χρώμα των μπαχαρικών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FDA ανακαλείται η μάρκα Madras Curry Powder λόγω αυξημένων επιπέδων μολύβδου. Η εταιρεία εμπορίας είναι η Trong Food International της Santa Ana, Καλιφόρνια.

Η σκόνη κάρυ διανεμήθηκε σε πελάτες στο Μέριλαντ και στην Ουάσιγκτον και πωλήθηκε πωλείται σε τρία διαφορετικά μεγέθη συσκευασίας. Η ανάκληση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει όλες τις παρτίδες. Τα μεγέθη είναι γυάλινα βάζα τεσσάρων ουγγιών ή 114 γραμμαρίων με αριθμό UPC 39606001562. Πλαστικές θήκες 4 ουγγιών ή 114 γραμμαρίων με αριθμό UPC 36906001544 και πλαστικά μπουκάλια 16 ουγγιών με αριθμό UPC 3954860. Τα επίπεδα μολύβδου είναι 3954860. mg/kg και 2,59 mg/kg σε δύο παρτίδες σκόνης κάρυ.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα μπορεί να είναι το μόνο σημάδι έκθεσης σε μόλυβδο.

Πρόσθετα συμπτώματα έκθεσης σε μόλυβδο είναι πιο πιθανά με οξεία έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα αυτού του βαρέως μετάλλου. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ποσότητα και τη διάρκεια της έκθεσης, την ηλικία και το σωματικό βάρος του ασθενούς. Εάν ένα έμβρυο ή ένα παιδί εκτεθεί σε αρκετό μόλυβδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές διαταραχές, χαμηλό IQ, αναπτυξιακά ελαττώματα και άλλα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτό το προϊόν, δεν πρέπει να το φάνε. Μπορούν να το πετάξουν σε έναν ασφαλή κάδο απορριμμάτων με σφιχτό καπάκι ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα από όπου το αγόρασαν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα