Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tα μεγαλύτερα και πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην αποθήκευση τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνTα μεγαλύτερα και πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην αποθήκευση τροφίμων
spot_img

Λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς – 61% σύμφωνα με μια έρευνα.

Ο Jabraan Ahmed, ένας εργαζόμενος στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων των προμηθευτών κρέατος Saffron Alley, δηλώνει ότι η χρήση παλαιών δοχείων σε πακέτο για αποθήκευση και προετοιμασία φαγητών θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Όπως αναφέρει: «Γνωρίζατε πως τα παλιά δοχεία σε πακέτο είναι συχνά φτιαγμένα από υλικά που δεν έχουν σχεδιαστεί για μακροχρόνια χρήση; Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους, μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του υλικού, οδηγώντας ενδεχομένως επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό σας».

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Saffron Alley σε 2.500 Βρετανούς, μόλις το 59% δήλωσε ότι αποθηκεύει κέτσαπ ντομάτας στο ντουλάπι. Η αποθήκευση κέτσαπ στο ψυγείο διασφαλίζει ότι διαρκεί περισσότερο αποφεύγοντας τη διάσπαση των συστατικών σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το μπουκάλι φυλάσσεται έξω από το ψυγείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μύγες των φρούτων μπορεί να γεννήσουν αυγά ή να αφήσουν βακτήρια στο καπάκι. Άλλωστε το έχει ανακοινώσει επίσημα και  ο κολοσσός παραγωγής κέτσαπ Heinz : “FYI Ketchup. goes. in. the. fridge!!!”

Άλλα κοινά λάθη που κάνουμε στη συντήρηση των τροφίμων είναι:

  • Τοποθετούμε πολύ φαγητό στο ψυγείο, κάτι που εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε ανομοιόμορφη ψύξη και πιθανή αλλοίωση.
  • Η τοποθέτηση ωμού κρέατος σε ψηλότερα ράφια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη διασταυρούμενη μόλυνση εάν στάξουν χυμοί σε άλλα τρόφιμα.

Τι ισχύει με τα πλαστικά δοχεία

Τα πλαστικά δοχεία αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς τα χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση, την κατάψυξη, τη θέρμανση και τη μεταφορά των τροφίμων μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι χημικές ουσίες στο πλαστικό έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την υγεία μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τεράστιοι αριθμοί ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμά μας, αν και οι κατασκευαστές και οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δηλώνουν ότι τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά που δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η Δρ. Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Food Packaging Forum, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία, είπε στο BBC: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα είδη τροφίμων μπορούν να ευνοήσουν υψηλότερη μεταφορά χημικών. Τα όξινα τρόφιμα όπως η σάλτσα ντομάτας ή τα λιπαρά όπως τα λαζάνια είναι επιρρεπή στην απορρόφηση περισσότερων χημικών ουσιών από πλαστικά δοχεία σε σχέση με άλλα.

«Η μεταφορά χημικών είναι επίσης μεγαλύτερη με ζεστά φαγητά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσετε υψηλότερη δόση χημικών ουσιών ψήνοντας τα τρόφιμα σε μικροκύματα σε πλαστικό δοχείο από ό,τι θα κάνατε όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο δοχείο για να αποθηκεύσετε τη σαλάτα», συμπλήρωσε η Δρ. Muncke.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο