Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tα μεγαλύτερα και πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην αποθήκευση τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνTα μεγαλύτερα και πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην αποθήκευση τροφίμων
spot_img

Λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς – 61% σύμφωνα με μια έρευνα.

Ο Jabraan Ahmed, ένας εργαζόμενος στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων των προμηθευτών κρέατος Saffron Alley, δηλώνει ότι η χρήση παλαιών δοχείων σε πακέτο για αποθήκευση και προετοιμασία φαγητών θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Όπως αναφέρει: «Γνωρίζατε πως τα παλιά δοχεία σε πακέτο είναι συχνά φτιαγμένα από υλικά που δεν έχουν σχεδιαστεί για μακροχρόνια χρήση; Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους, μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του υλικού, οδηγώντας ενδεχομένως επιβλαβείς χημικές ουσίες στο φαγητό σας».

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Saffron Alley σε 2.500 Βρετανούς, μόλις το 59% δήλωσε ότι αποθηκεύει κέτσαπ ντομάτας στο ντουλάπι. Η αποθήκευση κέτσαπ στο ψυγείο διασφαλίζει ότι διαρκεί περισσότερο αποφεύγοντας τη διάσπαση των συστατικών σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το μπουκάλι φυλάσσεται έξω από το ψυγείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μύγες των φρούτων μπορεί να γεννήσουν αυγά ή να αφήσουν βακτήρια στο καπάκι. Άλλωστε το έχει ανακοινώσει επίσημα και  ο κολοσσός παραγωγής κέτσαπ Heinz : “FYI Ketchup. goes. in. the. fridge!!!”

Άλλα κοινά λάθη που κάνουμε στη συντήρηση των τροφίμων είναι:

  • Τοποθετούμε πολύ φαγητό στο ψυγείο, κάτι που εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε ανομοιόμορφη ψύξη και πιθανή αλλοίωση.
  • Η τοποθέτηση ωμού κρέατος σε ψηλότερα ράφια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη διασταυρούμενη μόλυνση εάν στάξουν χυμοί σε άλλα τρόφιμα.

Τι ισχύει με τα πλαστικά δοχεία

Τα πλαστικά δοχεία αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς τα χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση, την κατάψυξη, τη θέρμανση και τη μεταφορά των τροφίμων μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι χημικές ουσίες στο πλαστικό έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την υγεία μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τεράστιοι αριθμοί ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμά μας, αν και οι κατασκευαστές και οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δηλώνουν ότι τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά που δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η Δρ. Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Food Packaging Forum, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ελβετία, είπε στο BBC: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα είδη τροφίμων μπορούν να ευνοήσουν υψηλότερη μεταφορά χημικών. Τα όξινα τρόφιμα όπως η σάλτσα ντομάτας ή τα λιπαρά όπως τα λαζάνια είναι επιρρεπή στην απορρόφηση περισσότερων χημικών ουσιών από πλαστικά δοχεία σε σχέση με άλλα.

«Η μεταφορά χημικών είναι επίσης μεγαλύτερη με ζεστά φαγητά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσετε υψηλότερη δόση χημικών ουσιών ψήνοντας τα τρόφιμα σε μικροκύματα σε πλαστικό δοχείο από ό,τι θα κάνατε όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο δοχείο για να αποθηκεύσετε τη σαλάτα», συμπλήρωσε η Δρ. Muncke.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα