Τα καλάθια του σουπερμάρκετ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Πηγαίνοντας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, οι περισσότεροι από μας επικεντρωνόμαστε στο τι να βάλουμε στο καλάθι των αγορών μας παρά στο πως. Ωστόσο πολύ εύκολα κάτι μπορεί να πάει στραβά και να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια διασταυρούμενη μόλυνση, αν δεν δώσουμε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων. «Η διασταυρούμενη μόλυνση λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης και χειρισμού των τροφίμων στα καλάθια αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες», δήλωσε ο Ravi Jadeja, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο FAPC. «Τα χαμηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών θα μπορούσαν να αυξηθούν σε επικίνδυνο επίπεδο, εάν τα προϊόντα ψυγείου υποστούν κατάχρηση θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των αγροών και τη μεταφορά τους στο σπίτι από τους καταναλωτές».
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που λίγο καιρό πριν, ανάμεσα στις πιο βρώμικες επιφάνειες, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν και τα καλάθια των σούπερ μάρκετ με 270 φορές περισσότερα βακτήρια από το χερούλι δημόσιας τουαλέτας! Το πρώτο σημείο επαφής για τα περισσότερα τρόφιμα είναι το καλάθι αγορών και είναι σημαντικό να σκουπίσετε τη λαβή του καλαθιού αγορών για να αφαιρέσετε τα μικρόβια.
Σχεδιάστε τη λίστα σας έτσι ώστε τα μη ευπαθή είδη, όπως τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα χαρτιού να μπουν πρώτα στο καλάθι. Αγοράζοντας μόνο αντικείμενα που είναι πλήρως άθικτα και σε καλή κατάσταση, οι αγοραστές μπορούν να αποτρέψουν διαρροές και διασταυρούμενη μόλυνση στο καλάθι αγορών. Ποτέ μην αγοράζετε κουτιά που είναι διογκωμένα ή βαθουλωμένα ή συσκευασίες που είναι σκισμένες ή κατεστραμμένες. Το φρέσκο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά πρέπει να παραλαμβάνονται τελευταία, λίγο πριν το ταμείο. Αποφύγετε τα έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά όπως οι μαγειρεμένες γαρίδες ή τα αλλαντικά που εμφανίζονται ακριβώς δίπλα στα ωμά κρέατα.
Η ειδικός προτείνει επίσης, να διατηρείτε πάντα το φρέσκο κρέας και τα πουλερικά χωριστά από άλλα είδη στο καλάθι παντοπωλείου για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Δεν πρέπει να αγοράζονται συσκευασίες που είναι χαλαρά τυλιγμένες ή από τις οποίες στάζουν ζουμιά, ενώ τα φρέσκα πουλερικά και το κρέας πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστές πλαστικές σακούλες κατά την πληρωμή. Επίσης η χρήση του απολυμαντικού χεριών θα μπορούσε να αποτρέψει την έκθεση σε επιβλαβή βακτήρια.
https://news.okstate.edu/articles/agriculture/2021/shopping_cart_safety.html