Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θειώδη ακόμη και σε σφολιάτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘειώδη ακόμη και σε σφολιάτες
spot_img

Πως να βρείτε τα θειώδη στα τρόφιμα.

Αναστάτωση προκάλεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρόσφατη ανάκληση της Greggs στη συσκευασία κρεατόπιτας Greggs 2 pack Steak Bake επειδή περιέχει θειώδη άλατα που δεν δηλώνονται στην ετικέτα. Λόγω λάθους στη συσκευασία, ορισμένες συσκευασίες περιέχουν λουκάνικο, φασόλια και τυρί που περιέχουν θειώδη άλατα. Ως εκ τούτου, το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε έχει ευαισθησία στο διοξείδιο του θείου και/ή στα θειώδη.

- Advertisement -

Σε γενικές γραμμές, όταν τα θειώδη προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά, είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους και δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Για ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ευαισθησίας στα θειώδη ή ακόμη και αλλεργίας στα θειώδη.

Η εταιρεία έχει επίσης εκδώσει ειδοποίηση στα σημεία πώλησης προς τους καταναλωτές, εξηγώντας τους γιατί το προϊόν ανακαλείται και τους ενημερώνουν για το τι πρέπει να κάνουν εάν έχουν αγοράσει το προϊόν.

Πώς να βρείτε τα θειώδη στα τρόφιμα

Τα θειώδη βρίσκονται σε διάφορα ποτά, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, αποξηραμένα φρούτα, σνακ, σφολιάτες και πολλά άλλα τρόφιμα. Τα θειώδη είναι χρήσιμα ως συντηρητικά τροφίμων επειδή εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Βελτιώνουν επίσης την ποιότητα και την υφή της ζύμης του ψωμιού και αποτρέπουν την οξείδωση ή το μαύρισμα των κομμένων σε φέτες λαχανικών και φρούτων. Τα θειώδη βοηθούν επίσης να μην αναπτύσσονται μαύρα στίγματα στις γαρίδες και τον αστακό.

Τα περισσότερα από τα συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε χρειάζονται κάποιου είδους πρόσθετα τροφίμων για να μην αλλοιωθούν τα τρόφιμα ή για να βελτιωθεί η γεύση ή η εμφάνισή τους. Τα θειώδη είναι πρόσθετα τροφίμων με βάση το θείο που διατηρούν τη φρεσκάδα.

Αν αναζητήσετε στο διαδίκτυο «τρόφιμα με θειώδη άλατα», θα διαπιστώσετε ότι πολλοί ιστότοποι και δημοσιευμένες έρευνες περιέχουν παρόμοιες πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαδικτυακές πηγές δεν καλύπτουν την έκταση των θειωδών στα τρόφιμα. Σε συνδυασμό με την ελάχιστη βοήθεια από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο διαδίκτυο.

Η πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορεί να είναι χρήσιμη και είναι ωφέλιμο για τα άτομα με ευαισθησία στα θειώδη να έχουν διαθέσιμες λίστες που καλύπτουν τρόφιμα και συστατικά με θειώδη.

Η ευαισθησία στα θειώδη μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ατόμου και δεν υπάρχουν θεραπείες για την παρεμπόδιση των αλλεργιών στα θειώδη. Οι σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να απαιτούν τη χρήση επινεφρίνης, φαρμάκων για αλλεργίες ή εισπνευστήρων άσθματος για τη μείωση των συμπτωμάτων.3

Ο κίνδυνος εμφάνισης αντιδράσεων στα θειώδη στα τρόφιμα φαίνεται να είναι υψηλότερος για τα άτομα που πάσχουν από τις ακόλουθες παθήσεις:

  • Ευαισθησία στο διοξείδιο του θείου: Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν θειώδη άλατα, οι χημικές ουσίες στο πεπτικό τους σύστημα μπορούν να συνδυαστούν με τα θειώδη άλατα και να σχηματίσουν μια μικρή ποσότητα διοξειδίου του θείου. Η ποσότητα είναι πολύ μικρή για να αντιδράσουν τα περισσότερα άτομα, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι ώστε να αναπτύξουν τις ίδιες αντανακλαστικές συσπάσεις.
  • Μια ανεπάρκεια στην οξειδάση των θειωδών αλάτων: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια του ενζύμου που διασπά τα θειώδη. Χωρίς το ένζυμο, τα θειώδη μπορούν να συσσωρευτούν σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις άσθματος.
  • Θετικά τεστ αλλεργίας στα θειώδη άλατα: Μερικοί έχουν θετικά δερματικά τεστ αλλεργίας στα θειώδη άλατα, υποδεικνύοντας πραγματική αλλεργία.

Η αύξηση των αλλεργιών στα θειώδη οδήγησε τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να απαγορεύσει τη χρήση τους σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα το 1986. Σήμερα, οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να δηλώνουν στις ετικέτες των προϊόντων τους εάν τα τρόφιμά τους περιέχουν περισσότερα από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) θειώδη.

Τα τρόφιμα που περιέχουν πάνω από 100 PPM θειώδη περιλαμβάνουν:

  • Εμφιαλωμένος χυμός λεμονιού (μη κατεψυγμένος)
  • Εμφιαλωμένος χυμός λάιμ (μη κατεψυγμένος)
  • Αποξηραμένα φρούτα (εκτός από τις σκούρες σταφίδες και τα δαμάσκηνα)
  • Χυμοί σταφυλιών (λευκοί, λευκοί αφρώδεις, ροζ αφρώδεις, κόκκινοι αφρώδεις)
  • Μελάσα
  • Κρεμμύδια κοκτέιλ τουρσί
  • Λάχανο τουρσί και ο χυμός του
  • Κρασί

Τα τρόφιμα που περιέχουν 50 έως 99 PPM θειώδη περιλαμβάνουν:

  • Αποξηραμένες πατάτες
  • Γαρνιτούρες φρούτων
  • Σάλτσες/σάλτσες
  • Κεράσια μαρασκίνο
  • Ξύδι από κρασί

Τα τρόφιμα που περιέχουν 10 έως 49 PPM θειώδη περιλαμβάνουν:

  • Ντιπ αβοκάντο/γκουακαμόλε
  • Τυρί (διάφορα)
  • Μηλίτης και μηλόξυδο
  • Μύδια (σε κονσέρβα ή βάζο)
  • Σούπα από μύδια
  • Κόρντιαλ (αλκοολούχα)
  • Σιρόπι καλαμποκιού
  • Μείγμα καλαμποκόψωμου/μάφιν
  • Άμυλο καλαμποκιού
  • Αφυδατωμένα λαχανικά
  • Φρέσκα μανιτάρια
  • Εισαγόμενοι χυμοί φρούτων και αναψυκτικά
  • Εισαγόμενες μαρμελάδες και ζελέ
  • Εισαγόμενα λουκάνικα και κρέατα
  • Σιρόπι σφενδάμου
  • Πηκτίνη
  • Πιπεριές τουρσί
  • Πίκλες/ρελίσια
  • Πατάτες (κατεψυγμένες)
  • Γαρίδες (νωπές)

Τέλος, τα ενέσιμα φάρμακα που περιέχουν θειώδη περιλαμβάνουν:

  • Amikin (αμικασίνη)
  • Αραμίνη (μεταραμινόλη)
  • Celestone (βηταμεθαζόνη)
  • Κοµπαζίνη (προχλωρπεραζίνη)
  • Decadron (δεξαμεθαζόνη)
  • Demerol (μεπεριδίνη)
  • Επινεφρίνη (αδρεναλίνη)
  • Γκαραμυκίνη (γενταμυκίνη)
  • Isuprel (ισοπροτερενόλη)
  • Levophed (νορεπινεφρίνη)
  • Νεμπκίνη (τομπραμυκίνη)
  • Νοβοκαΐνη (προκαΐνη)
  • Υδροχλωρική προμεθαζίνη

Πηγή: https://edis.ifas.ufl.edu/publication/FY731

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο