Η ανησυχητική σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και των περιπτώσεων άνοιας εμφανίζεται σε μια νέα μελέτη
Καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται, με τις ΗΠΑ να αναμένουν υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών έως το 2060, πολλοί επιστήμονες ερευνούν πώς η σύγχρονη διατροφή επηρεάζει αυτόν τον κίνδυνο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέες προειδοποιήσεις από την Ευρώπη για κίνδυνο από δημοφιλή σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπούνια που πωλούνται και στην Ελλάδα
Μια νέα μελέτη τονίζει ότι ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα οδηγούν σε αύξηση τουλάχιστον 13% του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και γνωστικής εξασθένησης. Ποια είναι αυτά; Το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν και αλλαντικά που τρώμε συχνά στο πρωινό μας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα προϊόντα styling μαλλιών εκπέμπουν δηλητήριο όταν τα θερμαίνουμε με σεσουάρ και ισιωτικά! Επιστημονική μελέτη
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, που και τα δύο συνδέονται με μειωμένη υγεία του εγκεφάλου.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τελείως το αγαπημένο τους πρωινό με πρωτεΐνη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να διατηρήσετε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας απλά μειώνοντας την ποσότητα που καταναλώνετε συνολικά και κάνοντας κάποιες υποκαταστάσεις κάθε τόσο.
Αυτή η κίνηση από μόνη της θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη επεσήμανε ότι η αλλαγή μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ψάρι (πχ σολομό) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. Κάνοντας την ίδια ανταλλαγή με κοτόπουλο θα μπορούσε να το μειώσει κατά 16 τοις εκατό, σύμφωνα με το Healthline .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν φάω “πράσινη” πατάτα ή πατατάκια
Η μελέτη παρακολούθησε τη διατροφή πάνω από 133.000 άτομων για 43 ολόκληρα χρόνια.
Οι συμμετέχοντες κράτησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων με λεπτομέρειες για τι έτρωγαν και πόσο συχνά κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Πάνω από 11.000 συμμετέχοντες τελικά διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διατροφικά τους ημερολόγια, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν την καταστροφική διάγνωση από εκείνους που απέφευγαν το κόκκινο κρέας. Στη μελέτη, ένα μέγεθος μερίδας ισοδυναμούσε με περίπου τρεις ουγγιές (περίπου 85 γραμμάρια).
Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερου επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ουσιαστικά οδηγεί σε γήρανση του εγκεφάλου γρηγορότερα με ρυθμό 1,6 ετών ανά επιπλέον μερίδα κάθε μέρα. Διαπίστωσε επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κρέας, όπως το βόειο κρέας ή το αρνί, δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου ακόμα κι αν ένα άτομο έτρωγε μία ή περισσότερες μερίδες από αυτό κάθε μέρα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται δημοφιλής μπαταρία κουζίνας (βρύση) – Απελευθερώνει επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου
Άλλες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι άτομα με 0,25 ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο υποκειμενικής γνωστικής έκπτωσης. Αυτό συγκρίνεται με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από 0,10 μερίδες την ημέρα.