Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δείτε αν τρώτε αυτό για πρωινό και κόψτε το! Οδηγεί σε διπλασιασμό των κρουσμάτων άνοιας – Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔείτε αν τρώτε αυτό για πρωινό και κόψτε το! Οδηγεί σε διπλασιασμό των κρουσμάτων άνοιας - Μελέτη
spot_img

Η ανησυχητική σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και των περιπτώσεων άνοιας εμφανίζεται σε μια νέα μελέτη

Καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται, με τις ΗΠΑ να αναμένουν υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών έως το 2060, πολλοί επιστήμονες ερευνούν πώς η σύγχρονη διατροφή επηρεάζει αυτόν τον κίνδυνο.

- Advertisement -

Μια νέα μελέτη τονίζει ότι ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα οδηγούν σε αύξηση τουλάχιστον 13% του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και γνωστικής εξασθένησης. Ποια είναι αυτά; Το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν και αλλαντικά που τρώμε συχνά στο πρωινό μας.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, που και τα δύο συνδέονται με μειωμένη υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τελείως το αγαπημένο τους πρωινό με πρωτεΐνη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να διατηρήσετε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας απλά μειώνοντας την ποσότητα που καταναλώνετε συνολικά και κάνοντας κάποιες υποκαταστάσεις κάθε τόσο.

Αυτή η κίνηση από μόνη της θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη επεσήμανε ότι η αλλαγή μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ψάρι (πχ σολομό) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. Κάνοντας την ίδια ανταλλαγή με κοτόπουλο θα μπορούσε να το μειώσει κατά 16 τοις εκατό, σύμφωνα με το Healthline .

Η μελέτη παρακολούθησε τη διατροφή πάνω από 133.000 άτομων για 43 ολόκληρα χρόνια.

Οι συμμετέχοντες κράτησαν ένα ημερολόγιο τροφίμων με λεπτομέρειες για τι έτρωγαν και πόσο συχνά κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Πάνω από 11.000 συμμετέχοντες τελικά διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διατροφικά τους ημερολόγια, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν την καταστροφική διάγνωση από εκείνους που απέφευγαν το κόκκινο κρέας. Στη μελέτη, ένα μέγεθος μερίδας ισοδυναμούσε με περίπου τρεις ουγγιές (περίπου 85 γραμμάρια).

Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερου επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ουσιαστικά οδηγεί σε γήρανση του εγκεφάλου γρηγορότερα με ρυθμό 1,6 ετών ανά επιπλέον μερίδα κάθε μέρα. Διαπίστωσε επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κρέας, όπως το βόειο κρέας ή το αρνί, δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου ακόμα κι αν ένα άτομο έτρωγε μία ή περισσότερες μερίδες από αυτό κάθε μέρα.

Άλλες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι άτομα με 0,25 ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο υποκειμενικής γνωστικής έκπτωσης. Αυτό συγκρίνεται με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από 0,10 μερίδες την ημέρα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο