Ένας πρωτοποριακός τρόπος για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της φράουλας.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Χημείας του Σάο Κάρλος, στη Βραζιλία, ανέπτυξαν μια καινοτόμο μέθοδο που υπόσχεται να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των φρούτων, με αρχική εφαρμογή στις φράουλες. Η πρωτοποριακή λύση βασίζεται σε ένα βρώσιμο βιοφίλμ, κατασκευασμένο από αντιοξειδωτικά που εξάγονται από φλούδες ροδιού και χιτοζάνη, ένα φυσικό πολυμερές που προέρχεται από καλαμάρια.
Το βιοφίλμ λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα, το οποίο μειώνει την ανάπτυξη μυκήτων και προστατεύει τις φράουλες από φθορές κατά την αποθήκευση. Ταυτόχρονα, διατηρεί την υφή, τη γεύση και το άρωμα, ενώ ελαχιστοποιεί την απώλεια βάρους των φρούτων κατά τη διάρκεια της ψύξης. Η χρήση χιτοζάνης από καλαμάρια αντί για γαρίδες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων που συνδέεται με τα πιο κοινά εκχυλίσματα χιτοζάνης.
Σε εργαστηριακές συνθήκες, η νέα επικάλυψη οδήγησε σε 11% μικρότερη απώλεια βάρους κατά την αποθήκευση, ενώ για η παραγωγή της επικάλυψης εκτιμάται μόλις στα 0,02 € ανά φρούτο, καθιστώντας την προσιτή για μαζική εφαρμογή. Επιπλέον, η χρήση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων, όπως οι φλούδες ροδιού, καθιστά τη μέθοδο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.
«Η επικάλυψη αυξάνει την ανθεκτικότητα, μειώνει τις απώλειες και αξιοποιεί αγροτοβιομηχανικά απόβλητα. Είναι μια βιώσιμη και προσιτή λύση για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», ανέφερε η Mirella Bertolo, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα φρούτα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στη διατροφική βιομηχανία και μειώνοντας τις απώλειες τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
https://www.fruitnet.com/fruitnet/squid-game-could-extend-life-of-strawberries/264591.article