Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φράουλες: Παράταση διάρκειας ζωής με… καλαμάρια!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΦράουλες: Παράταση διάρκειας ζωής με... καλαμάρια!
spot_img

Ένας πρωτοποριακός τρόπος για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της φράουλας.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Χημείας του Σάο Κάρλος, στη Βραζιλία, ανέπτυξαν μια καινοτόμο μέθοδο που υπόσχεται να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των φρούτων, με αρχική εφαρμογή στις φράουλες. Η πρωτοποριακή λύση βασίζεται σε ένα βρώσιμο βιοφίλμ, κατασκευασμένο από αντιοξειδωτικά που εξάγονται από φλούδες ροδιού και χιτοζάνη, ένα φυσικό πολυμερές που προέρχεται από καλαμάρια.

- Advertisement -

Το βιοφίλμ λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα, το οποίο μειώνει την ανάπτυξη μυκήτων και προστατεύει τις φράουλες από φθορές κατά την αποθήκευση. Ταυτόχρονα, διατηρεί την υφή, τη γεύση και το άρωμα, ενώ ελαχιστοποιεί την απώλεια βάρους των φρούτων κατά τη διάρκεια της ψύξης. Η χρήση χιτοζάνης από καλαμάρια αντί για γαρίδες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων που συνδέεται με τα πιο κοινά εκχυλίσματα χιτοζάνης.

Σε εργαστηριακές συνθήκες, η νέα επικάλυψη οδήγησε σε 11% μικρότερη απώλεια βάρους κατά την αποθήκευση, ενώ για η παραγωγή της επικάλυψης εκτιμάται μόλις στα 0,02 € ανά φρούτο, καθιστώντας την προσιτή για μαζική εφαρμογή. Επιπλέον, η χρήση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων, όπως οι φλούδες ροδιού, καθιστά τη μέθοδο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

«Η επικάλυψη αυξάνει την ανθεκτικότητα, μειώνει τις απώλειες και αξιοποιεί αγροτοβιομηχανικά απόβλητα. Είναι μια βιώσιμη και προσιτή λύση για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές», ανέφερε η Mirella Bertolo, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα φρούτα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στη διατροφική βιομηχανία και μειώνοντας τις απώλειες τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

https://www.fruitnet.com/fruitnet/squid-game-could-extend-life-of-strawberries/264591.article

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο