Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων5 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων
spot_img

Το ξαναζέσταμα των υπολειμμάτων στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστήσει ορισμένα τρόφιμα μη ασφαλή για κατανάλωση

Φαγητό δεν πετάμε, αλλά το διαχειριζόμαστε σωστά αν είναι να το καταναλώσουμε την επόμενη ημέρα. Το ξαναζέσταμα των υπολειμμάτων φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορεί να κάνει το φαγητό μη ασφαλές για κατανάλωση.

- Advertisement -

Η αναθέρμανση έχει μεγάλη σημασία, καθώς το φαγητό συχνά θερμαίνεται ανομοιόμορφα και στα κρύα σημεία είναι πολύ πιθανή η επιβίωση των βακτηρίων. Ένα ακόμη θέμα κατά το ξαναζέσταμα χθεσινού φαγητού είναι ότι το φαγητό στεγνώνει ή παραψήνεται, χαλώντας τη αρχική νόστιμη γεύση του.

Οι ειδικοί στα τρόφιμα υποδεικνύουν τα φαγητά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναζεσταθούν στον φούρνο μικροκυμάτων και εξηγούν τους λόγους:

Βραστά αυγά

Τα αυγά είναι εστίες παραγωγής πρωτεϊνών και τα βραστά αυγά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εάν το βραστό αυγό διατηρείται στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε όταν είναι κρύο παρά να το ζεστάνετε με φούρνο μικροκυμάτων. Η αναθέρμανση ενός βρασμένου αυγού προκαλεί τη δημιουργία πίεσης στο ασπράδι του αυγού που το οδηγεί σε έκρηξη όταν κόβεται και μπορεί ακόμη και να συμβεί όταν η διαδικασία αναθέρμανσης είναι σε εξέλιξη στο φούρνο μικροκυμάτων.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμότητα. Όταν εκτίθεται σε θερμότητα, η βιταμίνη C αποδομείται και καταστρέφεται. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν το μπρόκολο, την πιπεριά, τα μούρα και τα φυλλώδη λαχανικά.

Κοτόπουλο

Η αναθέρμανση του κοτόπουλου μπορεί να ακούγεται απολύτως ασφαλής, αλλά όταν το κοτόπουλο φυλάσσεται στο ψυγείο και ζεσταίνεται ξανά, το λίπος στο κρέας θα οξειδωθεί αλλάζοντας τη χημική δομή. Η υγρασία στο κρέας εξατμίζεται και αλλάζει τόσο τη γεύση όσο και την υφή. Αντί να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο, μπορείτε πιθανώς να το επαναχρησιμοποιήσετε κρύο φτιάχνοντας σάντουιτς.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά, ειδικά τα ψάρια, δεν είναι καλά όταν ξαναζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν ζεσταίνετε ξανά το ψάρι στο φούρνο θα εξατμιστεί η υγρασία του και θα κάνει το ψάρι πολύ στεγνό και ελαστικό και δυσκολεύει την πέψη του. Η αναθέρμανση των θαλασσινών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Μπριζόλα

Αν ζεσταίνετε ξανά τη μπριζόλα θα χάσει την τρυφερή υφή και τη γεύση της. Μέρη της μπριζόλας ψήνονται υπερβολικά και άλλα παραμένουν κρύα καθώς η θερμότητα δεν εξαπλώνεται ομοιόμορφα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο