Έλεγχος της Ευρώπης στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Πορτογαλία
Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση με τα αποτελέσματα ελέγχου στην Πορτογαλία που διενεργήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 13 έως τις 24 Μαΐου 2024. Ο στόχος ήταν να αξιολογηθεί η λειτουργία των επίσημων ελέγχων για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση.
ΝΑΙ ΜΕΝ… ΑΛΛΑ
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επιθεωρητές, η δομή και η οργάνωση της αρμόδιας αρχής και το ισχύον σύστημα επίσημου ελέγχου, παρέχει επαρκές πλαίσιο για τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των ελέγχων επί των γαλακτοκομικών προϊόντων εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων. Το σύστημα έγκρισης φαίνεται που εφαρμόζεται σωστά στην ηπειρωτική χώρα στις περιοχές που επισκέφθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, στις Αζόρες, τα κέντρα συλλογής γάλακτος με ελεγχόμενη θερμοκρασία δεν ήταν εγκεκριμένα.
Επίσης τηρούνται οι προβλεπόμενες συχνότητες διεξαγωγής των ελέγχων στις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις και τις εγκαταστάσεις μεταποίησης και καλύπτουν όλες τις νομικές απαιτήσεις ενώ και το σύστημα ελέγχου για την καταμέτρηση των αιμοπεταλίων, των σωματικών κυττάρων και των ανασταλτικών
υπολειμμάτων ουσιών έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται ικανοποιητικά. Ωστόσο, οι έλεγχοι για τις
συμμορφώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων σχετικά με τις διαδικασίες Ανάλυσης Κινδύνου και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν σε επαρκές βάθος και δεν
εντοπίστηκαν όλες οι σχετικές ελλείψεις (ιδίως σε σχέση με τα μικροβιολογικά κριτήρια).
Η έκθεση περιέχει συστάσεις προς τις πορτογαλικές αρχές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν.
https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit-report/details/4850