Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η Σκομβροειδής δηλητηρίαση που προκαλείται από τα ψάρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι η Σκομβροειδής δηλητηρίαση που προκαλείται από τα ψάρια
spot_img

Έλεγχος ισταμίνης σε ιχθυηρά, για τη πιστοποίηση της ποιότητας και της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 2073/2005, για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, υπάρχει νομοθετική απαίτηση τήρησης συγκεκριμένων ορίων συγκέντρωσης ισταμίνης σε πλούσια σε ιστιδίνη αλιεύματα (φρέσκα, κατεψυγμένα, αλίπαστα, κονσερβοποιημένα) καθώς και σε σάλτσες ή πάστες ιχθυηρών των οικογενειών Scombridae (τόνος, σκουμπρί), Clupeidae (ρέγκα, σαρδέλα), Engraulidae (αντσούγια, γαύρος), Coryphaenidae (κυνηγός, λαγός), Pomatomidae (γοφάρι), Scombresosidae (ζαργάνα, βελόνι).
 
Η ισταμίνη είναι μία βιογενής αμίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από τη διάσπαση (αποκαρβοξυλίωση) του αμινοξέως ιστιδίνη. Η δηλητηρίαση από ισταμίνη ή αλλιώς «σκομβροειδής» δηλητηρίαση, είναι μία τροφική δηλητηρίαση, η οποία συσχετίζεται με τα ανωτέρω είδη ψαριών λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν εκ φύσεως υψηλές συγκεντρώσεις ιστιδίνης. Η δε παραγωγή της είναι αποτέλεσμα της αποκαρβοξυλίωσης της ιστιδίνης, με την επίδραση του ενζύμου αποκαρβοξυλάση, λόγω της παρουσίας υψηλού αριθμού βακτηρίων ως αποτέλεσμα κακών χρονοθερμοκρασιακών πρακτικών μετά την αλίευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισταμίνη δεν καταστρέφεται από το μαγείρεμα, την κατάψυξη και την κονσερβοποίηση.
 
Τα συμπτώματα έκθεσης σε ισταμίνη, ξεκινούν μέσα σε 1 ώρα από την κατανάλωση αλλοιωμένου ψαριού, και μπορεί να περιλαμβάνουν: εξάψεις του προσώπου και του σώματος, ναυτία, κάψιμο στο στόμα, κεφαλαλγία, λιποθυμία, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, προβλήματα αναπνοής, οίδημα του προσώπου και της γλώσσας.
 
Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis & Testing προσφέρουν διαπιστευμένο έλεγχο ισταμίνης σε ιχθυηρά, για τη πιστοποίηση της ποιότητας και της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
 
Testing your way to safety
 
info@tsakalidislabs.gr – (+30) 210 4175865 – www.tsakalidilabs.gr

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα