Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι πρέπει να προσέχετε στο ζεστό κρασί

ΑρχικήΝέαΤι πρέπει να προσέχετε στο ζεστό κρασί
spot_img

Τελικά μας ζεσταίνει ή όχι το αγαπημένο ποτό των Χριστουγέννων

Το ζεστό κρασί, ή “Glühwein”, δηλαδή το «κρασί που σιγοκαίει», για τις γερμανόφωνες χώρες και στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία, είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που προσφέρεται συνήθως τις γιορτές των Χριστουγέννων. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του Δεκέμβρη το συγκεκριμένο κρασί φαίνεται όμως ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. 

- Advertisement -

Το Gluhwein συνήθως παρασκευάζεται με κόκκινο κρασί (αν και υπάρχουν παραλλαγές με βάση το λευκό κρασί) και εμποτίζεται με κανέλα, γαρύφαλλο, μέλι, πορτοκάλι και άλλα θερμαντικά μπαχαρικά.

Ενώ θεωρείται συχνά ιδανικό ποτό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, αφού λίγο μετά την κατανάλωση του ροφήματος, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα διαστέλλονται, προκαλώντας τη ροή περισσότερου αίματος στην επιφάνεια του σώματος, δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς. Αλλά μόνο προσωρινά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας στη Γερμανία (BZgA), μετά από λίγο, το δέρμα απελευθερώνει θερμότητα και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, ίσως και περισσότερο από πριν.

“Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά τα τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα. Είναι υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για την αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ζεστασιάς. Ακόμα και 50 γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνεται μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος κατά μισό βαθμό.” εξηγεί ο Πολωνός καρδιολόγος δρ Adam Janas.

Από την πλευρά της, η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων συνιστά να χρησιμοποιείτε βιολογικά ή μη επεξεργασμένα κερωμένα εσπεριδοειδή αν πρόκειται να τα βάλετε στο ζεστό κρασί σας, ώστε να αποφύγετε φυτοφάρμακα και άλλα χημικά που υπάρχουν στην φλούδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση βιολογικού γάλακτος: Ισχυρές ενδείξεις αλλοίωσης μήνες πριν την ημερομηνία λήξης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην παίρνετε βιταμίνη D από συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν επικίνδυνα υψηλή δόση και καρκινογόνες ουσίες

Εύκολη συνταγή για την παρασκευή ζεστού κρασιού

Η συνταγή αντιστοιχεί σε 1 φιάλη (περίπου 5 μερίδες).

Συστατικά

2 μικρά πορτοκάλια ή 1 μεγάλο

1 μπουκάλι Merlot, Zinfandel ή Garnacha (ή αλλιώς Grenache)

¼ φλιτζάνι κονιάκ

1 έως 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, για γεύση

2 ολόκληρα ξυλάκια κανέλας

γλυκάνισο

4 ολόκληρα γαρίφαλα

Προαιρετικές γαρνιτούρες: φρέσκα ολόκληρα κράνμπερι (περίπου ¼ φλιτζάνι), ξυλάκια κανέλας, επιπλέον ροδέλες πορτοκάλι ή κομμένες στη μέση

Οδηγίες
Για να ετοιμάσουμε τα πορτοκάλια, αν χρησιμοποιήσουμε δύο μικρά, κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε ροδέλες και το άλλο στη μέση. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο πορτοκάλι, το κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε ροδέλες. Τις τοποθετούμε σε μια μεσαία κατσαρόλα και στύβουμε το χυμό από τα υπόλοιπα πορτοκάλια στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα και μετά το κονιάκ. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας γλυκαντικό. Προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας, το γλυκάνισο και το γαρύφαλλο.

Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αχνίσει (περίπου 5 λεπτά) και προσέχουμε, ώστε όταν δούμε πολύ μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, να μειώσουμε τη θερμότητα στο χαμηλότερο βαθμό.

Δοκιμάζουμε προσεκτικά και προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας γλυκαντικό εάν δεν είναι ήδη αρκετά γλυκό. Εάν πάλι δεν είναι αρκετά πικάντικο, συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 έως 10 λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε σε κούπες με τις γαρνιτούρες που θέλουμε. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε cranberries, μπορούμε να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα για να φαίνεται πιο γιορτινό.

Εάν πρόκειται να το καταναλώσουμε μέσα στα επόμενα 20 λεπτά, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και μάλιστα, θα γίνει ακόμα πιο πικάντικο με το πέρασμα της ώρας.

Διαφορετικά, το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το ξαναζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά αν χρειαστεί. Τα υπολείμματα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές μέρες, σκεπασμένα. Τέλος, το αδειάζουμε σε σουρωτήρι αν δεν θέλουμε να γίνει πιο πικάντικο από ό,τι είναι ήδη).

Επιλογή αργού ψησίματος: Ανακατεύουμε το μείγμα στην ηλεκτρική κουζίνα, το σκεπάζουμε και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει, περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το ζεστό κρασί

Το ζεστό κρασί δεν συνιστάται για παιδιά και έγκυες γυναίκες λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ. Επιπλέον, άτομα με διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος και καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν αυτό το ρόφημα.

Ο Δρ Adam Janas προειδοποιεί ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, αρρυθμία, ταχυκαρδία, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα